Imam mogućnost hladne stabilizacije vina pa me zanima koja je svrha hladne stabilizacije vina, kad se ona provodi, kolko dugu se provodi, ako netko zna nešto više o tome nek napiše.
Evo kaj sam ja naucil iz knjige koju imam. Otprilike ovako:
Hladna stabilizacija je izlaganje gotovog vina niskim temperaturama da bi se iz njega izlucio dio vinske kiseline (u vidu vinskog kamena).
Razlozi za hladnu stabilizaciju mogu biti: zato da se smanji ukupna kiselost vina, zato da se sprijeci talozenje vinskog kamena kasnije u flasama, ali i zato da se poboljsa talozenje i ciscenje vina.
Koliko traje?
To ovisi o tome koliko vinske kiseline postoji u vinu, o temperaturi na kojoj se vrsi i o trajanju iste. Ali i o tome koliko kiseline zapravo uopce zelimo izluciti (maksimalno koliko mozemo ili manje od toga?).
Na visim temperaturama, recimo oko +5 C, moze trajati tjednima pa i mjesecima, na nizim, recimo -5 C, moze biti gotova i za tjedan dana.
Lucenje se desava zato sto vinska kiselina postaje slabije topiva u vinu na niskim temperaturama, pa se dio kristalizira u obliku "vinskog kamena". Ako se vino pretoci prije nego se opet ugrije - rijesili ste se dijela kiseline.
Pomaze?