VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 22:39:34

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Trešnja, višnja,...
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 11 12 [13] 14 15 16 Dolje Ispis
Autor Tema: Trešnja, višnja,...  (Posjeta: 139459 puta)
jura4
Novak
**

Email
« Odgovor #180 na: 17 Lipnja, 2013, 15:16:10 »

Neznam koja je to sorta... To je stara trešnja ispred moje kljeti otkad ja pamtim i to nam je najbolja trešnja od svih (imamo  jedno 10 sorti...) Eto ta dolazi zadnja, ogromna je, hrskava, sočna, tvrda, plodovi ne pucaju... Al neznam koja je sorta u pitanju... No ako ima dobrovoljaca da si hoće cijepiti, nek ostave poruku na privat pa se dogovorimo...
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #181 na: 18 Lipnja, 2013, 16:06:14 »

Neznam koja je to sorta... To je stara trešnja ispred moje kljeti otkad ja pamtim i to nam je najbolja trešnja od svih (imamo  jedno 10 sorti...) Eto ta dolazi zadnja, ogromna je, hrskava, sočna, tvrda, plodovi ne pucaju... Al neznam koja je sorta u pitanju... No ako ima dobrovoljaca da si hoće cijepiti, nek ostave poruku na privat pa se dogovorimo...

Da si bar malo bliže. Zanimljiva sorta, jer malo je hrskavih trešanja a da ne pucaju plodovi.
Baš se ove godine namjeravam malo poigrati sa cijepljenjem trešanja na spavajuči pup, jer imam dosta izdanaka višnji. Ako ne uspije, onda ču na prolječe na engleski spoj.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #182 na: 18 Lipnja, 2013, 16:28:17 »

Imam namjeru sušiti višnje, pa bi mi svaki savjet dobro došao ako ima netko iskustva.
Naime, suhe višnje su dosta kisele, pa bih i ja zasladio a neznam da li prije stavljanja u sušaru, na sredini sušenja ili prema kraju.
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #183 na: 18 Lipnja, 2013, 16:47:25 »

Da si bar malo bliže. Zanimljiva sorta, jer malo je hrskavih trešanja a da ne pucaju plodovi.
Baš se ove godine namjeravam malo poigrati sa cijepljenjem trešanja na spavajuči pup, jer imam dosta izdanaka višnji. Ako ne uspije, onda ču na prolječe na engleski spoj.

Možda bi ti mogal poslat par plemki poštom. Stavi se u onu žutu kuvertu sa plastočnom folijom, a plemke se još stave u vrečicu za zamrzavanje. Bitno je da što prije stigne, a u to vrijeme kad se režu plemke je i tak hladno. Ako budeš cijepil trešnju na višnju jedino je malo zaribano kaj iz podloge uvijek tjera puno izboja iz zemlje, vjerovatno znaš i sam to, a i nije neki  problem baš....
Evidentirano
jura4
Novak
**

Email
« Odgovor #184 na: 18 Lipnja, 2013, 20:03:14 »

haha, pa nije problem, sve se može dogovoriti, samo vic je u  tome da je veći postotak (šansa) za primitak na ljetnu okulaciju jer se zbog viših temperatura brže stvara kalus, a ljeti je naravno prevruće i pitaj boga kak bi to došlo skuhano! Druga stvar je nježnost rukovanja naše pošte pošiljkama, bil sam ih jednom gledal u Zagrebu na Kolodvoru, pa oni se natječu koji bude bacil dalje i jače neki paket...

To je najbolje da si čovjek sam pokupi, popijemo gemišit i lepi pozdrav...
U vezi sušenja, neznam ništa, al mi je u glavi kopirati ovu ideju  http://www.youtube.com/watch?v=oVTcnCuX2Qc   pa da podijelim s vama, ak niste već vidjeli...
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #185 na: 21 Lipnja, 2013, 03:36:52 »

Počele su i Hedelfinger zoriti a višnje Rexele su dozorile. Zaboravil sam prije slikati, pa sam višnju slikal kad sam več skoro sve obral (sjetil sam se na Dugog i oštrog reza) a za trešnju mi se nije dalo iči nazad na kraj voćnjaka, jer je več bilo vruče ko u paklu.
Slikano je mobitelom pa su boje malo čudne.
https://picasaweb.google.com/103955183213514212459/CresnjaHedelfingerIVisnjaRexele20Junij2013?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOTvzYOc-530SQ&feat=directlink
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #186 na: 23 Ožujka, 2014, 05:23:33 »

Trešnja Early Burlat je u fazi cvjetanja a ostale trešnje i višnje su u fazi bijelih balona.
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #187 na: 26 Ožujka, 2014, 21:53:42 »

Trešnja Bigarreau Burlat u cvatnji... :)

* Picture.jpg (80 kB, 640x480 - (hitova: 703 ).)

* Picture 910.jpg (62.74 kB, 640x480 - (hitova: 681 ).)
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #188 na: 30 Travnja, 2014, 12:58:27 »

Kaj je toj ludoj trešnji,samooplodna Stella,posadil sam ju prije mjesec-dva,već je lišće izbušeno,izgriženo,sfrkano,crvenkasto,nemrem stalno s špricom hodati,već mi je zlo od tih kukaca  >:(

* IMG_20140430_111750.jpg (133.99 kB, 480x640 - (hitova: 584 ).)
Evidentirano

Ružičnjak
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #189 na: 30 Travnja, 2014, 18:45:09 »

Mi doma gusjenice već od milja zovemo "guse" :)

Loša zimska zaštita, blaga zima i optimalni uvjeti za razvoj štetnika.
Nema ti druge nego špricati.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #190 na: 01 Svibnja, 2014, 03:05:42 »

Ma nije to sve od gusjenica. Kod mene je slično na ovogodišnjoj Vigred, a provodim redovitu zaštitu a ovogodišnja Stela posađena par metara dalje mi je u odličnom stanju.
Krivim to, da nije zbog toga jer je posađena na istom mjestu gdje je i prije rasla trešnja.
Da su gusjenice vidio bi ih. Kod moga susjeda su skoro obrstile trešnju staru 8 godina, sva se crni od njih.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #191 na: 02 Svibnja, 2014, 13:06:01 »

Napravio danas mix Ziram+Drin+Chromgor ,oprao tresnju,breskve,ruze pa da vidim ko bu se sad usudil gore gmizati  ;D
Evidentirano

SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #192 na: 02 Svibnja, 2014, 19:57:29 »

Čeka se da rana trešnja promijeni boju iz narančaste u crvenu.  ;D
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #193 na: 04 Svibnja, 2014, 19:41:05 »

Čeka se da rana trešnja promijeni boju iz narančaste u crvenu.  ;D
Najeo se prvi puta ove godine tresnji  ;D Jesu bile sitne,koja sorta Ne znam,nesto precijepljeno,ali crvene i slasne,zdrave,nespricane,nisu ih ni ptice stigle jos pograbiti,a niti crvi  :D
Evidentirano

SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #194 na: 04 Svibnja, 2014, 20:07:36 »

Najeo se prvi puta ove godine tresnji  ;D Jesu bile sitne,koja sorta Ne znam,nesto precijepljeno,ali crvene i slasne,zdrave,nespricane,nisu ih ni ptice stigle jos pograbiti,a niti crvi  :D

Ja sam danas vidio na staroj ranoj trešnji na vrhovima krošnje nasumično crvenih bobica, ali do njih nije moguće doći. Čitaj ima bar 8m visine i još je trešnja na brijegu.  :D
Tako da čekam da dozore ovi plodovi koji su bliže tlu, vrlo vjerojatno već ovaj slijedeći tijedan počinje prva manja berba.  :)

Nije mi jasna ova mlađa trešnja o kojoj sam već pisao prošle godine, ima dosta lijepu krošnju. Cvijetala je čisto pristojno, ne ono baš obilno niti malo već čisto onako uredno, ali od svega toga ima samo bar plodova tj. neće biti niti šaka plodova, a trebalo bi barem od oka u odnosu koliku je imala cvatnju dati nekih 4-5 kg plodova. Tako da mi nije jasno što ju muči inače je i ona rana trešnja, e sad koja je sorta pojma nemam isto tako dolazi u rod u 5mj. obično u prosijeku krajem 5mj.

Prepostavljam da se radi o trešnji kojoj fali oprašivač jer mi nije jasno zašto nebi rodila kako treba, lišće je 90% posve zdravo nekaj sitno napadaju uši i to je svega 10% lišća. Inače trešnje u susjedstvu i kod mene ta jedna stara trešnja na istom strmom brijegu imaju roda ko u priči !

Jel možda ko zna jel postoje neke trešnje koje su univerzalni oprašivači ?
Trenutačno imam posađeno sllijedeće sorte, Lambert druga godina od sadnje, Sunburst i Early Burlat od ove prošle jeseni.
Evidentirano
 Str: 1 ... 11 12 [13] 14 15 16 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!