VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 21:03:09

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Pretok vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 52 Dolje Ispis
Autor Tema: Pretok vina  (Posjeta: 338796 puta)
Agroteka
Mlađi novak
*

http://www.facebook.com/AgroArt

Email
« Odgovor #330 na: 01 Listopada, 2012, 06:57:01 »

Onda istoči kantu ili dve... Pa baci na vrh
Evidentirano

majstorli
Mlađi novak
*

kad sam bio mali

Email
« Odgovor #331 na: 01 Listopada, 2012, 22:47:03 »

Pa evo i danas malo otklopim inox i gledam jos se pojavi pomalo nekakav mjehuric.
Jel treba prebacivat vino ili moze i ovako lagano zavrsit vrenje? To me najvise brine.
Evidentirano
Agroteka
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #332 na: 02 Listopada, 2012, 07:00:29 »

Zakaj bi prebacivao vino... Nek Tak lagano krčka dok ti sam ne vidiš jel to to kaj tebi pase... Prvenstveno mislim na količinu slador koju ćeš ostaviti u njemu...
Evidentirano

Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #333 na: 02 Listopada, 2012, 16:01:01 »

opla....imam natruhu laganog blagog smrduckanja u mješanom vinu unatoč korištenju SIHA 7 i propisanoj količini prihrane....danas zasumporil
Gornja pipa - bez simptoma bilo čega
Donja pipa - hm, različita od gornje...
Razliku između gornje i donje pipe osjećam samo ja :-\, bil na bregu s dva prijatelja i oni ništ ne poznaju makar sam im pojasnil na kaj obratit pažnju
Radi se o količini od 220 litara u inoxici od 400l, šećer je na ravnih 5,1 već je suho

Druga inoxica, identična mješavina, cca 400 l
gornja i donja pipa b.o.

Pretok za tjedan dana
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #334 na: 02 Listopada, 2012, 16:25:50 »

Pa uvijek je razlika aroma u gornjoj i donjoj pipi. Gore se vino cisti i ima cisci miris od donje pipe gdje se slijezu kvasci. Necu ulazit u to jel se kod tebe pojavio H2S ili se samo radi o mirisu/smradu kvasaca. ;)
Evidentirano

Srky
Novak
**

Email
« Odgovor #335 na: 02 Listopada, 2012, 18:54:56 »

Ja sam danas posumporio frankovku i bijelo sa 100 ml/hl. Za sada Sil Flock i/ili Hydroclar želatinu ne mislim dodavati... eventualno prije drugog pretoka. Pretok planiram za cca tjedan dana. Kad sam piknuo moštomjer u menzuru skroz je potonuo pa pretpostavljam da je skroz prevrelo.   :)
Miris je super, samo mi se bijelo( rajnski rizling + graševina + chardonnay) mi se čini nešto kiselije nego prošle godine. No dobro, vidjet ćemo kak će se stvar razvijat. Ove godine je vrenje bilo na Siha 7, a prošle na Uvaferm CM.  :)
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #336 na: 02 Listopada, 2012, 19:07:26 »

opla....imam natruhu laganog blagog smrduckanja u mješanom vinu unatoč korištenju SIHA 7 i propisanoj količini prihrane....danas zasumporil
Gornja pipa - bez simptoma bilo čega
Donja pipa - hm, različita od gornje...

Ako ti se pojavio H2S on nije zbog nedostatka hrane u moštu nego zbog taloga i kvasaca koji su se sjeli na dno bačve. Istu stvar sa istim kvascem sam ja imao prošle godine samo što ja nisam odmah intervenirao pa sam morao cijeli mošt dobro prozračiti. Baš kak je i Koshpa rekao vino na gornjoj i na donjoj pipi nije isto, na donjoj je grubljeg mirisa. Bolje prije intervenirati pa makar se ne radi o H2S-u nego čekati pa ga onda spašavati.  ;D 
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #337 na: 02 Listopada, 2012, 19:51:13 »

Ja sam danas posumporio frankovku i bijelo sa 100 ml/hl. Za sada Sil Flock i/ili Hydroclar želatinu ne mislim dodavati... eventualno prije drugog pretoka. Pretok planiram za cca tjedan dana. Kad sam piknuo moštomjer u menzuru skroz je potonuo pa pretpostavljam da je skroz prevrelo.   :)
Miris je super, samo mi se bijelo( rajnski rizling + graševina + chardonnay) mi se čini nešto kiselije nego prošle godine. No dobro, vidjet ćemo kak će se stvar razvijat. Ove godine je vrenje bilo na Siha 7, a prošle na Uvaferm CM.  :)
I usporedba jednog i drugog kvasca?  :)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #338 na: 02 Listopada, 2012, 19:52:05 »

Ako ti se pojavio H2S on nije zbog nedostatka hrane u moštu nego zbog taloga i kvasaca koji su se sjeli na dno bačve. Istu stvar sa istim kvascem sam ja imao prošle godine samo što ja nisam odmah intervenirao pa sam morao cijeli mošt dobro prozračiti. Baš kak je i Koshpa rekao vino na gornjoj i na donjoj pipi nije isto, na donjoj je grubljeg mirisa. Bolje prije intervenirati pa makar se ne radi o H2S-u nego čekati pa ga onda spašavati.  ;D 
Istina, drzati vino na grubom talogu duze vrijeme nema nikakvog smisla.
Evidentirano

Srky
Novak
**

Email
« Odgovor #339 na: 02 Listopada, 2012, 22:55:32 »

I usporedba jednog i drugog kvasca?  :)

Čini mi se da Uvaferm CM radi ravnomjernije od Sihe 7. Siha7 najednom kad krene ide ko luda tako da sam morao hladiti mošt, ali kad prelazi u tiho onda naglo usporava tako da sam i dodavao drugu polovicu hrane i nekoliko puta propuhivao sa šlaufom jer sam se pobojao da će mi vrenje biti prebrzo gotovo ili stati. Arome... čini mi se da su nešto čišće nego kod vrenja na CM-u. Ali mi se i kiselina čini nešto viša ( kaj mi je pomalo čudno i bedasto, nisam to očekivao) nego prošle godine. No dobro, unutra ima dosta rajnskog rizlinga kojemu treba više vremena da se skroz posloži pa zato nema potrebe brzati sa zaključcima.

Frankovka ( zapravo frankovka 75-80%... ostatak cabernet sauvignon, cabernet franc, alicante bouchet, pinot crni, traminac) na Siha 8. Prošle godine je vrelo na Uvaferm CM. Također nešto burnije i brže vrenje nego sa CM. Čini mi se da je voćnost bila izraženija na CM.

Zanimljivost je da Muškat hamburg na Siha 8 još uvijek prilično moćno vrije, kao da nema nikad namjeru stati. A još sam ga danas i propuhao.  ;D

Zanimljiva godina...

Evo kak je to izgledalo kad je Siha 7 "tukla".  ;D

Evidentirano
Komsic
Novak
**

Email
« Odgovor #340 na: 03 Listopada, 2012, 07:31:55 »

Nisi trebao tak blizu zida stavit bacvu ! Bu ti zbuka otpala od temperature !!!!!!
Evidentirano

"Vinograd" lat=45.4389044071, lon=15.5314586411
Vocnjak" lat=45.4579361111, lon=15.5569572448
Srky
Novak
**

Email
« Odgovor #341 na: 03 Listopada, 2012, 14:57:36 »

Nisi trebao tak blizu zida stavit bacvu ! Bu ti zbuka otpala od temperature !!!!!!

Nema problema, ovo je Westinghouse - Letina reaktor, nije onaj černobilski RBMK.  ;D
Evidentirano
MarkoMarin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #342 na: 03 Listopada, 2012, 16:44:59 »

dobar dan ,

imam u inox 185 lt kujundzusu gdje mi je vrila, jucer mi je palo na 5 sladora. kad bude vrijeme za prelit;  dali da mozda samo talog pustim na donji ventil? navodno sam cuo da vino u takvom slucaju napravi sebi put kroz talog.....
ako tako ne moze dali je ok preliti vino u demizane ? pa nakon ciscenja odmah vratit u inox bacvu?

Evidentirano
majstorli
Mlađi novak
*

kad sam bio mali

Email
« Odgovor #343 na: 03 Listopada, 2012, 18:58:39 »

Zakaj bi prebacivao vino... Nek Tak lagano krčka dok ti sam nevidiš jel to to kaj tebi pase... Prvenstveno mislim na količinu slador koju ćeš ostaviti u njemu...
Pa moje nestrucno misljenje je da ne diram dok jos po koji mjehuric dolazi.
Evidentirano
Agroteka
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #344 na: 03 Listopada, 2012, 20:54:56 »

ako ti je do sada tako pasalo ... znaci bio si zadovoljan s kvalitetom onda ne mjenjaj postupak nego drzi ga se i dalje!
Evidentirano

Str: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 52 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!