Danas sam se bacio u istraživanje hrvatskog tržišta sa metalnim stupovima za vinograd (redni 2.5m) i rezultat je sljedeći kod proizvođaća (Branilović,limpres,lim-mont,tofrado i dr) cijena stupova je od 36 kn +PDV pa do 48 kn + PDV onda sam zvao nekoliko trgovaca i na kraju dobio ponudu od Pavina na 29,90 kn +PDV - 7% rabata stupovi su talijanski
Kada smo već kod metalnih/pocinčanih stupova jedna tehnološka napomena. Metalni stupovi nisu namjenjeni za upotrebu u kiselim tlima, isključivo za neutralna i karbonatna tla. Naime, zbog viška slobodnih H iona, dolazi do brzog oštećenja površinske zaštite stupova (cink) te intenzivne korozije. Nakon nekoliko godina (ovisno o vlazi i kiseolsti tla) dio u tlu propada dok je nadzemni dio potpuno neoštećen, te armatura gubi svoja nosiva svojstva (stupovi se svijaju i pucaju).Na kiselim tlima; plastika (stakloplastika; koriste se u Italiji i Španjolskoj, izvaredni stupovi), beton pa drvo.
u kojem rasponu pH dolazi do toga jer pojam kiselo tlo je relativno posto se (opcenito) preporuca da svako vinogradarsko tlo bude blago kiselo..
Sve ispod 6,0 postaje problematično, naravno što je pH niži problem je izraženiji (dok sam radio u Pedološkom laboratoriju, neke crvenice Zapadne Istre imale su pH(KCL) ispod 4,5 - jakoo, jakoooo kiselooooo)
pa ispod 6 pH ne samo da nije dobro za pocincane stupove vec nije dobro ni za lozu.
jel ko zna gdje se mogu nabavit kvalitetni lozni cjepovi(po niskoj cijeni ) u okolici koprivnice,i pokojoj cijeni(vinske sorte)