Imam manji vinograd (tristotinjak trsa) uglavnom gra±evine i svake godine čekajući vrijeme berbe ptice (uglavnom kos) skinu mi polovicu uroda.U blizini nema vinograda nego je selo pa ne mogu koristiti top. Planirao sam uzeti mreµu protiv ptica, ali je izbor gotovo nikakav. Pavin ima 4 x 4 cm x 4 m cijena oko 1,40 kn za m2. To je preskupo.Zanima me va±e mi±ljenje.
Ja sam do prošle godine imao isto problem sa pticama. Doskočio sam im sa trakom iz video kazete koju sam razvukao preko vinograda zakvačivši ju za stupove i rezultat je bio vidljiv . Nije bio pojeden ni jedan grozd; pošto imam 100 trsova nije bio ni veliki posao niti trošak!
Interesantno, baš nemaš sreće kod mene tu i tamo dođe ptica pa pojede slađe sorte traminca, pinota i sl., zanemarivo. Ne znam zašto ne bi mogao koristiti plinski top makar je selo blizu pa kaj onda, u mojoj blizini ima čovjek to i nikom ništa, ja ga ne koristim nek stavim najesen prije berbe drveni klopotec koji se vrti na vjetar i radi fest priličnu buku i još u okolici stave ljudi isto pa je to gušt slušati, pogotovo navečer, ak je vjetra i nema nikakvih problema
a možeš ti nama objasnit kak izgleda taj klopotec tj. kako najjednostavnije da ga napravim?
Interesantno, ba± nema± sreće kod mene tu i tamo dođe ptica pa pojede slađe sorte traminca, pinota i sl., zanemarivo. Ne znam za±to ne bi mogao koristiti plinski top makar je selo blizu pa kaj onda, u mojoj blizini ima čovjek to i nikom ni±ta, ja ga ne koristim nek stavim najesen prije berbe drveni klopotec koji se vrti na vjetar i radi fest priličnu buku i jo± u okolici stave ljudi isto pa je to gu±t slu±ati, pogotovo navečer, ak je vjetra i nema nikakvih problema
a možeš ti nama objasnit kak izgleda taj klopotec tj. kako najjednostavnije da ga napravim!?
. Doskočio sam im sa trakom iz video kazete koju sam razvukao preko vinograda zakvačivši ju za stupove i rezultat je bio vidljiv .
Quote from: zafki on 10 Srpnja, 2006, 08:33:56. Doskočio sam im sa trakom iz video kazete koju sam razvukao preko vinograda zakvačivši ju za stupove i rezultat je bio vidljiv . meni isto dosta toge pojedu. ove godine sam ih tjerao petardama i lupanjem po metalnim bačvama ja pak sam si za drugu godinu pripremio stare cd-e. s tim bi trebao biti isti učinak kao i s trakom.