Nama vriju sve bačve. Ali smo im dali 2-3 dana da se "zalaufaju". Ono kaj sam do sada skužil, ako se čini da bačva "ne radi", treba natočiti litru i pol mošta u plastičnu flašu (Jamnica npr.), zatvoriti i pustiti par sati. Ako je flaša nakon toga tvrda, znači da mošt malo po malo radi.
@žveplo jel držoš u limi ili drvetukod mene je sve u drvetu i sve uredno vrije a i drop takođeru subotu skinuo ta taloga i prelio u bačve dodao kvasce kad smo u srijedu došli sve je fermentiraloagrožđe je došlo 09.rujna
Kod mene ove god. prvi put mošt nije htio krenuti s vrenjem. Sumporeno sa 10g /Hl hladeno ledom u talozenju i drugi dan dodan kvasac Premium Blanc koji je ocigledno nabubrio u toploj vodi i mostu.Poslije tri dana nista pa sam bio prisiljen ponovno pretociti da izbacim talog sa neaktivnim (vjerojatno mrtvim ) kvascem sa dna.Pri razgovoru sa jednom agronomisticom koja se prilicno dobro razumije u problematiku dosl smo do zakljucka da je najvjerojatniji uzrok bila prevelika razlika u temperaturi mosta i rehidriranog kvasca i to ga je sokiralo jer sumpor je bio u normalnim dozama. Ponovno pokretao sa Siha 7 i odmah drugi dan krenulo uredno vrenje koje sam i dalje hladio ledom i svejedno je uredno vrilo evo sad vec 9 dana i sad polako usporava.Navodno po rijecima te agronomistice da je i taj Premium Blanc znatno osjetljiviji na sumpor od Sihe i od onoga sto je navedeno u opisu kvasca iako mi je prosle god uredno odradio se sasvim finim rezultatom.