Ovo u zadnjoj rečenici si odlično primjetil, potpuno ista situacija je i kod mene i tu se odma vidi da nekaj ne štima. A kaj se tiče boldanog moj savjet ti je da to vadiš van. Razmem te u potpunosti da ti ih je žal poseći i da te duša boli, isto tak je i meni, ali nema tu kruha... Iduće godine ti takvi trsovi budu u još gorem stanju, nebu više samo 1 mladica takva nego njih 4-5 i moguće je da ti se zaraze trsovi iznad i ispod toga ( ako već nisu pa se bu to iskazalo za godinu-dve ), barem sam ja tak kod sebe primjetil da mi se fitoplazma javlja " u serijama" od 2-3-4 trsa zaredom pa jedno 10 zdravih, pa opet par bolesnih u nizu itd...
Tek posadio lozu ovog proljeća i već ju nešto napalo. Koja je ovo bolest?
Filoksera
Ovo nije filoksera.
Filoksera je, ok, pomiješao sam sa Erinozom... Imam samo 5 čokota i ... što mi je činiti?
Ako se radi o direktno rodnim hibridima (tudum, izabela) ili ako je plemenita europska loza cijepljena na podlogu onda se netrebaš brinuti zbog filoksere . Trebaš jedino pripaziti da nisi plemenitu lozu razmnožavao reznicama ili povaljenicama (grebenicama) bez cijepljenja na podlogu jer u tom slučaju če filoksera pravit štetu na korijenu pa če ti trsevi propasti. Evo stavljam ti još jednom link na kojem imaš stvarno sve o tome pa čak i sa čime i kad prskati ako želiš.http://www.vinogradarstvo.hr/vinogradarstvo/stetnici-vinove-loze/144-filoksera-vinove-loze-viteus-vitifoliae-phylloxera-vastatrix