Posadio neki dan 10 muškat hamburga i već imaju "mušice", potjerali. Pa ne bu valjda ... k vragu. Bum ih obukel u tuljce za zaštitu. Posađeno i 30 žarke kraljevine u "Sve i svašta", još ne tjera. Jučer sam sve obilno zalijal, a za dva sata počela - kiša !Još me čeka sadnja 100 kom traminca, utrapljeni su u podrumu. Poslije Uskrsa. U skoro uzaludnoj potrazi za cjepovima, tu i tam imali su po tri, četiri ostatka, naletim na spomenutu žarku kraljevinu i m. haburg. Više nema ni komada, a tražio sam muškat otonel ili sauvignon. Kad, javi mi bratić da je našao zalihu traminca i još ponečega. Plava etiketa, krasno razvijeno korijenje itd., jel da uzme? Uzmi reko, kolko?, 100 kom. po 13 kn. I došli doma, kad ono podloga 420 A. Piše da je pogodne za Istru, duboke crljenice, sporo se ukorjenjava, sporo rastu mladi cjepovi, a joj. No šta je, tu je - sadim ! Ima li netko kakva saznanja o toj podlozi? 420 A ? Kolega Teran ?
Nije katastrofa, 420 A voli bogata i plodna tla. Stavi dosta humusa oko korijena i ne bi trebalo biti problema
Ne bih htio komentirati...
Damas bio kod frenda na sadnji Graševine i Rajnskoga rizlinga. Od 8 ujutro do 15 sati posadili smo 1450 komada. Sadnja je bila na sljedeči način. Kopanje jame, u jamu lopata humusa u koji je posađen trs, zatim je išlo na to malo zemlje pa vile odtajaloga stajskoga gnoja i na to umjetni gnoj i ostatak jame je zatrpan sa zemljom. Moje je pitnje dali bi bilo bolje da se stajski gnoj stavljao ispot trsa umjesto iznad ? Pretpostavljam da korjen vinove loze tjekom rasta ide u dubinu a ne prema površini zemlje.Kad smo doma sadili trsje stavljali smo pola ispod trsa i pola iznad trsa...
Mineralno gnojivo je trebalo ići dolje na dno jame. Pa onda humus ili kakva buffer zona. Korijen trsa ne smije doći nikad na mineralno ili stajsko.