opla....imam natruhu laganog blagog smrduckanja u mješanom vinu unatoč korištenju SIHA 7 i propisanoj količini prihrane....danas zasumporilGornja pipa - bez simptoma bilo čegaDonja pipa - hm, različita od gornje...
Ja sam danas posumporio frankovku i bijelo sa 100 ml/hl. Za sada Sil Flock i/ili Hydroclar želatinu ne mislim dodavati... eventualno prije drugog pretoka. Pretok planiram za cca tjedan dana. Kad sam piknuo moštomjer u menzuru skroz je potonuo pa pretpostavljam da je skroz prevrelo. Miris je super, samo mi se bijelo( rajnski rizling + graševina + chardonnay) mi se čini nešto kiselije nego prošle godine. No dobro, vidjet ćemo kak će se stvar razvijat. Ove godine je vrenje bilo na Siha 7, a prošle na Uvaferm CM.
Ako ti se pojavio H2S on nije zbog nedostatka hrane u moštu nego zbog taloga i kvasaca koji su se sjeli na dno bačve. Istu stvar sa istim kvascem sam ja imao prošle godine samo što ja nisam odmah intervenirao pa sam morao cijeli mošt dobro prozračiti. Baš kak je i Koshpa rekao vino na gornjoj i na donjoj pipi nije isto, na donjoj je grubljeg mirisa. Bolje prije intervenirati pa makar se ne radi o H2S-u nego čekati pa ga onda spašavati.
I usporedba jednog i drugog kvasca?
Nisi trebao tak blizu zida stavit bacvu ! Bu ti zbuka otpala od temperature !!!!!!
Zakaj bi prebacivao vino... Nek Tak lagano krčka dok ti sam nevidiš jel to to kaj tebi pase... Prvenstveno mislim na količinu slador koju ćeš ostaviti u njemu...