Ja sam kupio demizanu od 54 l sa pipom (spinjom) i ona zapravo igra ulogu malog inoxa s tim da stavim malo parafinskog ulja na vrhu radi zastite od zraka. Ako nema spinje onda je za cuvanje dobra, ali mi nije prakticna ako trebam iz nje probati neku manju kolicinu jer moram provlaciti crijevo preko ulja......moj zakljucak: za manje kolicine nastale od taloga, prelijevenja su jako dobre, ali za za koristenje moraju imati spinju....Demizana od 54 l sa spinjom kosta 320 kn.....
Taman sam mislio u ovoj temi pitati o ovakvoj demižani, kad je traper spominje baš u prvoj rečenici prvog posta s vrha! Blaženi forum!Samo ne mogu na webu naći di je kupija?! Ako netko, dakle, od cijenjenih forumaša zna di se mogu nabaviti demižane od 50tak lit (54), sa špinom/pipom?
Ha, i inox pomalo oksidira. Napominjem i da su meni u podrumu najdraži drvo i inox,ali ove bačvice su vrlo praktične i napravljene od plastike tipa 4 (LDPE), poznate po tome da ne ispušta kemikalije, za razliku od sveprisutne PET ambalaže, u koju se recimo puni draga mnogima Jamnica, a tu na forumu je spomenuta kao jako zgodna za čuvanje vina za vlastite potrebe.Za sada nisam primjetio nekakav specifičan utjecaj na vino, a na koncu konca, parafinirane su, no ne kažem da dugotrajno nije moguć, no to niti nisu bačve u kojeima ćete staviti Plavac na dugogodišnje odležavanje.Prenosim popis oznaka na plastici:1 - PET ( često i PETE )Ove su boce u većini slučajeva namijenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost da ispuštaju teški metal antimoni, kemijsku tvar EPA, koja ometa djelovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene spojeve.2 - HDP ( nekad i HDPE )Riječ je o 'dobroj' plastici, za koju postoji najmanja vjerojatnost ispuštanja kemikalija u vodu.3 - PVC ( nekad i 3V )Ispušta dvije otrovne kemikalije, a obje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Unatoč tome, ovo je još uvijek najčešće upotrebljavana plastika za boce.4 - LDPEPlastika koja ne ispušta kemikalije u vodu. Ali, zamislite, ne koristi se za izradu plastičnih boca nego uglavnom za izradu plastičnih vrećica za namirnice. I ovdje spomenutih bačvica.5 - PPJoš jedna od 'dobrih' plastika, obično bijele ili poluprozirne boje. Koristi se za boce u koje se pakiraju sirupi ili čašice za jogurt.6 - PSIspušta u vodu kancerogenu tvar STIREN. Najčešće se koristi u čašicama za kavu za jednokratnu uporabu ili u ambalaži brze prehrane.7 - PC (ili bez oznake)To je najlošija plastika za prehrambene proizvode jer izlučuje kemikaliju BPA. Nažalost, koristi se u bočicama za dojenčad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.
Ponavljam po ne znam koji put. Plastika, odnosno PVC je organski polimer i kao takav zasigurno utjece na vino. Jel ista piva ili mineralna iz plastike i stakla?Uostalom na prvom predavanju iz kolegija Prerada polimera prof nas je pitao jesmo probali onu "novu" (tad je bila nova) pivu iz polimernih boca? Pritom je naglasio da plastika radi i svakako utjece na sadrzaj...nazalost negativno