VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 20:18:19

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Zaštita u vinogradu
| | |-+  Bolesti vinove loze
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 97 Dolje Ispis
Autor Tema: Bolesti vinove loze  (Posjeta: 623778 puta)
pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #900 na: 09 Svibnja, 2014, 20:26:13 »

Preporuke iz varaždinske županije upuću na pojavu rubne paleži zbog jakog sjevernog vjetra i niže temprature zraka. Osobno takvo nešto nisam vidio ali godina je takva pa je moguće da je to u pitanju.

Varaždinska županija više nema svoje preporuke već ih prepisuje od međimurske…slobodno usporedite.
Hehe,zagorci i međimurci opet su zajedno…da sve je moguće
Evidentirano
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #901 na: 09 Svibnja, 2014, 22:54:21 »

Tragos,jeli ti vinograd na udaru bure,ovako i meni sad izgleda lišče i bez prihrane.
Gleda sjevero-zapadno pa je moguće da je posljedica bure. Provati s drinom da se oporavi koliko toliko.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #902 na: 10 Svibnja, 2014, 05:28:43 »

Varaždinska županija više nema svoje preporuke već ih prepisuje od međimurske…slobodno usporedite.
Hehe,zagorci i međimurci opet su zajedno…da sve je moguće

Da. Piše ih uvaženi Milorad Šubić,ali ovo za vjetar je napisao baš odvojeno za tu županiju.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #903 na: 12 Svibnja, 2014, 20:35:05 »

Uokolo na slabije štićenim vinogradima peronospora je već uzela do 50% lisne mase. U ovoj ranoj fazi, u ovih 30 godina, to još nisam vidio.
Evidentirano
igor421
Novak
**

Email
« Odgovor #904 na: 12 Svibnja, 2014, 20:48:41 »

S obzirom na vremenske prilike, nije ni čudo. U 3 mjesecu su bila 2 topla i sunčana tjedna u komadu i loza je poterala, i nakon toga ima puno više kišnih nego sunčanih dana. Pa u zadnjih mjesec dana teško da se moglo spojiti 2-3 dana zaredom a da nije bilo kiše. Kod mene je zasad sve uredu, u 2 navrata je padala lagana i rijetka tuča, koja je samo probušila lišće i natukla mladice. I ima štete od vjetra i hladnoće. Šprical sam redovito, a razmak između 2 zadnja špricanja mi je zbog velike količine oborina bil 9 dana. Ja si uvijek mislim: ne daj Bože velike i obilne tuče, a sve drugo se da riješiti ako je čovjek pravovremen u špricanju i ostalim radovima.
Evidentirano
MarkoMarin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #905 na: 14 Svibnja, 2014, 19:23:57 »

Molim vas komentar i savjet.

Hvala

* image.jpg (2221.69 kB, 2592x1936 - (hitova: 244 ).)

* image.jpg (2684.22 kB, 2592x1936 - (hitova: 213 ).)
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #906 na: 14 Svibnja, 2014, 20:07:23 »

Molim vas komentar i savjet.

Hvala

Ako si sad fotkao mislim da ti se trst suši, pa ćeš morati uvaliti pored njega novi mladi trst, jer možda ovaj ili iduće godine nebude terao.
U svakom slučaju vidim prespor napredak, osim ako neživiš u liki ili u gorskom kotaru.
Evidentirano
MarkoMarin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #907 na: 14 Svibnja, 2014, 20:27:26 »

Ako si sad fotkao mislim da ti se trst suši, pa ćeš morati uvaliti pored njega novi mladi trst, jer možda ovaj iduće godine nebude terao.
U svakom slučaju vidim prespor napredak, osim ako neživiš u liki ili u gorskom kotaru.

U Dalmaciji sam. Slika o danas.

Cudno. Prosle godine je bas bio pun! I ovo je samo dio trsa.  Dali da otpilam ovaj dio samo? Bili to bio prevelik šok za lozu?
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #908 na: 15 Svibnja, 2014, 10:05:00 »

A kaj ćeš sad.Odpili ovaj krak koji nije niš potjeral,da se bar manje gamadi zadrži na njemu,a za ostalo Bog pomagaj.Moguće se oporavi,no izgleda će trebati sadit novi.Dao svoje što je mogo  :)
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #909 na: 15 Svibnja, 2014, 10:21:12 »

U Dalmaciji sam. Slika o danas.

Cudno. Prosle godine je bas bio pun! I ovo je samo dio trsa.  Dali da otpilam ovaj dio samo? Bili to bio prevelik šok za lozu?

To ti je u Dalmaciji odavno trebalo krenuti bar dva tijedna prije nego u unutrašnjosti, npr. kod mene u Zagrebu imam šumu šiba i svako malo moram vezati da vjetar nepotrga.

Otpili kojih 2-3cm do ovog zdravog dijela gdje se račva i premaži voskom da "neplače" i čim prije uvali negdije pored ovog staroga novi trst. A koliko dugo bude živio ovaj stari trst to je tek pitanje. Može se čak i malo oporaviti, a može da bude dokraja ove ili koju godinu poslije prijeći na onu stranu svijeta, u svakom slučaju nečekaj da posadiš novi trst jer dok taj mladi krene u nekakav rod proći će četiri godine od sadnje.
Evidentirano
MarkoMarin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #910 na: 15 Svibnja, 2014, 11:43:17 »

Da, i krenulo je odavna.  Vec su siblje velike.  Jedino ovaj trs zapeo.  A nista sjecem ga.   

Jeli kasno sada da posadim novu lozu?
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #911 na: 15 Svibnja, 2014, 12:08:26 »

Da, i krenulo je odavna.  Vec su siblje velike.  Jedino ovaj trs zapeo.  A nista sjecem ga.    

Jeli kasno sada da posadim novu lozu?

Ako je u kontejneru nije, al ak je s golim korijenom nebih baš preporučio jer je vegetacija odavno krenula pa postoji mogućnost da se neće primiti.
Evidentirano
MarkoMarin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #912 na: 15 Svibnja, 2014, 12:25:46 »

Ok.  Hvala.   
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #913 na: 15 Svibnja, 2014, 19:57:37 »

Samo sadi,bitno da su sadnice u hladnjači. Moja će stati još bar 10 dana.
Evidentirano
Entuzijast
Novak
**

Virovitica

Email
« Odgovor #914 na: 01 Lipnja, 2014, 20:07:52 »

Ja bih popljevio ovo dole a ostatak prihrani trebalo bi to sad buknuti kad je lijepše vrijeme.
Evidentirano

Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
 Str: 1 ... 59 60 [61] 62 63 ... 97 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!