.dobro je jer je trs podignut od zemlje što pridonosi boljoj osvjetljenosti i prozračnosti trsa,što smanjuje postotak kojekakvih boleština
Da, a kakav je međuredni razmak?Šta je Gospodo s kordoncima na metar i pol visine ili više. Dvokračni uzgoj ili jednokračni nije jedini!Ima dosta vinogradara koji rade tako tu kod mene!Siguran sam da ima ljudi na forumu koji rade malo na više
90cm ti je prevec, stavi na 70cm to ti taman, pogotovo ak buš išel na lucanj i reznik(10-12 pupova)ja sam se zajebo i del sam na 90cm i sad kad povežem lucnjeve imam prevec mesta između dva trsasvi sad sadiju na 70cm
Akakav je tek gustiš kod sadnje na 1,1m između čokota i uzgojni oblik dvokraki gyot, tu se lucnjevi uvjek preklapaju.tako su se prije sadili gotovo svi vinogradi plantažni i nije bilo nikakvih problema, a današnje priće oko jako guste sadnje i malog roda po trsu nemoraju garantirati i vrhunsku kvalitetu
slažem se ja s tobom ,ali zaboravljaš dasmo mi limitirani sa prinosom po trsu e zato se ide na gušči sklop .... više trsova po ha više prinosa
Prinos je limitiran prema zakonu o vinu na površinu.Sadi se gusto da bi bio što manji prinos po biljki što bi trebalo dovesti do bolje kvalitete grožđa a kasnije i vina bitno je samo da se sadi toliko gusto da se može normalno obrađivati i da lucanj može biti dovoljno dug za svaku pojedinu sortu.Nekada se sadilo na hektar 4500 trsova a danas sa gustom sadnjom cak do 9000.