Danas sam bio na 44. izložbi zagorskih vina u Bedekovčini. Naravno ja sam došao samo na degustaciju ocjenjenih vina. Čaša i jedan uzorak vina je koštao 20 kn, a svaki sljedeči uzorak je bio po 5 kn neovisno dali se radi o predikatu ili redovnoj berbi...Probao sam nekoliko vina koja su dobitnici zlata( Zeleni silavanac 2010, Rajnski rizling 1010, Muškat žuti-kasna berba 2009, Muškat žuti ledeno vino 2009, Pinot sivi-sur lie-2009) od tih vina jedino bi mogao istaknuti kao mog favorita kasnu berbu Muškata žutoga, ledeno vino je bilo ok ali meni se više svidjela kasna berba, što se tiče Zelenog silavanca i Rajnskog rizlinga ta vina su imala ok miris ali su mi bila dosta tanka i prekisela. Komčićev rizling je po mome mišljenju bolji od ovoga koji je ocjenjen sa 85 bodova.Traminac(2010) koji je ocjenjen sa 82 boda, je refrementirao i nije bio opče za piti. ( nestalo im je tog vina za degustaciju pa su uzeli izloženu butelju koja nije bila u frižideru, ali se svejedno takve stvari nebi smjele događati, milslim na refrementaciju.)Chardonnay(2010) koji je ocjenjen sa 83 boda bio mi je tak tak...Sauvignon(2010) koji je ocjenjen sa 79 bodova, imao je solidan miris ali je bio dosta tanak...Htio sam još probati Graševinu-kasnu berbu (2009,suho vino) od Monike Gorički ali toga vina nije više bilo... Osvojilo je 87 bodova...
-heh, ja sam bio na otvaranju sajma, dobra je monika ... i graševina je isto dobra, samo neznam baš dal je ona kaj delala kaj se tiče graševine, meni ona više zgleda ovak ko menađerica, da se pokaže na sajmu... hehe-levak se je malo preveč hvalil, i pravil se je važan, mislim na govor prije uzimanja nagrade za šampiona, veli da je imao 60 sladora po babou, nije mogao očitati na refraktometru jer je imal premalu skalu pa je nosio na institut, bavi se vinima 16 godina, a ovo mu je bila četvrto ledeno vino, a od toga su mu tri uspjela...-iskreno ta ledena vina(prvi put sam to pil) meni osobno to ne paše, volim slatko, al ovo ispada već polako bljutavo...
Jel se to odnosi na mene ili opčenito na forumaše?
Nemoguće da je imao 60 slador.osim ako nije dodao bar 20kg šećera/100 litara. ;)Neki forumaši su probali naše ledeno vino i sa sigurnošću mogu reći da je slador bio 36 u berbi.
Ovo se odnosi na nas sve koji se bavimo vinima i prepoznajemo loše od dobrog.®alosno je ako dođeš na neku izložbu i da su ti više od pola vina koja imaju neku medalju lošija od tvojih u podrumu.Ne samo da su lošija nego su i presumporena i refermentiraju.Što reći na to nego žalosno.
Kako mislis vinari koji drze do sebe? Pa jednom Jarecu se desilo da su mu vina u Zelini refermentirala. Proizvodjac koji drzi do sebe navest ce temperaturu serviranja i skladistenja svog vina. Bas me zanima koliko organizatora izlozbi mogu garantirati da temp nece preci navedenu granicu. Po meni ovo sto se u Zelini desilo se treba svaliti na ledja organizatora...
Koliko sam vidio sva vina su bila skladištena u frižiderima.Meni je to više izgledalo da su vina došećeravana i ostalo je neprovrelog šećera.Nije stavljen sorbat i krenula je refermentacija...To je bio slučaj sa polusuhim vinima.