VVV Forum
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
06 Lipnja, 2026, 16:34:23
1 Sat
1 Dan
1 Tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:
Napredno pretraživanje
69.721
Postova u
368
Tema od
1.680
Članova
Najnoviji Član:
File_89
VVV Forum
Ostalo
Proizvodnja jakih alkoholnih pića
Pečenje rakije
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
« natrag
naprijed »
Str:
1
...
21
22
[
23
]
24
Autor
Tema: Pečenje rakije (Posjeta: 422270 puta)
happy star
Mlađi novak
Odg: Pečenje rakije
«
Odgovor #330 na:
23 Listopada, 2017, 15:32:00 »
Kako si odvojio metil
Evidentirano
tonini
Mlađi novak
«
Odgovor #331 na:
23 Listopada, 2017, 15:52:46 »
Od 40 litara prvih 6 dl sam bacio to je 1.5% i to je metilni alkohol. Metil prvi izlazi i točka isparavanja ni je 76 celzija. Ja na kotlu imam al-ambikov termometar tako da i to mogu provjerit. A destiliram do 94 celzija na tom termometru.
Evidentirano
Quale vinum, tale Latinum
http://www.sshc.hr/
happy star
Mlađi novak
«
Odgovor #332 na:
23 Listopada, 2017, 19:11:28 »
Ocigledno da o mehanizmu destilacije malo znas i svi podaci koje si izneo su totalno netacni, pa samim tim je to lose za ovaj forum .
Pozz
16_ditribucijaisparljivihjedinjenjaudestilaciji.png
(155.41 kB, 592x448 - (hitova: 984 ).)
Evidentirano
happy star
Mlađi novak
«
Odgovor #333 na:
23 Listopada, 2017, 19:19:18 »
" Puna linija predstavlja klasični kazan. Isprekidana linija rektifikacionu kolonu sa više podova za rektifikaciju. Zvjezdica mjesto najveće koncentracije pojedinog jedinjenja. Kroz prizmu Head, Heart, Tail, - prvenac, srce rakije, i patoka. Dužina linije neku prosječno zastupljenu zonu prelaska iako se radi o različitim koncentracijama koje opadaju ili rastu u odnosu na položaj zvjezdice."
Dobro analiziraj predhodni prikaz, pa ces videti da gresis. Onaj ko odvoji metil iz alk.smese dobice Nobelovu nagradu !
Evidentirano
tonini
Mlađi novak
«
Odgovor #334 na:
23 Listopada, 2017, 19:28:13 »
Ništa nije savršeno o tim ćeš pojmovima raspraviti sa bistricom kad dođe na forum. Radio sam ove godine po njegovim uputama jer ga cijenim kao velikog znanca u ovoj oblasti.
http://homedistiller.org/distill/dtw/toss
A neke sam stvari čitao i na ovim stranicama
Acetone 56.5C (134F)
Methanol (wood alcohol) 64C (147F)
Ethyl acetate 77.1C (171F)
Ethanol 78C (172F)
2-Propanol (rubbing alcohol) 82C (180F)
1-Propanol 97C (207F)
Water 100C (212F)
Butanol 116C (241F)
Amyl alcohol 137.8C (280F)
Furfural 161C (322F)
o metanolu
http://homedistiller.org/distill/dtw/toss
i kad završiti
http://homedistiller.org/distill/dtw/finish
Ako ovo nisu relevantni pokazatelji ond sam ja sve pogriješio
Evidentirano
happy star
Mlađi novak
«
Odgovor #335 na:
23 Listopada, 2017, 19:43:50 »
Da Bistri je tu, a uostalom ovo sto sam izlozio su njegovi prikazi i njegov tekst .
Ali nasa prica je o tvom ubedjenju kako mozes eliminisati metil. Mozes ga samo svesti na odredjeni prihvatljivi procenat a totalno eliminisati nikako.
Pozz
Evidentirano
tonini
Mlađi novak
«
Odgovor #336 na:
23 Listopada, 2017, 19:56:32 »
Niko i ne govori o potpunoj eliminaciji metanola već se priča i razdvajanju frakcija destilacije. Gdje je 1-1.5% metilni alkohol koji se prvi pojavi na luli i taj dio rakije treba baciti. Na home destilation se o tome govori. Ja ne vidim u čemu je tu problem. Cilj je svesti metanol na najmanju moguću mjeru u budućoj rakiji.
A očito si raspoložen za teorije. Kemija nije moja struka i ja zato tražim savjete na forumu i pokušavam postupiti po njima.
A bistrica će se raspraviti o složenijim teorijama destilacije i on je tu doma.
A sad je rakija na dozrijevanju u drvenoj bačvi pa ćemo kušat oko božića i snižavat tlak.
Evidentirano
happy star
Mlađi novak
«
Odgovor #337 na:
23 Listopada, 2017, 20:57:40 »
Da tako je, svesti ga na najmanju mogucu meru.Ako pogledas dijagram ima ga u toku cele destilacije, a ne samo u prvencu, stim sto je dominantan u
Evidentirano
happy star
Mlađi novak
«
Odgovor #338 na:
26 Listopada, 2017, 21:03:37 »
patoci
Evidentirano
tonini
Mlađi novak
«
Odgovor #339 na:
01 Studenoga, 2017, 08:14:52 »
Prošlogodišnju rakiju koju sam pekao na klasičan način bez razdvajanja frakcija stavio sam u ovinjenu drvenu bačvu. Stajala je tri tjedna i poprimila je žutosmeđu boju ali je postala mirišljava i jalp lijepa za piti.
Sad kad je ovogodišnaj ispečena po bistričinim uputama nju sam stavio u tu bačvicu od 17 litara i nerazrijeđenu od 73%vol utočio 15 litara.
Jel sad treba čekati 2 mjeseca da se komponira kao piće pa još tri kad se razrijedi destiliranom vodom. To je 5 mjeseci da bi se počela piti.
A tako piše i u priručniku od dr. Jovića.
Nije mi problem čekati jer imam stare od lani dovoljno
Nadam se da nisam pogriješio u postupku.
Evidentirano
bistrica
Mlađi novak
«
Odgovor #340 na:
01 Studenoga, 2017, 13:17:25 »
Preporuka za minimalna dva mjeseca stabilizacije se odnosi na novu tek destilisanu rakiju. Destilacijom se događaju ogromne promjene u sastavu „vina“. Višestruko se koncentriše alkohol i aromatske materije, pa je to minimalno vrijeme za stabilizaciju njihovih uzajamnih odnosa i relacija u tečnosti-destilatu. Rakija stavljena u hrastovo bure treba da je na maksimalno dobivenoj jačini destilacijom, 65-72% vol.alc. jer se tako iz hrasta izvlače-ekstrahuju u najpovoljnijoj proporciji jedinjenja koja će dozrijevanjem dati najbolji kvalitet rakije.
Za dalje svođenje na pitku jačinu ostaje preporuka da se to počinje raditi tek onda kada se već mora, jer su procesi dozrijevanja brži i potpuniji na većoj koncentraciji etanola.
Suprotan zahtjev od ovog je da je razblaživanje potrebno raditi u obrocima i postepeno sa pauzama od minimalnih 15 dana, i da je nakon konačnog razblaženja potrebno isto tako neka dva mjeseca za stabilizaciju.
Ako je ta rakija već stavljena u hrastovo bure onda joj se prije svega mora dozvoliti vrijeme da ekstrahuje iz hrasta ono što će joj oplemeniti miris i ukus dozrijevanjem. To je okvirno nekih 3-6 mjeseci za ne baš prevliki uticaj hrasta. Mora minimalno da poprimi zlatno žutu boju i da ne doživi preveliku promjenu na okusu i mirisu. Nakon toga se iz novijeg bureta prebacuje u neko starije isluženo na višegodišnje dozrijevanje
Evidentirano
tonini
Mlađi novak
«
Odgovor #341 na:
01 Studenoga, 2017, 14:39:49 »
Hvala ti @bistrice 22.10.2017. je stavljena u drvenu hrastovu bačvu na dozrijevanje pa lja planiram čekati do božića za razrijeđivanje.
To bi bilo 8 tjedana . Bačvica je nova ovinjena i u njoj je sad ta nova komovica. Ja ću čekati da joj se boja promjeni koliko sdam čotao bilo bi idealnpo u antikno zlatnu boju.
Međutim ti ovdje spominješ vrijeme 3-6 mjeseci odležavanja u hrastovoj bačvi pa me to zbinjije pomalo.
I sam zna da sam ove godine radio po tvojim savjetina i sad sa veseljem očekujem rezultate.
Uz napomenu da je komovica od traminca koji je imao 100 Oe šećera.
Ja sam pekao od čistog koma u koji nisam ništa dodavao i dobio sam 23 litre rakije 73% vol.
Puno te pozdravljam i nreizmjerno zahaljujem na savjetima i preporukama.
Evidentirano
bistrica
Mlađi novak
«
Odgovor #342 na:
01 Studenoga, 2017, 15:49:48 »
Boja koju spominješ je ona koju će rakija dobiti nakon dugogodišnjeg odležavanja u buretu. Ja ti ovdje govorim o trenutku u kom bi tu rakiju trebalo prebaciti iz novog u ono starije, isluženo, gdje će dozrijevanjem ekstrahovane materije uz mikrooksidaciju doživjeti promjene kroz reakciju sa onim iz destilata, i dati novi kvalitet.
Mora se razlikovati period odležavanja u novom buretu koji prije svega znači ekstrakciju sastojaka, od onog u starom buretu koji znači njihove dugogodišnje promjene kroz lančani niz hemijskih reakcija u kojima nastaje buke. Arome starenja, pa i promjena boje kao posljedica. Period od 3-6 mjeseci je prije svega period koji se odnosi na količinu i proporciju materija koju destilat izvuče ili razgradi iz hrasta. Odnosi se prvenstveno na poželjnu zapreminu tih buradi u ovoj situaciji. To je 350-600 litara. U manjim buradima je ta ekstrakcija brža i veća zbog veće dodirne površine po litri destilata pa se i skraćuje to vrijeme.
Tako da ti jedan od orijentira može biti promjena boje iz blijede i anemične u zlatkasto žutu, i ono što sam već rekao, potrebno je da ne dođe do prevelike promjene ukusa i mirisa. Prije svega mislim na fenolna jedinjenja, tanine i sl. Kod aromatične komovice, kao što je ova od traminca, je to dodatno problematično jer ona ima svoj kvalitet u terpenskim i sličnim jedinjenjima koja će dijelom biti neutralisana. Naročito ovakvim starenjem u hrastovom buretu pa je potrebna još veća pažnja kako bi se eventualno napravio balans između primarnih aroma i aroma starenja. Na žalost ne mogu ti više pomoći jer je ovdje glavni akcenat na organoleptičkom praćenju promjena koje se dešavaju.
Evidentirano
tonini
Mlađi novak
«
Odgovor #343 na:
01 Studenoga, 2017, 17:45:52 »
Mislim da sam sve dobro razumjeo i da je sad jedino važno sa sam rakiju ispekao po pravilnom slijedu. Zato sam i nabavio tu malu bačvicu koja mi je tu u Zagrebu i destilat mi je pod kontrolom. Ja sam jučer ulio malo tog destilata u malu čašicu razrijedio sa malo destilirane vode i popio. Za jedan tjedan je jako malo promijenjena boja. Ali sad ću čekati do božića uz povremene kontrole i kušanja pokušati procijeniti trenutak kad je najbolje ići na razrijeđivanje po mom ukusu. Našao sam i knjigu od dr. Jovića pa sam i to štivo malo čitao.
Veseli me činjenica da sam napravio sve kako treba i vjerujem u dobar rezultat
Još jednom ti zahvaljijem na savjetima i mi koji nismo u toj branši vješti napravimo što bolji proizvod.
A čitao sam i postove na forumu "Sve o vinu" jer se tamo vode aktivne rasprave o temama koje su mi od interesa.
Živ mi bio i javit ću rezultate
Evidentirano
tonini
Mlađi novak
«
Odgovor #344 na:
25 Studenoga, 2017, 20:34:26 »
Danas sam kušao novu rakiju 34 dana stoji nerazblažena u drvenoj bačvi i ima oko 71% vol. Razblažio sam je destiliranom vodom na 40% i kušao. Prvi put sam radio duplu destilaciju. Sad mi je jako teško odrediti kvalitet, pa sam pokušao usporediti sa prošlogodišnjom koja je pečena na starinski način. Moj je subjektivni dojam da ova nova ima potpuno drugačiji i miris i okus od ove druge. Do sada nisam imao prilike kušati rakije dobivene duplom destilacijom pa mi se i teško odrediti.
Evidentirano
Str:
1
...
21
22
[
23
]
24