@ podrumar: previse si opterecen teorijom. Da ne znam kak rezes Kutjevo ce imat bolju grasevinu u konacnici. Zemlja i klima ti cine 90% vina, a ostalo ona skupa enologija.
Ajmo sad realno. Da je ne znam kakvo vino, 95% ljudi ce ga trosit na gemiste.
Ne bi se nikako složio s ovim.Imaju i u Kutjevu pogotovo ove godine brdo ljudi loše Graševine upravo zbog preopterečenja.Neki su čak ove godine u tijeku prerade odma dodavali vodu kako bi smanjili kiselinu pa sad imaju problema na zavodu.Nebi o imenima,ali radi se o renomiranim proizvođaćima koji imaju relativno malo vinograda,a veliki prinos.Bio sam prije nekih mjesec dana dole i odma vidiš.Oni koji imaju 2reznika i 2lucnja(kao npr.Mali Miha)su super proizvođaći,a većina ih radi vinograde na zavjesi,pogotovo oni koji rade grožđe za prodaju.Na takav naćin imaju prinose od 5-6kg po trsu,a puno im je lakše obrađivat.Kad je godina odlična kao npr.2009.onda to ispadne jako dobra sirovina,ali kad je slučaj kao 2010.onda možeš bit sretan ako imaš 15 slador.Naravno da od takvog grožđa dobiješ solidno vino za gemišt.Bit će zanimljivo otić na izložbu ove godine tamo.Jedino što će mnogi koji imaju stare zalihe mješat sa novim vinom i na taj naćin dobit fina vina u butelji.
Mislim da sam vec jednom ovak nest napisao. Pa i nije cilj da naša graševina (sz Hr) bude ista kao i kutjevačka.... pa kaj vam je ljudi?? Fantastično je kaj je to ista sorta, a dobivaju se totalno različita vina od kojih su jedno i drugo specifična okusom i oba su fenomenalna...