imaš li mladica te"španjolke" da popikam dok se još da,radim brajdu tastu,obolio je,pa da ima hlada,a da oko toga ne treba puno brige jer ne stignem,a pašo počeo gradit kuću,pa ne stigne ni on špricat,.....
moja jedna loza pocela samo da otvara pupove i to svaki drugi pupoljak (na preskok).izgleda da cu se nacekati dok (iako) uberem koji grozd.
Joj bolje da ti I,R i Q ne odgovaraju.Ovo je bogohulno razmišljanje. Ja sam čuo negdje da je navodno čaša čistog vina od bijelog tuduma dnevno, ljekovita za psorijazu i još neke bolesti, ali me doktorica skoro metlom potjerala iz ambulante kad sam je pitao. A Moralić i takvi jaki igrači mogu bilo šta zapakirati,marketinški isforsirati i vući novac od naivnih ljudi.Tudum je zabranjeno saditi. U zakonu o vinu piše nešto u stilu, da se tolerira zatečeno stanje do biološke istrošenosti. Znači tko ima,ima. Sadnja zabranjena !
Malo ljudi zna da su američki hibridi vinove loze izvrsni za proizvodnju sokova i drugih prerađevina. To se radi i drugdje.Ali, radi njihove klime u kontinentalnom dijelu države gdje su velike oscilacije temperatura od sjevera do juga,ovisno o prodorima hladnog zraka europske sorte vinove loze nije preporučljivo uzgajati osim u Kaliforniji koliko znam.Rade se također i križanci s europskim sortama za proizvodnju stolnih sorata grožđa koji također nisu loši.Tako da oni dosta tih hibrida uzgajaju. Kod nas zakonski nije dozvoljeno praviti vino od toga. Ja ne znam kako je to zakonski regulirano u Mađarskoj ili Italiji, ali kod nas lijepo piše u zakonu o vinu da je dozvoljeno praviti vino samo od Vitis vinifere sbsp vinifera, a ne od neke Vitis labrusce ( Izabelle) ili nečeg sličnog.Nije da nisam to nikad probao, ali meni to jednostavno ne valja i zlo mi je od tog okusa čim ga probam kad je vino u pitanju. Modernim tehnikama proizvodnje vina može se i to donekle ublažiti, ali kao agronom ne želim takve stvari uopće razmatrati pri proizvodnji vina i mislim kao i većina mojih kolega i profesora da tome nije mjesto u proizvodnji vina!Možda se i to jednog dana promijeni, ali nadam se da onda više neću biti živ!
To ti je kao da radiš kruh od pirike ili od križanca pirike i pšenice. Istina ne znam da li je pirika ljekovita.Sadržaj i nakupljanje šećera, kiseline, metanolni spojevi koji se izdvajaju iz pokožice prilikom vinifikacije, i ono najbitnije onaj okus, ameri to zovu tzv. "foxy" okus. To je spoj metil-antranilat koji se nalazi u američkim vrstama vinove loze.Evo čitam na netu da se taj spoj može izolirati ( metil i dimetil antranilat) i koristiti kao repelent protiv ptica jer odbija svojim mirisom i nije štetan odnosno nije otrov.http://en.wikipedia.org/wiki/Methyl_anthranilateEto, toliko, inače stvar je i tradicije i povijesti uzgoja vinove loze.