zbog pjegavosti da ili ne sad
sada si možemo pomoći da se porežu stari i svi jako zaraženi dijelovi trsa i da se iznese čim dalje od vinograda ili zapali.....te možemo poprskati bakrenim sredstvom...kao jedna lagana prevencijano , bolest najbolje odmah u proljeće napasti sa dobrim i jačim sredstvom te stalno i u daljim prskanjima sa sredstvima koja utiču na stopiranje iste......(nordox...pa dalje odmah....rival, npr, ja koristim ...plus...), i ne pretjerivati u gnojenjima..."Piknide se počinju formirati u proljeće kada se temperatura popne iznad 10°C. One sadrže velik broj spora (konidija) koje šire infekciju, a raznose ih kišne kapi, vjetar ili kukci. Spore se razvijaju od proljeća do kasnog ljeta, ovisno o vremenskim prilikama, a infekcija loze je moguća u širokom rasponu temperatura od 1 do 37°C (bolesti najbolje odgovara temperatura od 23°C i visoka vlažnost zraka). U proljeće, za vlažnog vremena ove spore dospijevaju na tek krenulu mladicu vinove loze, gdje klijaju i prodiru u tkivo." izvor; http://www.herbos.hr/Default.aspx?art=213&sec=164
Situacija je slijedeća, mladi nasad, druga godina, do sad tri špricanja sa QUADRISom + tri prihrane sa DRINom. U planu za slijedeća špricanja je ANTRACOL COMBI. Da li mu treba još nekaj dodati?
I sam ću si kupiti curzate b ( bakar + cimoksanil) za završna prskanja, ridomile plus i ostale benalaksile više neću koristiti jer mislim da nisu dovoljno dobri za te novce.
Ja imam nasad 2 godina i potpuno ću isto prskati kao i stare gorice isključivši naravno botricide i insekticide za moljce! Sad me zanima da li u drugoj godini ostaviti jednu ili dvije mladice. Mislim da ću ostaviti po jednu, privezati uz kolčić jer primjerice Chardonay je do sada izrastao na nekih 80-90 cm. Što kaže moj prijatelj Razor!
Za sutra je u planu 5. špricanje u mladom nasadu, druga godina.Zadnji put je špricano prije 11 dana sa Antracol combi + sumpor.Plan za sutra je Antracol combi + Falcon.Pošto sam novi u ovom poslu, molim za savjet i mišljenje.Hvala.