Ovo po meni sliči ili na neku bakteriozu, virus ili fitoplazmu. Ovako se ne može zaključit uzrok.Imam i ja takvih trseva, svake godine po 2-3. Treba odnest na ispitivanje, Zavod za fitopatologiju Agronomski faks u Zg-u, ili Zavod za ishranu bilja istog. Nažalost, to je dosta skupo.
Na E-mail Portala dobili smo slijedeće pitanje:QuoteŠaljem vam slike djela vinograda koji mi je zahvatila bolest priložena slikom.Bolest je lanjske godine bila intenzivnija i zahvatila je najprije crne sorte (teran,borgonja),a nakon toga i bijelu sortu malvazije, sa cca 30 %.Objasnite mi o kakvoj se bolesti radi, koje štete može napraviti u vinogrdau i način tretiranja.Radi se o istočnom istarskom vinogorju.Unaprijed zahvaljujem na savjetima i pomoći.®eljkoJoš jednom molimo cijenjene forumaše za pomoć.Admin
Šaljem vam slike djela vinograda koji mi je zahvatila bolest priložena slikom.Bolest je lanjske godine bila intenzivnija i zahvatila je najprije crne sorte (teran,borgonja),a nakon toga i bijelu sortu malvazije, sa cca 30 %.Objasnite mi o kakvoj se bolesti radi, koje štete može napraviti u vinogrdau i način tretiranja.Radi se o istočnom istarskom vinogorju.Unaprijed zahvaljujem na savjetima i pomoći.®eljko