VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 14:55:42

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Zaštita u vinogradu
| | |-+  Bolesti vinove loze
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 44 45 [46] 47 48 ... 97 Dolje Ispis
Autor Tema: Bolesti vinove loze  (Posjeta: 623596 puta)
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #675 na: 09 Lipnja, 2013, 11:46:13 »

Činjenica je da je čudno jer baš kod nas obiluje zemlja kalijem,čak ga je i previše,nešto t u ni u redu i zašto je samo jedan ili 2 lista na ciloj lozi ???
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #676 na: 09 Lipnja, 2013, 12:01:05 »

Činjenica je da je čudno jer baš kod nas obiluje zemlja kalijem,čak ga je i previše,nešto t u ni u redu i zašto je samo jedan ili 2 lista na ciloj lozi ???
Ne mora biti,mozes ti po propisu pognjojiti,ali postoji antagonizam medju gnjojivima  ili u zemlji  ili ph zemlje da ak je jednog previse koci drugog  i jednostavno ga sporo prima,recimo na lakom,pjeskovitom tlu  bogatim aktivnim vapnom gdje kalcij sprecava usvajanje  kalija
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #677 na: 09 Lipnja, 2013, 14:23:08 »

Ne mora biti,mozes ti po propisu pognjojiti,ali postoji antagonizam medju gnjojivima  ili u zemlji  ili ph zemlje da ak je jednog previse koci drugog  i jednostavno ga sporo prima,recimo na lakom,pjeskovitom tlu  bogatim aktivnim vapnom gdje kalcij sprecava usvajanje  kalija

Je istina ali je problem šta analize zemljišta pokazuju nedostatak kalcija u fosfora. Zato sam i sve više zbunjen ovom pojavom!
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #678 na: 09 Lipnja, 2013, 18:32:25 »

Je istina ali je problem šta analize zemljišta pokazuju nedostatak kalcija u fosfora. Zato sam i sve više zbunjen ovom pojavom!
Jesam i ja zbunjen i sad definitivno mislim da nije problem u kaliju,nego u magneziju,pogledal sam malo neke slike koje imam u prirucnicima,lisce moze biti zuto-zeleno,ali i crveno-zeleno,ovisno sorti i sad nedostatak jednog ili drugog ima skoro slicne simptome,recimo ak je kalij problem,rubovi starijih listova se pocinju frkati prema gore,mladji listovi su zeleni,ali i oni se frkaju,kalij je neprijatelj kalciju i magneziju ,definitivno mislim da je magnezij problem,ali to se da rijesiti folijarnom prihranom magnezijem i nema druge i isto tak pred berbu folijarno prihraniti gnjojivom tipa Hascon,bogat kalijem
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #679 na: 10 Lipnja, 2013, 09:37:20 »

To vam je nedostatak fosfora na lozi na priloženim slikama na prethodnoj stranici!

Napominjem, riječ je o nedostatku hranjiva, ne o virusu. Isto tako magnezija i bora praktično fali u svakom vinogradu. Hascon + Magnesiogreen i problem riješen!

Sto mi to napada grozdice?

Grozdiće napada moljac.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #680 na: 10 Lipnja, 2013, 10:06:11 »

Evo moje "nevolje", al još kažem, čekam stručnu potvrdu... No sudeći prema opisu, to je to...

Šta se jure tiče, ako su listovi uvrnuti, odnosno uvinuti, to je grapevine leafroll virus!
Evidentirano

dasamec
Novak
**

Email
« Odgovor #681 na: 10 Lipnja, 2013, 10:09:35 »

Kod mene je isto bilo svakakvog lisca druge i trece godine i podvinutog i u svim duginim bojama, ali s vremenom to dodje na svoje, dok se korijen ne ojaca. Mislil sam da imam rasadnik virusa:-). U svakom slucaju treba ici sa prihranom. Ove godine imam svega desetak losih trseva, a i to je cetvrta godina, prvi puta lucanj,...jace opterecenje, mislim da ce sljedece godine biti sve ok. Ovakav slucaj kao jura4 nisam imal.
Dali netko zna koliko kostaju feromonski mamci za moljca i jel ih ima u gorupu?
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #682 na: 10 Lipnja, 2013, 10:24:45 »

Dasamec

Chromos Agro

88 kn + PDV   :/

imaš za pepeljastog i žutog moljca

Znam za njih jer sam ja tražio za jabučnog savijača, ali tih 110 kn mi je preskup sport za 10 jabuka...

Evidentirano

Brckovljani
dasamec
Novak
**

Email
« Odgovor #683 na: 10 Lipnja, 2013, 11:15:21 »

@ blitva

Znaci to su dvije vrste mamace? Koje da uzmem?
Evidentirano
dasamec
Novak
**

Email
« Odgovor #684 na: 10 Lipnja, 2013, 19:32:34 »

Fali svega. Ovo je zasad dobro, no pogledaj si program prihrane vinove loze na portalu.

Takvih mi je desetak trseva, lijepo su krenuli na pocetku vegetacije, a zadnjih mjesec dana nikud, nisu narasli ni milimetra.
Prije dva i pol tjedna sam bacil prihranu (koktel s pavinove stranice), drin, magnezij, foliacon fe, oligogreen i zic 25 i vidi cuda, danas gledam i pet komada ih je lijepo potjeralo i dobiva lijepu zelenu boju ;D. Stvarno sam stavio svega. Mislim da toj klorozi malo pomaze i velika kolicina vlage koja otezava apsorbciju mikroelemenata. Da li ovih nekoliko koji su jos uvijek zuckasti mogu zalijati sa zeljeznim helatom (sequestrene ili slicno) i da li se u prihranu sa zeljezom (foliacon fe) u kombinaciji sa magnesiogreenom i olegogreenom moze ici nakon cvatnje. Nevezano za ovo ... feromonski mamci u gorupu kostaju 102kn komad, razklicisti su za zutog i onog drugog moljca i kazu mi da bi trebalo staviti 2 - 3 na hektar. Necu stavljat, mozda stavi susjed ;D
Evidentirano
dasamec
Novak
**

Email
« Odgovor #685 na: 13 Lipnja, 2013, 12:55:49 »

Jel netko zna sto je ovo, to je kod kolege na svim grozdovima na nekoliko trseva, virus ili mikroelementi?

* DSC00184.JPG (151.37 kB, 1280x960 - (hitova: 241 ).)

* DSC00182.JPG (148.15 kB, 1280x960 - (hitova: 242 ).)
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #686 na: 13 Lipnja, 2013, 13:00:50 »

je je, "virus" je :(

"virus" peronospore nažalost  :'(
Evidentirano
dasamec
Novak
**

Email
« Odgovor #687 na: 13 Lipnja, 2013, 13:31:24 »

jesi siguran? Radi se samo o nekoliko trseva i svi grozdici na njima su takvi.
Evidentirano
markobelafonte
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #688 na: 13 Lipnja, 2013, 13:38:47 »

Iskusniji kolege će potvrditi ili opovrgnuti, jest slika malo mutna ali mislim da je to to  ???
Evidentirano
dasamec
Novak
**

Email
« Odgovor #689 na: 13 Lipnja, 2013, 13:46:48 »

Kolega se boji da mu zbog toga nece valjati vino, ha, ha, ha. A mislim sto da kazem malo ce mu se popraviti kvaliteta, a smanjiti kolicina :D
Salu na stranu radi se o nekoliko trseva, a spricao je vec 7 puta, bas i neznam zasto, a koristi samo najjace preparate od pocetka, nije valjda vec sad navukao rezistentnost
Evidentirano
 Str: 1 ... 44 45 [46] 47 48 ... 97 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!