Dodao bih da bi još moglo biti i od ožegotina sunca, slika je loša pa se ne može ni to isključiti.
Osim manjih problema s ožegotinama, nemam problema s pepelnicom i plamenjačom, no još uvije se nisam riješio grinja. Ima li ih smisla tretirati sada i čime? Demitan koristio 2 puta?
Možete li mi objasniti po čemu razlikujete peronosporu grozda i ožegotine od sunca.
I ostaje i dalje činjenica da se često neke članove, obično novije, opere jer pitaju nešto što je već "odgovoreno" i to često na bezobrazan način.Pozdrav, Miroslav
To su takva pravila,predpostavlja se da noviji član,ak je zainteresiran,pročita cijelu arhivu i onda postavlja pitanja,neke stvari su više puta odgovorene i recimo onima koji odgovaraju to već ide lagano na živce,a govorim to zato jer su i na drugim,sličnim forumima takva pravila i još gora,npr.ja sam filmofil i na više foruma skidam si titlove za filmove i serije,a nešto i sam prevedem i podijelim sa drugima,znači te filmove članovi sami prevode besplatno i razmjenjuju međusobno i bilo ko ga može uzeti besplatno i onda uleti netko sa pitanjem "kad bu više taj titl već je par dana prošlo" i baniran je na mjesec dana
Dobio maloprije preporuke od HZPSS na mail,Varaždinska županija:"Obavještavaju se vinogradari da više nema potrebe za tretiranjem vinograda protiv pepelnice i peronospore jer su bobe na svim sortama razvile voštanu prevlaku tj. mašak ili moku. Upravo ta prevlaka je prirodna zaštita zbog čega više ni peronospora, a ni pepelnica ne mogu zaraziti grožđe",a pošto je Krapinsko-zagorska županija na drugom kontinentu, preporuka je ovakva: Vremenski uvjeti i dalje su vrlo povoljni za infekciju bobica pepelnicom vinove loze, te je potrebno redovito provoditi zaštitu. Preventivno možete koristiti npr. Postalon 90 SC, Talendo EC, Vivando, Crystal KS, Stroby, Collis, Nativo i dr. Ako se pepelnica već pojavila na bobicama, koristite Falcon 460 EC. Za preventivnu zaštitu od plamenjače vinove loze možete koristiti npr. Folpan, Futura, Daconil 720 SC, Delan700 WDG, Dealan 700 Sc, Delan SC 750, Antracol WP 70, Polyram DF, Dithane M-45, Mankozeb i dr. organske preventivne pripravke. Budući da let leptira grozdovih moljaca još traje, preporučamo upotrebu insekticida: Avaunt SC, Laser KS, Insegar, Cascade, Nomolt, Runner 240 SC. Insekticid preporučamo primijeniti odvojeno, samo po zoni grožđa! Dakle,stručnjaci su rekli svoje,zaključak je,napravi po svome