Došao sam na ludu ideju, da duž voćnjaka postavim posudice za hranu, kupim vreču najjeftinije hrane za mačke ili pse i tako probam privuči čim veči broj seoskih mačaka. Imam ja jednu ludu mačku koja lovi sve što leti, hoda i gmiže ali je ne mogu privezat za trešnju, pa ako bar jedna takva dođe, odnosno navikne se dolazit pod trešnju, pticama nema spasa.Što vi mislite o toj ideji ?
A da probaš sa komadićima mesa. jednodnevnim pilićima ili miševima pa privučeš sokole ( j..ga al možda ode i mačak )
Ja narežem svjetlucavi papir (za zamatamje poklona ili iz prve pomoci) na trakice. Zavežem ga na štap i postavim da bude najmanje 1m viši od stupa u vinogradu, a može se stavit i na voćku. To šuška na vjetru, jako se svjetluca i vidi se iz velike daljine. Stavim i nekaj cda. Vele da škvorce plaši dosta crvena boja.Možda si vec to sve isprobal, a drugo ti neznam osim petarda ili da mačku ugradiš krila...
Zanmljivo kak imate toliko problema sa pticama,kod mene se uvijek skice par kosa,a i stavil sam kucicu za ptice pjevice,nemam nikakve stete ili je zanemariva,svidja mi se kos,lijepo pjeva nebum ga gadjao ak pojede par grozdova,valjda vidi da mu necu nista pa mi dojde na par metara i pjeva osim toga mislim da je glavni razlog sto barem jedan jastreb patrolira dnevno nad okolicom
Vani vruće, ptice žedne, kosovi mi brste portugizac nemilice...Da li djeluje ako im se postave pojilice s vodom oko vinograda?