@trtarOžegotine su.Probaj što manje bit u vinogradu,nemoj vršikat do šare te prskaj preparatima na bazi aminokiselina(siapton,drin,polyamin) cijelu lisnu masu. Ovo što je otišlo ne da se popravit samo da ne bude još toga. Jedan lik tu kod mene je neki dan skidao nešto lišća u pola vinograda i na toj polovici su štete 80%-tne! Ostatak je puuuno manje stradao.
razor druga slika od zagorca, na "dnu" grozda tj.donji dio grozda, dal je bobica oštečena od ožegotine
To je peronospora, to nisu ožegotine. Bobe su dobile i unutar grozda. Kod ožegotina je jedan dio grozda, boba do bobe spaljen, dok je kod peronospore sporadično kao na slici. Osim toga, nije bilo toliko visokih temperatura u kontinentalnim krajevima koliko vlage, rose i kiše. Fungicid je djelomično stopirao i zato je zaustavljeno za sada daljnje plavljenje i sušenje.
Peronospora. Danas sam obišao više vinograda u Moslavini (Slatina, Ruškovica...), i kod svih je isti slučaj. Mislim da je tome pridonjelo "dobro vrijeme" za nagli rast-punjenje bobica čime se brzo povećava površina bobica , a time i novo mjesto za zarazu koje nije više zaštićeno (posebno ako nisu upotrebljavana skupa sredstva koja mogu putovati po biljci). treba ići špricati...
cime prskati takve grozdove kojim preparatom
razor majstore, molim u svoje ime, a i nadam se i u ime svih još sliku gdje se vide ožegotine od sunca