daj mi reci na koliki razmak da sadim Sauvignon , redovi budu širine 140 cm i kako režeš koliko pupovada znam izračunati koliko da stavim u red
Dečki to bude pregusto za Sauvignon, 140x70 cm. On je jako bujan, treba ga malo razvući, dati mu zraka. Samo predlažem.Ne pametujem.
Chardonnay i Sauvignon bl. - podloga SO4, KLON entav INRA:102. Kod mene.
i kaj tu sad tebe konkretno zanima
lolPa ovako, 1) zanima me koju bi vi vrstu žice preporučili - kakve sve već postoje cinčane 3X ili Galvatec ili nešto treće (ne bih PVC) 2) koji promjer žice? jer na tim "duplim" žicama, loza bolje klizi i njiše se na vjetru pa dal se onda oštećuje jače ukoliko je promjer žice tanji? 3) Na koliko centimetara širine da budu žice na istom katu udaljene jedna od druge? to me muči jer planiram napraviti nosače kao nekakve "šelne" pa njih mogu odtegnuti i zategnuti na koju visinu hoću, to se prilagodi u hodu, ali me zanima na koliko su širine kod vas postavljene žice? Jer ako su preusko, onda ih loza "spoji" sa viticama, a ako su predaleko onda loza ne raste uspravno nego bježi izvan žica Hvala
Postoji radnja koja se zove kod nas "zapetavanje" Ubacivanje loze unutar žice.
Na proljeće mislim promjeniti stupove na jednoj parceli u vinogradu.Vinograd je inače razdjeljen u dva dijela a preko sredine ide put.Donji dio je dužine 25 metara i ima 9 redova. Gornji je dužine 35 metara sa 9 redova.Sada su postavljeni betonski stupovi stariji od 35 godina sa rupama za samo jednu žicu.Nakon listanja starijih postova i malo surfanja odlučio sam staviti pocinčane stupove.Lakši su za manipulaciju a mogu ih dovesti i autom.Vinograd je inače sađen na 1 metar razmaka između trsova te 5 metara razmaka između betonskih stupova.Koji je najbolji način postavljanja čeličnih stupova. Uzeo bi stupove dužine 2,5 metara te ih stavio 60 cm u zemlju.Ako sada izvadim betonske stupove ostati će preširoka rupa za pocinčani stup.Dali je bolje kojih 30 cm od sadašnjih stupova izbušiti sa svrdlom novu rupu.Na stranici proizvođača stupova postoji alatka - ručni zabijač stupova (malo mi se čini nezgrapan).Dali jedan čovjek sa tom alatkom može sam zabiti stup u zemlju?!Ima li neko možda link gdje se vidi postavljanje pocinčanih stupova?