Pitanje:Imam "šupu" od nekih 35m2 iznad zemlje (normalno). Trebao bi napraviti prostoriju za vino ("podrum"). Kopati se nemože jer je dosta vlažno kad pada kiša. Zidovi su od pune cigle, strop od dasaka i gore krov s crijepom. Ja sam to zamislio nekako ovako. Iznutra bi zidao još jedan zid s ciglom na kant. Između starog i novog zida bi nasipao zemlju. Na zid iznutra pločice a izvana termo zaštitu. Ispred prednjeg zida (koji je na suncu) bi postavio nadstrešnicu nekih 2 m (možda i to pretvorio u neku prostoriju ustakljenu?). Strop? Vrata + vrata na vanjskoj prostoriji. Primam savjete i sve komentare.Udrite
stiropor 5cm iznutra i pločice na pod i zidove , strop isto knauf i vuna gore, izvana stiropor 10 cm i fasada ....eto , ne treba komplicirati
Novoselec, ČazmaProfil Email Privatna Poruka (Online) Odg: Izgradnja podruma, termo i hidroizolacija, održavanje temperature« Odgovor #49 : 25 Studeni, 2010, 16:38:40 » Citirati ovo u Odgovorue to bi ja... Wink* ATT00034.jpg (43.37 KB, 550x465 - (hitova: 106 ).)* ATT00037.jpg (56.78 KB, 537x540 - (hitova: 106 ).)* ATT00040.jpg (90.78 KB, 540x539 - (hitova: 106 ).)* ATT00043.jpg (61.1 KB, 534x540 - (hitova: 106 ).)
Msilim da svi savjeti na ovom linku imaju smisla, izolacija, ventilacija,.... Ali, ipak, za sve ne-podzemne podrume, a to je zapravo danas 99% podruma, jedino pravo rjesenje je inverterska klima (OK, moze i obicna kao alternativa) koja jednostavno odrzava temperaturu podruma od 14-18 C tokom cijele godine te cisti zrak od necistoce . Jedno sest mjeseci ona nece ni trebati, ali zimi a pogotovo ljeti bez klime nije moguce odrzati temperaturu. Zasto ne koristiti ono sta moderna tehnika omogucuje?