Konkretno?
preporuke su im opširnije,konkretnije i prema tome smatram kvalitetnije,usporedi sa preporukama u mojoj županiji(kc-kž) napišu jedva dva reda i to šablonski dok međimurci dublje zadiru u srž
Evo, danas sam prskao sa Nordoxom i sumporom tablu. Kanio sam proći sa Crystalom i Chromgorom po grožđu, no hudo se bilo naoblačilo, i za sutra javljaju kišu, pa ću naknadno.Druga mi tabla nije još skroz poštucana. Isto ću tako morati lupiti Drin + Oligogreen + Hascon + Magnesiogreen, radi šoka od suše, posebno na tabli gdje mi je širi razmak i malo je viša, kuhani su listovi
Razgovarao sam sa agronomima i uvjeravaju me da ne prskam sa bakrom jer da bakar direktno blokira enzime arome iz grozđa te su se pozivali na stručne studije o tome, pa molim mišljenje?Isto tako preporučuju da u ovoj fazi lozi treba magnezij , kalij i kalcij prvenstveno te da dušik može samo više štetiti nego koristiti(govorim o vinogradu u dobroj kondiciji)
U protekloj smo preporuci protiv peronospore ili plamenjače preporučili koristiti pojedinačne ili kombinirane pripravke uz sadržaj folpeta. U narednom razdoblju preporučujemo planirati korištenje pojedinačnih ili kombiniranih bakarnih fungicida, ali tek nakon što padnu značajnije oborine u količini većoj od 15-tak ili 20-tak mm. U integriranoj su vinogradarskoj proizvodnji od pojedinačnih bakarnih pripravaka primjerice dopušteni Modra galica, Plavi kamen, Nordox 75 WG, Nordox super 75, Bakreno vapno WP 50, Gypso, Kupropin, Cuprocaffaro 50 WP, Rame caffaro 32 WP, Neoram, Cuproline, Champion WP, Champion tekući, Champion 50 WG, Blauvit, Kocide DF, Bordoška suspenzija WP-20, Bordoška juha 20, Bordoška juha caffaro 20 WP, Cuprablau-Z, Cuprablau-Z Ultra.Kombinirani pripravci koji sadrže i bakar jesu Curzate-B, Galben-C, Baldo-C i Ridomil Gold Plus 42,5 WP.
Jučer obavili prskanje: Verita+antracol+ Falcon+Sumpor+ folijar magnezij... Moje je pitanje: Dali je potrebno uz Veritu ( koji ima kontaktno i sistematično djelovanje) koristiti i Antracol koji ( ima kontaktno djelovanje)...?Da sam je birao ja bi uzeo samo Veritu...Sa Veritom smo išli zato jer je prije 10 dana bila tuča pa je lišče dosta razdrapano.
Ja bih morao još ovih dana sa sistemicima zadnje. Zadnji put sam zeznul pa sad nemrem s falconom i acrobatom zajedno. Ili morem? Na Acrobatu piše Ne s preparatima EC. Pošto je Falcon EC moram staviti Rotondo, ali ne mogu staviti sumpor jer Acrobatu produljuje karencu na 56 dana. Bogovi nas gledaju i smiju nam se.
U četvrtak sam špricao s Neoramom i Cosavetom a s obzirom da je poslije toga palo dosta kiše(pada cijelu noć i cijeli dan s povremenim prekidima)dali moram ponoviti špricanje?
PA kaj vam nije jednostavnije i jeftinije da ste umjesto bordoške ili sl. sad prije kiše pošpricali sa sistemikom sa al-fosetilom ili folpetom.