Je to stoji. Ali dat cu ti moj primjer. Dakle mi smo vinarija u nastajanju, imamo tek oko 2ha vinograda, (pre) mali podrum i to nam je primarna stavka u koju cemo ulagati, dakle eno oprema. Kod winemana je situacija ocito drugacija cim on moze izdvojiti tolike novce samo za vizualni identitet svojih vina. Naravno da ja nebi gubio mjesece i mjesece, gnjavio desetke ljudi po forumu da imam love i da mogu platiti dizajnera (kojeg cu pritom *ebat u mozak) da mi napravi neku super etiketu. No i kad je ta etiketa gotova opet je pitanje tiska. Na to sam potrosio zasigurno mjesec dana kontaktirajuci razno razne tiskare po HR. Ja sam ciljao na mat izvedbu svojih etiketa, ali kako ih malo radi sa PVC folijama nitko mi nije mogao garantirati da se ta etiketa nece odljepljivati, upijati vlagau (jer se radi o celulozi) itd. I morao sam prijeci na sjajni papir iako to nije bila moja zelja na pocetku. Cak sam proveo i usporedbu papira u realnim, exploatacijskim uvjetima, od Radece papira pa do Fassona i UPM RaflatecaNajgore sto HR zastupnici na lageru imaju 3 - 4 papira od 50ak koji su u ponudi.
:-) A što ako gost želi pogledati čega ima u frižideru za vina jer konobar najčešće nema pojma što imaju? A gdje su sommelieri tada :-)Dakle, nemoj se truditi odgovarati jer se zafrkavam. Na svoj račun, k tome... jer često završim u frižideru
Ivane rekao sam (ti) da se u najvinskijij drzavi na svijetu tj u Francuskoj godisnje "izbaci/stanca" preko 6000 etiketa razno raznih vinskih etiketa a da se preko 90 % vina proda kroz velike robne kuce. Dakle dizajn (i kvalitetu, Bogu hvala) treba (u Francuskoj) prilagoditi tim spoznajama ako se zeli prodati vino.
Ili se sama fotka butelje nalazi u vinskoj karti.
Restauranti u Fr uglavnom imaju izlozeno vino u vitrini odmah negdje po ulasku u salu a i vinske karte imaju tako da se ne narucuje bas macak u vreci