VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 14:29:29

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Trešnja, višnja,...
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 16 Dolje Ispis
Autor Tema: Trešnja, višnja,...  (Posjeta: 139547 puta)
zvoncica
Guest

Email
« na: 21 Srpnja, 2006, 11:39:44 »

dobar dan,
u vrtu imam visoku tresnju tankih grana. Zanima me kada i kako je skratiti, natjerati je da ide u sirinu a ne u visinu. Plod je debeo i sladak iako mislim da tresnja nije cijepljena. Upoce se ne razumijem u vocke (gradsko dijete) pa je svaka pomoc dobrodosla. Takodjer, tresnja je spremna za branje pocetkom 6 mj. Da li to znaci da spada u rane ili kasne tresnje?
Hvala unaprijed na vasoj pomoci  ;)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #1 na: 23 Srpnja, 2006, 12:13:16 »

Trešnja se reže isključivo  u cvatnji. Zašto, zato jer je osjetljiva na bolesti i promrzline. Dok krene sok rane puno bolje zarastaju. Svakako je treba rezati u širinu, ako je jedina i u okućnici, da se lijepo raširi.
Treba provodnice, dakle okomite grane rezati na postrane, bočne grane koje zatvaraju kut s provodnicom negdje 35 - 50 stupnjeva. Dalje prorijediti suvišne grane u krošnji da ima svijetla. Ovo sve ima smisla ako su te grane 3 - 4 godina stare, inače dolazi samo prorjeđivanje. Stare grane se ne smiju previše rezati ili bolje da velim piliti, jer se time ništa ne dobiva. Već se rodne grane na takvoj trešnji presele previše gore na vrh krošnje.
To je negdje srednje rana trešnja, ako je u kontinentalnom dijelu Hrvatske.
Obično se dijele od 15. svibnja na rane, srednje rane, srednje kasne i kasne.

Koga zanima nešto više o rezidbi preporučujem dva autora:
Karlo Brzica:   "Rezidba voćaka"
Mihajlo Tošić: "Rezidba voćaka"
Evidentirano

Batman
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #2 na: 25 Srpnja, 2006, 12:34:33 »

Imam jedan problem.
Trešnja je sada stara oko 5 godina, do sada je jednom i to prije tri godine imala plodove za branje, a nakon toga svake godine odcvate, zavežu se plodovi, a potom sve pocuri i osuše se čak i dijelovi grančice uz peteljku ploda i tako svake godine.
U čemu je problem, zna li netko?
Evidentirano

Pij malo, pij dobro !
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #3 na: 25 Srpnja, 2006, 15:34:39 »

Trešnja kao i svaka voćka se mora prskat. Ovo što ti veliš da ti se dešava je Monilia na trešnji.
Prskat sa Teldorom u punoj cvatnji.
Prije toga s crvenim uljem kad počnu pupovi bubrit, prije cvatnje 2-3%.
Ova bolest ti ulazi kroz cvijet, kad je kišno vrijeme i dost je opasna posebno za koštićave voćke.
Evidentirano

zacko0
Guest

Email
« Odgovor #4 na: 03 Kolovoza, 2006, 22:19:39 »

Hej razor vidim da si mestar u znanju s vockama, pa cu te i ja traziti za savijet. Htio bi zasaditi trajne nasade tresanja i upravo krecem od nule imam oko 2 ha zemlje od koje cu polovicu zasaditi zanima me sve korisno o tome kakvo tlo mora biti koju vrstu posaditi dali kombinirati ranu i kasnu koliko sadnica po ha cca 250 -300 je moja informacija molim te napisi sve korisno sto znas i preporuci mi neki dobar izvor informacija za ucenje  puno ti hvala na trudu
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #5 na: 04 Kolovoza, 2006, 09:43:24 »

Ovo je stvarno preširoka tema za pisat. Prvo se za plasman pobrini.
A, onda sve ti ovisi o željama i mogućnostima.
Pogledaj si jednu dobru knjigu, Voćarstvo od Ive Miljkovića. Tamo ćeš naći osnove. Od gnojidbe do uzgojnog oblika. To ti je inače profesor s Agronomskog fakulteta koji je prilično dugo držao kolegij voćarstvo.
Pazi i na područje di jesi, nije ti isti sortiment u Dalmaciji, ili u kontinetalnoj Hrvatskoj.
Ako ideš u takav posao, svakako potraži savjet stručnjaka. Ja ti mogu preporučit Dr. Borisa Duraliju sa zavoda za specijalno voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Evidentirano

zacko0
Guest

Email
« Odgovor #6 na: 04 Kolovoza, 2006, 12:13:41 »

hvala ti na savjetu sigurno cu ga kontaktirati , a sto se tice plasmana to imam vise manje osiguran  tako da je to ok, ali sve jedno hvala ti na brizi.
Evidentirano
vule
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #7 na: 01 Rujna, 2006, 13:34:16 »

Imam trešnju 12-15 godina dali joj sme i kad (pišeš u cjel to i za stare vočke) vatnji odrezati vrh jer je otišel u visinu i nemre se puzati na njega
Vule
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #8 na: 04 Rujna, 2006, 11:04:15 »

Imam trešnju 12-15 godina dali joj sme i kad (pišeš u cjel to i za stare vočke) vatnji odrezati vrh jer je otišel u visinu i nemre se puzati na njega
Vule

Pa, ako ima još grana sa strane zašto ne. Ali, ako ih nema... Trešnja po prirodnom rastu ima piramidalnu krošnju sa centralnom provodnicom. Ako se u mladosti ne formira uzgojni oblik, ili kak ti kažeš za penjanje, poslije je teško. Ak ima 12 - 15 godina, mislim da bi se to dalo.
Evidentirano

BLITZ_ HR
Guest

Email
« Odgovor #9 na: 16 Studenoga, 2006, 13:03:51 »

Prije dva dana sam posadio dvije trešnje (jedna je stela, a za drugu baš i ne znam) uglavnom jedna bi trebala rasti u visinu, a jedna navodno ostaje mala.
Sve sam napravio kako treba: gnoj, zemlja, rupa, kolac i to. Ali me zanima da li ih trebam obrezati imaju krošnjice od 4-5 duljih grana.
Molim pomoć. ;D
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #10 na: 16 Studenoga, 2006, 19:37:01 »

A, ovisi kakav uzgojni oblik hoćeš.
 Ako su negdje na osami preporučio bi da ti ide više u širinu nego u visinu.
Jako je bitno i na kakvoj je podlogi. Obično piše na etiketi koju dobiješ s voćkom.
Colt, Pr. avium, Pr. mahaleb su jako bujne i treba računati na to da ako je se pusti, može narasti 15-20 m.
Ako su te grančice duže od 50 cm i ako im je kut koji zatvaraju s provodnicom od 40-60 stupnjeva ja bi ih ostavio, a provodnicu maknuo. Tako dobiješ vazu. Bitno je također da te grančice moraju biti barem 80 cm od nivoa zemlje i da nisu pregusto jedna do druge.
Trešnja se reže u soku, dakle kad procvate ili propupa. Ni slučajno sad ju rezati. Imaš vremena do proljeća još razmisliti.
Postoji stvarno dosta uzgojnih oblika za trešnju. Teško mi je ovako na neviđeno preporučiti više.
Evidentirano

BLITZ_ HR
Guest

Email
« Odgovor #11 na: 17 Studenoga, 2006, 12:58:45 »

Hvala ti puno , evo budem ja danas pogledao o kojoj se sorti radi pa javim. Inače su posađene oko stare marelice koju mislim u rano proljeće izvaditi , a sve se to nalazi u vrtu u gradu na 20x20 m.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #12 na: 15 Travnja, 2007, 22:53:06 »

Evo moje trešnje u punoj cvatnji, 15 godišnja na Pr.avium, uzgojni oblik vaza i nije nikad rezana motornom pilom, sorta Bigarreau Burlat, rana!

* trešnja web 2.JPG (79.25 kB, 640x480 - (hitova: 898 ).)

* trešnja web.JPG (79.21 kB, 640x480 - (hitova: 849 ).)
Evidentirano

INGI
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #13 na: 04 Lipnja, 2007, 06:53:14 »

ove su mi godine trešnje rodile ko nikad.

ali su mi jako visoke, pa sam sve previsoke grane sad porezao i onda ih obrao. koliko je to pametno?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #14 na: 04 Lipnja, 2007, 11:53:22 »

Ovisi kako si ih orezao i koje si grane orezao, trebao bi vidjeti, ne mogu ovako napamet. Ne smeta to šta si ih u vegetaciji porezao.
Evidentirano

Str: [1] 2 3 ... 16 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!