Danas ponovni pregled situacije, i konzultacije sa kolegama, stariji vinogradari! Vele da nije peronospora! Grozd koji je onakav na slikama dok okrenem, druga strana čista! I s druge strane prođem po redu nema ničeg ili boba dve tri! Nek mi neko to malo objasni! Ne vjerujem u priću o lošoj aplikaciji, jel jednako špricam i jednu i drugu stranu! Posebno pazim na razmake špricanja 10- 14 dana! Pitanje moje glasi ovdje, budući da imam ranije sorte i mlad nasad, bude dosta brzo zrijalo, pa bi berba mogla biti oko 7-10.09.Ako kaj se nepredviđeno dogodi! Ako je već to peronospora , dal se to bude širilo, ako ne pošpricam? Neznam kaj bi mogel koristiti, odnosno kaj ima kraću karencu, s čim bi mogel pošpricati ako se odlučim?
"Kada bobe pređu jednu trećinu veličine karakteristične za određenu sortu, puči na bobama prestaju funkcionirati pa do infekcija dolazi kroz puči peteljkovine. Micelij iz peteljke ulazi u bobu, ali sporonosni organi se ne pojavljuju jer puči na bobama ne funkcioniraju. Bobe se smežuraju, pokožica postaje kožasta izgleda i poprima ljubičastosmeđu boju. Najčešće je u grozdu zaraženo nekoliko boba, dok se ostale normalno razvijaju. Međutim, kada bobe dosegnu dvije trećine svoje maksimalne veličine karakteristrične za sortu, puči prestaju funkcionirati i na peteljkama, pa ne može doći do zaraze boba." Citiram odavde:http://www.besplatniseminarskiradovi.com/Poljoprivreda/Bolesti-vinove-loze.htmMožda nije relevantan izvor, ali je vjerojatno prepisano iz neke stručne literature... I to mislim da se dogodilo. Najbolji odgovor na naš problem, nažalost, dati će nam vrijeme! Ako se to ne bude širilo i dalje, znači da je najvjerojatnije vic o plamenjači, a ako nastavi, onda su u igri ožegotine ili nešto treće...Treba napomenuti da je situacija skroz čudna, jer svi smo "uredno" prskali i vremenski uvijeti nisu pogodovali razvoju bolesti... Još se i može dogoditi da dvojica, trojica zaje...zeznu zaštitu, al ne mogu svi zaje....
Meni ove godine ništa nema smislaali ako me kaj tješi je to da nisam sama u tom sosu. Jer koga god pitam u istoj su banani
meni isto to malo sumnjivo za peronosporu, jer nastaje samo na osunčanim djelovima, čak razmišljam da je to zbog velikog izlaganja grozda suncu i dolazi do mekšanja bobice i sušenja i da se na to lovi botritys..
predugo-iznimno dugo je trajalo hladno proljece sto je rezultiralo losom oplodnjom u cijeloj Hrvatskoj ,pre velike nagle promjene temperature morale su donijeti nekakvu stetu