VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 15:04:15

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2010. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 60 61 [62] Dolje Ispis
Autor Tema: 2010. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 409317 puta)
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #915 na: 06 Rujna, 2010, 13:13:36 »

već sam napisal, isti slućaj primeni, od peronospore i pepelnice nema nikakve štete, ali moljac  :'( ::)
savki dan nalazim leptire i gusjenice na grozdovima
šečer je tek na 60 Oe

Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
COS
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #916 na: 06 Rujna, 2010, 13:52:24 »

Treba pažnju posvetiti drugoj generaciji moljca, kao što je već tu pisalo prskati par puta prema uočenom stanju u vinoghradu.
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #917 na: 19 Rujna, 2010, 21:42:53 »

jedno pitanjce...
ovak, vinograd mi je savršeno zelen s puno lisne mase...i puno botritisa i prije i poslije ove kiše..hvatam 3 dana sunca i berem ovaj tjedan u četvrtak valjda. A susjed pored mene, razmak redova 1m, razmak među čokotima 60cm, totalno ga peronospora primila, žut je već mjesec dana, pola lišća otpalo, budem poslikal sutra...pa taj botritisa uopće nema, botricida vidlo nije......grozdovi rehuljavi i sitni, mali al ih ogromno...jel to njemu peronospora uslugu napravila?
Evidentirano
jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #918 na: 19 Rujna, 2010, 21:50:02 »

jedno pitanjce...
ovak, vinograd mi je savršeno zelen s puno lisne mase...i puno botritisa i prije i poslije ove kiše..hvatam 3 dana sunca i berem ovaj tjedan u četvrtak valjda. A susjed pored mene, razmak redova 1m, razmak među čokotima 60cm, totalno ga peronospora primila, žut je već mjesec dana, pola lišća otpalo, budem poslikal sutra...pa taj botritisa uopće nema, botricida vidlo nije......grozdovi rehuljavi i sitni, mali al ih ogromno...jel to njemu peronospora uslugu napravila?

peronospora=nema zelene mase = nema "rada"= nema naglog punjenja bobica= ne pucaju= nema botritisa ;)

takvo je stanje i kod bio-eko-loga... :)

Evidentirano

jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #919 na: 19 Rujna, 2010, 21:58:10 »

Nekad  su u 9.mjesecu rezali i lucnjeve 10cm iznad grozdova, te na taj način spriječavali punjenje bobica vodom tj. dobili u tome što ostane veću koncentraciju šećera, a i ovo se ne događa da počnu pucati bobice kod većih kiša... :)
Evidentirano

Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #920 na: 20 Rujna, 2010, 13:58:42 »

tak znači, lijepo mi je gorica naplatila trud, za vas koji ste bili kod mene, iz centra Klenovnika, sa 1km udaljenosti se vidi da je gorica zelena, ostale su žute već, i stvarno, ove požutjele su bez botritisa i mogu ga zoriti još 2 tjedna
Ono kaj sam naučil ove godine a primjenit ću na drugu - SWITCH pred zatvaranje grozda i završno 10.08. sa switchem, smanjujem zelenu masu - štucam 20 cm niže, smanjit zelenu masu na brajdi za valjda 50%
To ću lijepo zapisat u knjigu žalbi i napomena ;)
Evidentirano
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #921 na: 21 Rujna, 2010, 06:47:18 »

tak znači, lijepo mi je gorica naplatila trud, za vas koji ste bili kod mene, iz centra Klenovnika, sa 1km udaljenosti se vidi da je gorica zelena, ostale su žute već, i stvarno, ove požutjele su bez botritisa i mogu ga zoriti još 2 tjedna
Ono kaj sam naučil ove godine a primjenit ću na drugu - SWITCH pred zatvaranje grozda i završno 10.08. sa switchem, smanjujem zelenu masu - štucam 20 cm niže, smanjit zelenu masu na brajdi za valjda 50%
To ću lijepo zapisat u knjigu žalbi i napomena ;)
da ali nije sad to pravilo, jer ako na godinu bude super godina za vinograd, a ti da radiš kako si dobro radio imao bi super kvalitetu i kvantitetu u vinogradu, jer možeš dugo ga održati, za razliku od susjeda koji bi imali osušeno grožđe i maloe bobice i malo količine soka... ;)
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #922 na: 21 Rujna, 2010, 10:45:53 »

pa uglavnom ja sam tak i napravil,znaći u zatvaranju najjaće sredstvo da štiti iznutra,a poslije moreš zvana prati s ćim hoćeš.Nemam za sad pokvarenog ni trulog grožđa(čak ni sad poslije ove kiše)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #923 na: 30 Rujna, 2010, 22:03:18 »

Ako je zelena peteljka na grozdu, prima vodu :( To dalje stvara probleme, neovisno o zaštiti :(
Evidentirano

Moslavac
Novak
**

Zagreb-Štakorovec-Dubrava

Email
« Odgovor #924 na: 05 Listopada, 2010, 20:08:50 »

upravo je crna pjegavost najveći problem koji se u vinogradima rješava sada, poslje berbe
Evidentirano

Zbog nje su me na sud dali
u okove bacili
a sad tuđe
nebo gledam
sanjam svoju ledinu
al ne dajem,ne prodajem
ljubav moju jedinu

www.e-vinarstvo.com
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #925 na: 05 Listopada, 2010, 22:05:20 »

upravo je crna pjegavost najveći problem koji se u vinogradima rješava sada, poslje berbe
A, kakve veze ima crna pjegavost i prskanje lišća urejom?
Evidentirano

Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #926 na: 06 Listopada, 2010, 08:40:04 »

Razore molim te reci mi dali bi imalo smisla sad prskati protiv crne pjegavosti s bakrenim preparatom.
Hvala.
Evidentirano

I onda neš pil
jnix
aktivni član

Email
« Odgovor #927 na: 06 Listopada, 2010, 08:56:12 »

sada si možemo pomoći da se porežu stari i svi jako zaraženi dijelovi trsa i da se iznese čim dalje od vinograda ili zapali.....te možemo poprskati bakrenim sredstvom...kao jedna lagana prevencija

no , bolest najbolje odmah u proljeće napasti sa dobrim i jačim sredstvom te stalno i u daljim prskanjima sa sredstvima koja utiču na stopiranje iste......(nordox...pa dalje odmah....rival, npr, ja koristim ...plus...), i ne pretjerivati u gnojenjima...

"Piknide se počinju formirati u proljeće kada se temperatura popne iznad 10°C. One sadrže velik broj spora (konidija) koje šire infekciju, a raznose ih kišne kapi, vjetar ili kukci. Spore se razvijaju od proljeća do kasnog ljeta, ovisno o vremenskim prilikama, a infekcija loze je moguća u širokom rasponu temperatura od 1 do 37°C (bolesti najbolje odgovara temperatura od 23°C i visoka vlažnost zraka). U proljeće, za vlažnog vremena ove spore dospijevaju na tek krenulu mladicu vinove loze, gdje klijaju i prodiru u tkivo." izvor; http://www.herbos.hr/Default.aspx?art=213&sec=164
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #928 na: 07 Listopada, 2010, 00:43:37 »

Razore molim te reci mi dali bi imalo smisla sad prskati protiv crne pjegavosti s bakrenim preparatom.
Hvala.
Preduhitrio me jnix, no, velim isto.
Fomopsis se u proljeće suzbija. Moslavac, ono šta si mi jučer poslao na private, ima puno nebuloza.
Evidentirano

Str: 1 ... 60 61 [62] Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!