orlando ja sam prošle godine uzimao cijepove od kutjeva jako sam zadovoljan (5 500kom), ove godine sadim 3 500 pinota sivog.........pa me čisto onako zanima uvjeti sadnje koje si dogovorio sa njima, ako nije tajna (dali ti oni sade, cijena cijepa, cijena sadne, rok sadnje, način plaćanja)........
mislim da je to kod orlanda... dobri dugački kolci
Ma to su kolčići 3,5x3,5x1,50 m piljeni od jasena i plaćao sam ih 2kn/kom ali nikad više neću stavljt drveni kolčić jer je to čista pušiona.Kad sam muškat sadio tamo sam stavio armaturnu šipku 8mm dužine 1,2m. oko šipke je puno lakše vezati sa vezačicom nego oko kolčića a i kada kolčić zakvačiš sa traktorom odmah puca s šipka se stresi i idemo dalje, s tim da šipka košta oko 3 kn/kom
ja se nebi složio sa Ivanom , vidio sam puno pozitivnih, i samo pozitivnih iskustava sa željeznim kočićima, a sa drvom i sam imam neugodna iskustva, kakvo god ono bilo drvo je drvo, i veliš ivane da drvo korodira u tlu, a što je drvetom kada počne trunuti u tlu u zoni korijena............šipka je šipka...............
Ivane pa i željezo je "prirodni materijal" i on je biljci potrebniji od truleži od kolca. jesi ćuo za zelenu galicu, klorozu?Ja imam i jedne i druge kolce i kažem da je željezo 100 puta bolja opcija, a sto se tiće vezanja najbolje je sa onim zelenim bužirom trs pošteno povezati i miran si par godina, pogledaj mlade vinograde od Agrolagune pa će ti sve biti jasno
naravno da je biljci potrebno zeljezo, kao i svakom covjeku ali ne u obliku hrde od zeljezne armature.. ajde onda ti lizi taj zeljezni stupic pa ces vidjeti koliko ti je zdravo to zeljezo u takvom obliku..
hrđa je željezni oksid, a pročitaj si kojeg je sastava zelena galica, seqersten, tekuće zeljezo i slićno. to su elementarni spojevi koje biljka uzima na dva naćina ili preko korjena ili folijarno