zatravljivanje je cista ekoloska mjera i vrlo cesto se prakticira u vinogradarstvu. zatravljivanje moze biti spontano, ciljano tako da se siju odredene trave ili smjese pa se zaoravaju, kombinacija jednog i drugog, itd. zatravljivanje ima mnogo prednosti ali prvo savjetujem da proucis ovaj clanak pa pitas dalje:http://www.vvvforum.eu/index.php?s=484i da, naravno da suha trava u vinogradu ne utjece na infekciju peronosporom!
Pročitao sam već prije taj članak, zanimljiv je...Mene zanima samo ovo pitanje, ako se ujutro mapravi malčiranje vinograda a preko dana je vručina, znači doći će do isparavanja vode iz te trave, moje je pitanje dali to isparavanje dok se trava ne posuši može inficirati vinograd peranosporom ili nečime drugim?Mi imamo pašnjak uz vinograd i dok bi se on pokosio uvjek smo znali baram 5 metara od vinograda maknuti tu travu jer je stari tvrdio da isparavanje iz trave šteti vinogradu... Dali je u krivu ili u pravu ja neznam...
Mene zanima samo ovo pitanje, ako se ujutro mapravi malčiranje vinograda a preko dana je vručina, znači doći će do isparavanja vode iz te trave, moje je pitanje dali to isparavanje dok se trava ne posuši može inficirati vinograd peranosporom ili nečime drugim?
Imene strašno zanima ovo trebamo kroz ovu raspravu utvrditi prednosti i nedostatke t što je meni najvažnije utjecaj na veliki nedostatak vode ljeti!!!
Postoje različiti tipovi zatravljivanja s obzirom na klimatske uvjete. Imao sam jedno predavanje nedugo na tu temu pa ću probati ovih dana naći malo vremena i pojasniti neka stvari. Tema je vrlo zanimljiva...
ljudi u Kutjevačkom vinogorju iz iskustva govore da Graševina ne podnosi međurednu zatravljenost...