Do sad sam triput špricao s dithanom,neznam s čime bi sad išao zbog pjegavosti,a nisam bio u vinogradu od srijede tako da neznam dali ja počela cvatnja.
04.05. mikal flash + thiovit jet14.05. mikal flash + thiovit jet28.05. mikal premium + topasplavina, plus poneki merlot, izuzetno zdravo vinograd izgleda, hvala vinofilu i razoru na savjetima, herbicide, insekticide i prihranu inače ne koristim, za iduće prskanje koje bi s obzirom na vremenske uvjete moglo ići oko 10.06. mogao bi ići ridomil, antracol combi ili nešto slično, jel to ok?
Ja sam prošle godine 18.6. stavio Antracol BT i grdno požalio. Kasnije sam spašavao s ridomilom i bilo je ok. Ne znam možda je Antracol combi bolji, ali ja ne bih.
Na pjegavost djeluju bakar, mankozeb, osobito folpet. Kako si do sada koristio samo mankozeb, sada se prebaci na folpet (Mikal Flash ili Premium, Rival, Atila, Forum Star, ali izbjegavaj u kasnijim prskanjima jer folpet ometa vrenje. Nakon folpeta što više bakarnih sredstava ili sistemika s bakrom.
I ja sam imao dostacrne pjegavosti. Nakon zimskog špricanja sa bakrom , išao sam sa Antracolom WP 70 i Folpanom 80 WDG . Nakon toga Miklal Flash + sumpor ( dva puta za redom ). Posljednji put sam u Mikal Flash i sumpor dodao i Folicur EW 250 za pepelnicu. Za sada bolesti nema,nešto malo crne pjegavosti na nekoliko trseva, u odnosu na ono što je bilo zadovoljan sam, vinograd je u cvatu i odlično izleda Ovdje kod mene nema puno kiše ove godine, prekjučer je palo svega 2 mm. Budući da sam dva puta za redom išao sa Mikal Flashom, mogu li i treći put, nakon cvatnje?? Proizvođač dozvoljava tri prskanja, bolesti u vinogradu za sada nema,a imam zalihu Mikal Flash taman za još jedno špricanje. Za jače sistemike čini mi se da za sada nema potrebe, ukoliko se i pojavi bolest, njih bih primijenio onda kada treba.
A može li se Pyrus uklopiti u mješavinu Mikal + sumpor + Folicur ?