peronospora?A lišće potpuno zdravo, nije gusto ni obraslo previšea...češće je na strani koja bude osunčana gotovo cijeli dan
Meni se ćini da su to ožegotine i ja to imam na potpuno zdravim trsovima,pogotovo sada kad se lišče oko grozdova počelo sušit usljed suše.
I sam slićno razmišljam! Jer peronosporu na listu nisam videl u zoni grožđa, pa mi se čini nelogićno da je tu sad na grozdovima, a i kad je bila najaktivnija nisam ju imal uopće! Dal je botritis, ili kakva trulež, ili bilo kaj, nemam pojma
Ja mislim da su ožegotin
Evo,sa letka koji primam sam poskidao par sličica Znači sl.3,4,5 je peronospora,sl.6 ožegotine od sunca,7.pepelnica,8.botritis,9.moljac,a 10,11, je nedostatak magnezija na lišću,a sl.12 na grozdu koji se u tom slučaju ispoljava kao sušenje peteljke
Dečki, nemojte me krivo shvatiti, da sad kontriram svima ili nešto, ali NISU O®EGOTINE!!! Od njih grožđe bude intenzivnije ljubičaste boje i bobica tvrda! Ovo je neka bolest jer su bobice mekane... Također, zašto se nakon izvršenog prskanja to zaustavilo širiti? Zašto onda ne prži i dalje?Usto, na brijegu imamo dva "eko vinogradara" - čitaj ne diraju lozu uopće, dođu samo na berbu, i toga ima i kod njih ni manje ni više nego na direktoru, a intezivnije je izraženo na trsovima koji su zahvaćeni plamenjačom...