VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 19:42:08

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Ekološka i integrirana proizvodnja ili GMO
| |-+  Ekološka i integrirana zaštita, ishrana bilja ili GMO
| | |-+  Zatravljivanje vinograda
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 Dolje Ispis
Autor Tema: Zatravljivanje vinograda  (Posjeta: 34521 puta)
MALI MIHA
Novak
**

Email
« na: 04 Travnja, 2011, 23:18:37 »

znači što mislite o zatravljivanju vinograda prdnosti nedostatci meni je ova tema nepoznata al volio bih čuti druga mišljenja o tome   ;)
Evidentirano

Čovjek pije da zaboravi, ali nikad ne zaboravi da pije!
MALI MIHA
Novak
**

Email
« Odgovor #1 na: 05 Travnja, 2011, 07:16:35 »

znaći nešto u ovom stilu

http://www.youtube.com/watch?v=5JmxJ_dquog

ali ne čekati da baš tolika trava naraste i npr posijati neku leguminozu

Evidentirano

Čovjek pije da zaboravi, ali nikad ne zaboravi da pije!
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #2 na: 05 Travnja, 2011, 08:09:21 »

Na ovom filmiču to odlično izgleda....

Kaj ne predstavlja ta trava koja se suši opasnost za bolesti u vinogradu , mislim na peranosporu???
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #3 na: 05 Travnja, 2011, 11:53:35 »

zatravljivanje je cista ekoloska mjera i vrlo cesto se prakticira u vinogradarstvu. zatravljivanje moze biti spontano, ciljano tako da se siju odredene trave ili smjese pa se zaoravaju, kombinacija jednog i drugog, itd.

zatravljivanje ima mnogo prednosti ali prvo savjetujem da proucis ovaj clanak pa pitas dalje:

http://www.vvvforum.eu/index.php?s=484

i da, naravno da suha trava u vinogradu ne utjece na infekciju peronosporom!
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #4 na: 05 Travnja, 2011, 12:26:59 »

zatravljivanje je cista ekoloska mjera i vrlo cesto se prakticira u vinogradarstvu. zatravljivanje moze biti spontano, ciljano tako da se siju odredene trave ili smjese pa se zaoravaju, kombinacija jednog i drugog, itd.

zatravljivanje ima mnogo prednosti ali prvo savjetujem da proucis ovaj clanak pa pitas dalje:

http://www.vvvforum.eu/index.php?s=484

i da, naravno da suha trava u vinogradu ne utjece na infekciju peronosporom!

Pročitao sam već prije taj članak, zanimljiv je...

Mene zanima samo ovo pitanje, ako se ujutro mapravi malčiranje vinograda a preko dana je vručina, znači doći će do isparavanja vode iz te trave, moje je pitanje dali to isparavanje dok se trava ne posuši može inficirati vinograd peranosporom ili nečime drugim?

Mi imamo pašnjak uz vinograd i dok bi se on pokosio uvjek smo znali baram 5 metara od vinograda maknuti tu travu jer je stari tvrdio da isparavanje iz trave šteti vinogradu... Dali je u krivu ili u pravu ja neznam...
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #5 na: 05 Travnja, 2011, 12:30:13 »

Znam da slovenci kada naprave malčiranje obavezno idu sa prskanjem...
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #6 na: 05 Travnja, 2011, 12:39:49 »

Pročitao sam već prije taj članak, zanimljiv je...

Mene zanima samo ovo pitanje, ako se ujutro mapravi malčiranje vinograda a preko dana je vručina, znači doći će do isparavanja vode iz te trave, moje je pitanje dali to isparavanje dok se trava ne posuši može inficirati vinograd peranosporom ili nečime drugim?

Mi imamo pašnjak uz vinograd i dok bi se on pokosio uvjek smo znali baram 5 metara od vinograda maknuti tu travu jer je stari tvrdio da isparavanje iz trave šteti vinogradu... Dali je u krivu ili u pravu ja neznam...

naravno da odredeno isparavanje postoji ali onda eventualno mozemo pricati o zarazi pepelnicom a ne peronosporom posto peronospori treba voda a pepelnici vlaga a to je bitna razlika. ako zelis biti siguran prije malciranja/kosenja obavi zastitu..

ja smatram da je to zanemarivo isparavanje ali naravno ovisi i kolika je masa te pokosene trave zato opcenito smatram malciranje boljom opcijom od kosnje jer malcer bolje usitni travu i ona se brze i bolje razgradi. neki spustaju malcer jako nisko tako da nozevi ulaze par cm u zemlju pa odmah i izmjesaju tu biomasu sa zemljom da se brze razgradi.

ja cu ove jeseni ici ciljano sijati travne smjese, jos gledam tocno koje sorte, pa onda u proljece malcirati i zaorati.

na netu ima jako puno fotki zatravljenih vinograda sa uistinu raznim travama, leguminozama pa cak i cvijecem! ;)

* Cover-Crops-mcnab-vyard-265.jpg (53.66 kB, 265x328 - (hitova: 1912 ).)

* spring_tablas_3.jpg (60.85 kB, 475x356 - (hitova: 2087 ).)

* 001_fieldsforever_1.jpg (63.98 kB, 250x405 - (hitova: 1684 ).)
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #7 na: 05 Travnja, 2011, 12:41:53 »

Ne, ali prouči i malo o infekciji i širenju peronospore. ;)
Šta se tiče zatravljivanja vinograda, to je česta i normalna mjera održavanja tla, posebno na nagibima.
Tu mislim i na djetelinsko travne smjese, pa i samu djetelinu ili koju drugu lepirnjaču.

Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #8 na: 05 Travnja, 2011, 12:45:55 »

Imene strašno zanima ovo trebamo kroz ovu raspravu utvrditi prednosti i nedostatke t što je meni najvažnije utjecaj na veliki nedostatak vode ljeti!!! ??? ???
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Email
« Odgovor #9 na: 05 Travnja, 2011, 12:47:40 »

Hvala na objašnjenu, sad mi je puno jasnije...

Idem malo pročitati o infekciji peranosporom... ;D

Ivan... Ove slike izgledaju fenomenalno... Pošto se namjeravaš baviti eko-vinogradarstvom mislim da je zatravljivanje vinograda pravi put...
Evidentirano
luka985
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #10 na: 05 Travnja, 2011, 12:57:57 »

Imene strašno zanima ovo trebamo kroz ovu raspravu utvrditi prednosti i nedostatke t što je meni najvažnije utjecaj na veliki nedostatak vode ljeti!!! ??? ???

Postoje različiti tipovi zatravljivanja s obzirom na klimatske uvjete. Imao sam jedno predavanje nedugo na tu temu pa ću probati ovih dana naći malo vremena i pojasniti neka stvari. Tema je vrlo zanimljiva...
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #11 na: 05 Travnja, 2011, 13:04:37 »

Postoje različiti tipovi zatravljivanja s obzirom na klimatske uvjete. Imao sam jedno predavanje nedugo na tu temu pa ću probati ovih dana naći malo vremena i pojasniti neka stvari. Tema je vrlo zanimljiva...

BRAVO! :D :D :D
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #12 na: 05 Travnja, 2011, 14:54:20 »

kad pricamo o zatravljivanju postoji vise metoda ali treba razlikovati cisto malciranje/kosenje vinograda koje je u biti jednostavna (i po meni vrlo pozeljna) tehnika od ciljanog zatravljivanja biranim travnim smjesama kojima nastojimo poboljsati strukturu tla, povecati odredeni sadrzaj mikro ili makroelemenata u tlu, razrahliti tlo plice ili dublje, ocistiti tlo od metala, itd. jer to je vec malo kompleksnija tema gdje prvo treba znati sto se zeli postici i onda na temelju toga procijeniti koje trave sijati, u kojem omjeru, kada ih unesti u tlo, na koji nacin, itd. jer te stvari ovise o samom tipu tla, strukturi, nacinu uzgoja, klimatskih prilikama, starosti vinograda, itd.

Luka daj napisi nesto o tome, bas me zanima sta imas. 8)
Evidentirano

wineman
Novak
**

Pleternica

Email
« Odgovor #13 na: 05 Travnja, 2011, 18:27:07 »

ljudi u Kutjevačkom vinogorju iz iskustva govore da Graševina ne podnosi međurednu zatravljenost...
Evidentirano

Zivot je prekratak, da bi pili losa vina!
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #14 na: 05 Travnja, 2011, 21:06:41 »

ljudi u Kutjevačkom vinogorju iz iskustva govore da Graševina ne podnosi međurednu zatravljenost...
Ljudi znaju svašta pričati 8) Čujem ja stalno takve priče tipa " rekli su mi ljudi da je to najbolje..." :o
Evidentirano

Str: [1] 2 3 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!