vitis
Novak

Popovača
|
 |
« Odgovor #285 na: 17 Prosinca, 2011, 15:14:30 » |
|
Upravo sam bio kod njega i izmjerio sam mu oko 15mg/l slobodnog SO2.
Ako ga zraci, jos ce izgubiti zar ne, a i ovo je na donjoj granici. Sad ne kuzim, bio sam uvjeren da je bio problem u tome sto je sumporio nakon pretoka?
Miris je po njegovoj procjeni bolji a ja ne mogu procijeniti na sto mi vuce ali definitivno ne na trula jaja.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
riba
|
 |
« Odgovor #286 na: 18 Prosinca, 2011, 15:24:00 » |
|
kaj se tiće tvog postupka je ok,a on ak ima samo 15mg sumpora u vinu,onda po njemu sigurno ne smrdi,pa stavil ga u bilo kojem obliku.Pitanje je u kakvom je stanju ta bačva i nije li vino smrdilo već i prije pretoka.Sad se možda usljed pretoka neki dio tog mirisa izgubio,al ak je problem u bačvi on će se nakon nekog vremena ponovo pojaćati na staro.Može možda pokušati ponovo pretoćiti,al u neku drugu bačvu ukoliko mu je na raspolaganju,no dal će se do kraja riješiti tog stranog mirisa ostaje upitno  .
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
vitis
Novak

Popovača
|
 |
« Odgovor #287 na: 18 Prosinca, 2011, 18:16:13 » |
|
Bacva je inox.
Meni je samo pitanje kolika je greska staviti sumpor NAKON prvog pretoka, neposredno pred ulje. Zar nije ideja da sumpor veze na sebe neke stvari koje se onda taloze i na kraju putem pretoka i odstranjuju? Kako to onda funkcionira ako se sumpori nakon?!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
MALI MIHA
|
 |
« Odgovor #288 na: 19 Prosinca, 2011, 17:33:35 » |
|
a nezz po meni sve ok samo svi se bojimo oksidaciej tokom prvog pretoka pa stavljamo sumpor prije pretoka
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Čovjek pije da zaboravi, ali nikad ne zaboravi da pije!
|
|
|
|
riba
|
 |
« Odgovor #289 na: 20 Prosinca, 2011, 23:37:51 » |
|
pa ja,uglavnom radi oksidacije,a sumpor je ionak u vinu uvijek prisutan(preporućena doza 25-30 mg).Pa jel vam to vino onda možda miriši na kiselo zelje?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
apostol
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #290 na: 20 Siječnja, 2012, 11:50:42 » |
|
Neznam dali je već bila tema o korištenju taloga nakon 1. pretoka. Prošle godine smo sačuvli talog chardonnaya, kojeg ove godine koristimo u tihoj fermentaciji. Ove godine ćemo sačuvati sve taloge i koristiti ih najvjerojatnije u proizvodnji dijela vina bez dodatka selekcioniranih kvasaca. Kakva su vaša iskustva?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Koshpa
|
 |
« Odgovor #291 na: 20 Siječnja, 2012, 12:12:35 » |
|
Hmh nisu li ti kvasci u principu inaktivni kvasci koji vise ne mogu provoditi fermentaciju?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
apostol
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #292 na: 20 Siječnja, 2012, 12:17:59 » |
|
Upravo tako, nećemo morat dodoavati hranu za kvasce.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ivan
|
 |
« Odgovor #293 na: 20 Siječnja, 2012, 13:01:46 » |
|
Neznam dali je već bila tema o korištenju taloga nakon 1. pretoka. Prošle godine smo sačuvli talog chardonnaya, kojeg ove godine koristimo u tihoj fermentaciji. Ove godine ćemo sačuvati sve taloge i koristiti ih najvjerojatnije u proizvodnji dijela vina bez dodatka selekcioniranih kvasaca. Kakva su vaša iskustva?
prvi put cujem za ovako nesto i mislim da ta prica ne stoji..
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
apostol
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #294 na: 20 Siječnja, 2012, 13:12:02 » |
|
Vrijeme će pokazati. Inaće talozi se koriste u dosta vinarija vani, a i kod nas u nekim. Samo vinari teško otkrivaju svoje tajne i iskustva. Mislim da je talog dosta važan kod proizvodnje vina bez dodavanja SO2
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
luka985
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #295 na: 20 Siječnja, 2012, 13:15:30 » |
|
Koriste se ti talozi, i to u različite svrhe i daju odlične rezultate
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Podrumar1987
|
 |
« Odgovor #296 na: 20 Siječnja, 2012, 13:20:52 » |
|
Koriste se ti talozi, i to u različite svrhe i daju odlične rezultate
Na koji način se čuvaju ti talozi od pretoka pa sve do 10 mjeseca kda se koristi kod fermentacije?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ivan
|
 |
« Odgovor #297 na: 20 Siječnja, 2012, 13:24:13 » |
|
Vrijeme će pokazati. Inaće talozi se koriste u dosta vinarija vani, a i kod nas u nekim. Samo vinari teško otkrivaju svoje tajne i iskustva. Mislim da je talog dosta važan kod proizvodnje vina bez dodavanja SO2
zato se i provodi tehnika sur lie.. samo ima jos tehnika ako zelis vino bez ili sa minimumom so2..
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
luka985
Mlađi novak
|
 |
« Odgovor #298 na: 20 Siječnja, 2012, 13:25:14 » |
|
Na koji način se čuvaju ti talozi od pretoka pa sve do 10 mjeseca kda se koristi kod fermentacije?
Zapravo se dosta rijetko koriste za fermentaciju sljedeće godine, ali se mogu sačuvati. Neka vina možeš i vrtjeti na tim talozima godinu dana, samo onda trebaš biti svaki dan dva-tri puta uz to vino.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Podrumar1987
|
 |
« Odgovor #299 na: 20 Siječnja, 2012, 13:31:01 » |
|
Ja se divim svakome ko uspije proizvesti ( to i nije preveliki problem) i očuvati vino sa vrlo malo SO2 ( očuvati vino to je najveći problem).Za takvo nešto treba puno znanja a još više iskustva...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|