Ivane, moji stupići su od rebrastog betonskog željeza fi 8 50 cm u zemlji i 100 cm vani i odlični su. Cijena je nešto viša, jer cijene na svjetskom tržištu divljaju, ali traje i čvrst.
Ja imam novi vinograd, druga godina i želio bih staviti stupove od prednapregnutog betona. Zanima me, da li netko zna gdje bi ih mogao nabaviti u okolici Zagreba.
Bog i ja imam problem odabira sorte za saditvinograd je u Konavoskom polju gdje nije pogodno saditi Plavac mali jer ima jako puno magle (tkz. prekale)strane sorte ne želim saditi (Merlot, Cabernet) koje su to autohtone hrvatske sorte koje su karakteristične za Južnu Dalmaciju i dobro podnose vlagupreporučite mi neku knjigu ili sl.
Što se tiče metalnih stupova za male površine mislim da su ok. da sadim veče površine nebi se odlučio za njih jer kažu da velika količina metala na velikoj površini privlači oblake i tuču pa takve vinograde češće uništi led.
Susjed mi ima neboder i crkvu u vinogradu pa grom svaki put udari u neboder,hvala ti Bože srkvu još nije pogodio,glavno nek udara kod njega, barem moj vinograd ostane na miru.(u okoloino 10 km nema crkava,nebodera,dalekovoda)Opće je poznato da kad pada tuča ne grmi i udaraju gromovi, oni tada udaraju negdje gdje je sunčano i bez oblaka.Neće grom udarit metal, niti ga metal privlači nego će po drugoj njivi gdje je bostan lubenica. Susjed mi se žalio da mu svaki put gram razbije najveću lubenicu, valjda ona privlači grom.