VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 04:49:46

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Radovi u vinogradu
| | |-+  Sadnja vinograda, sadni materijal, načini sadnje, armatura i žica u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 110 Dolje Ispis
Autor Tema: Sadnja vinograda, sadni materijal, načini sadnje, armatura i žica u vinogradu  (Posjeta: 719813 puta)
Rašpa
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #135 na: 13 Srpnja, 2007, 12:24:22 »

Ja imam novi vinograd, druga godina i želio bih staviti stupove od prednapregnutog betona. Zanima me, da li netko zna gdje bi ih mogao nabaviti u okolici Zagreba.
Evidentirano
zala
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #136 na: 15 Srpnja, 2007, 06:57:23 »

Ivane, moji stupići su od rebrastog betonskog željeza fi 8 50 cm u zemlji i 100 cm vani i odlični su. Cijena je nešto viša, jer cijene na svjetskom tržištu divljaju, ali traje i čvrst.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #137 na: 16 Srpnja, 2007, 09:19:45 »

Ivane, moji stupići su od rebrastog betonskog željeza fi 8 50 cm u zemlji i 100 cm vani i odlični su. Cijena je nešto viša, jer cijene na svjetskom tržištu divljaju, ali traje i čvrst.

cijene metala strasno rastu u zadjih par godina, Kina sve pojede.. pojest ce i cijeli svijet za 10-ak godina. fi 8 mi se cini preslabo, barem fi 10. imao sam ponudu za to rebrasto zeljezo, fi 10, sipka 6 m, 22 kn, od toga mogu napraviti 4-5 kolcica, pa ti racunaj, skoro 5 kn kolac! uzeo sam hrastove drvene, 130 cm, 3x3, 1 kn + pdv, 3.000 komada.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #138 na: 18 Srpnja, 2007, 22:20:21 »

Ja imam novi vinograd, druga godina i želio bih staviti stupove od prednapregnutog betona. Zanima me, da li netko zna gdje bi ih mogao nabaviti u okolici Zagreba.

Trgovina građevinskog materijala, ako i nemaju, uputit će te! Tako sam i ja nabavio kad mi je trebalo!
Evidentirano

plumbeR
Guest

Email
« Odgovor #139 na: 19 Srpnja, 2007, 18:02:50 »

Pozdrav kolegice i kolege,
došlo vrijeme da staru zahrđalu žicu na stupovima zamjenim novom.
Dobih informaciju da postoji na tržištu plastična žica za vinograd izuzetne čvrstoče
sa kemijskim sastavom koji reagira na temperaturu, tj. pri nižim temperaturama se opušta , a pri višim napinje!
Time izbijegavamo španere, federe i ostala čuda za napinjanje!
Ima li tko iskustva sa terena sa PVC žicom ??????????????
Možda ipak pocinčana?
Imam još vremena do promjene, ali bi se rado malo više informirao o toj temi!
Usput rečeno nakon 25 godina mira prije dva tjedna tuča mi potukla 60% vinograda.......katastrofaaaaaaa  >:(
Pozdrav!
Evidentirano
Pero_B
Guest

Email
« Odgovor #140 na: 29 Srpnja, 2007, 20:57:16 »

di se mogu nabavit prva klasa cjepova plavca malog cijepljenih na richter110? ovo sto sam dosad uzimao je blago receno katastrofalno.
puno virusa.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #141 na: 05 Kolovoza, 2007, 18:26:25 »

Bog
i ja imam problem odabira sorte za sadit
vinograd je u Konavoskom polju gdje nije pogodno saditi Plavac mali jer ima jako puno magle (tkz. prekale)
strane sorte ne želim saditi (Merlot, Cabernet)
koje su to autohtone hrvatske sorte koje su karakteristične za Južnu Dalmaciju i dobro podnose vlagu
preporučite mi neku knjigu ili sl.
Dubrovačka malvasia bijela, raspitaj se malo, to je autohtona sorta tamo, preko zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo agronomskog fakulteta počeli su tu sortu širiti i razmnožavati! Osobno sam je muljao, prije par godina! Raspitaj se kod Dr. Maletića za cijepove,  zavod za vinogradarstvo!
Poruka je stara, ali ima i drugih ljudi koji to čitaju, pa kome pomogne...
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #142 na: 06 Kolovoza, 2007, 08:13:16 »

Klasična pocinčana žica je nažalost još uvijek u našim i nekim istočnim zemljama u upotrebi.
Zamjenile su je modernije kombinacije sa više cinka, aluminija, 3x cinčane i sl.
Jednako tako i sa plastičnom žicom, novije generacije su svakako konkurentne ostalim tipovima, sa svojim prednostima i nedostacima, no ipak, vrlo malo primjenjene u plantažnim većim nasadima.
Evidentirano
VIKTOR
Guest

Email
« Odgovor #143 na: 08 Kolovoza, 2007, 07:58:07 »

I ja sam bio sumljičav za PVC stupove kao i oni u "Iločkim Podrumima". Ako ima neko iz ovoga kraja neka pogleda "Vupikov" vinograd kod vučedola 6-7 godina sa PVC stupovima stoji bez greške, "Iločki podrumi" su prvo postavili probni na Principovcu (cca 6 god) kojem se nije ništa dogodilo pa su sada postavili na 80 ha PVC stupove. Što se tiče metalnih stupova za  male površine mislim da su ok. da sadim veče površine nebi se odlučio za njih jer kažu da velika količina metala na velikoj površini privlači oblake i tuču pa takve vinograde češće uništi led.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #144 na: 08 Kolovoza, 2007, 08:33:48 »

Što se tiče metalnih stupova za  male površine mislim da su ok. da sadim veče površine nebi se odlučio za njih jer kažu da velika količina metala na velikoj površini privlači oblake i tuču pa takve vinograde češće uništi led.
Po toj tvojoj teoriji u Zagrebu bi svaki dan onda bio sudnji, samo led bi padao!
Osim toga, a šta je sa žicom ? I ona je metalna?!
Evidentirano

VIKTOR
Guest

Email
« Odgovor #145 na: 08 Kolovoza, 2007, 09:03:35 »

Nije moja teorija negdje sam to pročitao (dati ću si truda pa ću naći gdje), navodi se i žica u tom tekstu kao količina metala koja se sa metalnim stupcima mislim upetotorostručije. Logično je za zaključiti ako imaš neku površinu livade i pokraj toga 10 ha na kojem je raspoređeno neznam koliko tona željeza da će grom a  stime i led prije udariti u metal. Ne želim reći da tamo gdje ima željeza pada led i udara grom, znaš kad oni ispaljuju rakete,? kad znaju da će biti leda ne znaju u kvadratni metar gdje, a onda bi velika količina metala mogla usmjeriti gromić i malo oblaka i leda i svega što si ne želiš na tvoj vinograd. Nije sudnji dan ako padne malo leda nekoj  zgradi u Zagrebu i ali nama vinogradarima malo leda može stvarno biti sudnji dan.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #146 na: 08 Kolovoza, 2007, 09:34:11 »

Jedno je električno pražnjenje ( grom, munja), a drugo je tuča kao padavina! Tučonosni oblak je već prije razvijen.
I gdje dođe, dođe. Možeš ga pratiti na radaru par stotina km prije.
Ovo su gluposti da tuča pada na vinograde s metalnim stupovima što bi se dalo iz tvojeg zaključiti, jel znaš uopće koliko je vinograda napravljeno s takvim stupovima okolo! A,i grom bira uglavnom više objekte, prije će lupiti u neboder, crkvu, drvo, dalekovod!
Po količini metala koja je prisutna u vinogradu, po tvojem, tamo bi svaki put trebala padati tuča kad je takav oblak u blizini, a  to ti baš ne drži vodu! Kod mene ozbiljnije tuče nije bilo već 14 godina, a svud okolo su vinogradi!

Evidentirano

VIKTOR
Guest

Email
« Odgovor #147 na: 08 Kolovoza, 2007, 10:23:41 »

Susjed mi ima neboder i crkvu  u vinogradu pa grom svaki put udari u neboder,hvala ti Bože srkvu još nije pogodio,glavno nek udara kod njega, barem moj vinograd ostane na miru.(u okoloino 10 km nema crkava,nebodera,dalekovoda)
Opće je poznato da kad pada tuča ne grmi i udaraju gromovi, oni tada udaraju negdje gdje je sunčano i bez oblaka.
Neće grom udarit metal, niti ga metal privlači nego će po drugoj njivi gdje je bostan lubenica. Susjed mi se žalio da mu svaki put gram razbije najveću lubenicu, valjda ona privlači grom.
Evidentirano
INGI
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #148 na: 08 Kolovoza, 2007, 10:49:49 »

Susjed mi ima neboder i crkvu  u vinogradu pa grom svaki put udari u neboder,hvala ti Bože srkvu još nije pogodio,glavno nek udara kod njega, barem moj vinograd ostane na miru.(u okoloino 10 km nema crkava,nebodera,dalekovoda)
Opće je poznato da kad pada tuča ne grmi i udaraju gromovi, oni tada udaraju negdje gdje je sunčano i bez oblaka.
Neće grom udarit metal, niti ga metal privlači nego će po drugoj njivi gdje je bostan lubenica. Susjed mi se žalio da mu svaki put gram razbije najveću lubenicu, valjda ona privlači grom.

slažem se sa tobom da je puno veća vjerojatnost da će grom udariti u metalni stup nego što je da će u drveni ili plastični.

da, uz tučne oblake je uvijek kiša i grmljavina, ali gromovi ne vuku oblake sa sobom, nego su sastavni dio tih oblaka i tuća se sigurno ne može izbjeći nepostavljanjem metalnih stupova i žica.

nije lijepo od tebe što na tako sarkastičan način razgovaraš sa Razorom, jer Razor,Quercus, kao i ostali znalci puno nam pomažu.
Evidentirano
VIKTOR
Guest

Email
« Odgovor #149 na: 08 Kolovoza, 2007, 11:46:46 »

Ispričavam se na takvom komuniciranju.
Kada napišem da metal privlači grom a neko mi kaže da pišem gluposti ne znam kako bi drugačije komunicirao.
Barem ne vrijeđam nikog i ne govorim (direktno)  da puše gluposti.

Ispričavam se još jednom!
Evidentirano
 Str: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 110 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!