hvala na informacijama. Ma bitno mi je da bude, kao sto si naveo konzumna i da sto ranije sazrijeva. Budem pogledao te sorte.Sto se tice Friara, nis sad je u zemlji pa cemo vidjeti koliko i ako ce se drzati. Nejasno mi je samo zasto nitko ne drzi tu sortu ringlo - po meni vrlo kvalitena sljiva i rano sazrijeva
ha, znaci mogu je odmah vaditi :/Vise nikad kod Ivkovica, a da nisam pet puta pitao jel sigurna da je to Ringlo ne bi nista rekao.No dobro, zna li netko koji bi bio ispravni naziv (hrvatski/latinski) ringlo sljive? Ako ne nadjem ringlo, sto mi preporucujete koju sortu da nabavim (sto raniju!) - tlo je glinovito, kiselo, od drugih sljiva u blizini je stanley i bistrica (cca 30 metara)hvala unaprijed!
Za ovog grofa najbolji oprasivac je zeleni ringlo ali mislim da će stenly i Bistrica biti adekvatni za njihovo oprasivanje!!!!
Grupa ringloa ili renkloda (sinonim) tj. reine claude; su šljive "neplavih" boja. Najpoznatije su Veliki zeleni ringlo ( reine claude, röld ringlo) i Altanov ringlo ( zöld ringlo, reine claude d`Althan )Osobno imam Altanov ringlo ( Grof Altan sin.) i odlično rodi, plodovi nisu sitni. Boja plodova varira u ranoj fazi od žuto zelene do crveno ljubičaste neposredno pred kraj zriobe. Sočna je i fina, nema toliko tanina kao plave šljive. Razvija bujna stabla, nije osjetljiva na moniliju. Oprašit će je svaka europska šljiva blizu koja cvate u isto vrijeme, tu nema straha. Zakon šljiva, dobra alternativa tko ne voli toliko plave šljive.Rast Baznik u Krškom ima zelenog ringloa i altanovog ringloa. Samo potkrala im se jedna greška na stranici, nisu to japansko kineske šljive.
Da li ima možda trnje i malo okrugliji list?