VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 11:19:57

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2010. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 51 52 [53] 54 55 ... 62 Dolje Ispis
Autor Tema: 2010. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 409247 puta)
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #780 na: 13 Srpnja, 2010, 20:41:39 »

Jel može neko opisat mješavinu za "pranje pepelnice". Znači ide kalijev permanganat i gašeno vapno. Koja količina na 100 l, utrošak vode, način mješanja dva sredstva... iskustva vaša. Gdje se kalijevpermanganat može kupit ta veća količina?
Ja sam dva puta ovu godinu "čistio" hipermanganom i vapnom i mogu ti reć da pomaže,sav lug se ispere sa grožđa(polivao sam samo mjesta zahvačena lugom ne cilu lozu).
Evidentirano
jnix
aktivni član

Novoselec, Općina Križ, Zagrebačka županija

Email
« Odgovor #781 na: 13 Srpnja, 2010, 20:45:42 »

Ja sam dva puta ovu godinu "čistio" hipermanganom i vapnom i mogu ti reć da pomaže,sav lug se ispere sa grožđa(polivao sam samo mjesta zahvačena lugom ne cilu lozu).
treba polivat prije da do toga ne dođe... ;) jer ovo je samo dodatni  trošak, a posebno kad je dva puta. 
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #782 na: 13 Srpnja, 2010, 20:46:53 »

Ne znam, valjda je doza hipermangana određena po nečemu. Razor?
Da, kauboj jako konstruktivna pitanja ima, svaka mu čast na tome, ali zato smo tu ;)
Ovako hipermangan djeluje trenutno, sat, dva, to vam je kao da alkohol ispirete na ranu.
Nakon hipermangana, koji ima dezinfekcijsko djelovanje, treba u najkraćem vremenu, znači par sati preći sa najjačim sredstvom ovisno o bolesti i fenofazi. Trenutno, bakarni sistemik za peronosporu, Falcon za pepelnicu! ;)
Tuča je posebni problem, nemojte takvo zlo sad zazivati, prosim :(
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #783 na: 13 Srpnja, 2010, 21:02:50 »

Hehe,kod mene je bilo gusto,jak pljusak sa debelim kapima,raketar je ispalil 3 rafala po 6 raketa i u okolici su pucali,a i ja sam gledao radar i loše je bilo,čuo sam na TV da je negdje pala tuča,ali nisam zapamtio gdje..
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #784 na: 13 Srpnja, 2010, 21:18:08 »

Da, kauboj jako konstruktivna pitanja ima, svaka mu čast na tome, ali zato smo tu ;)
Ovako hipermangan djeluje trenutno, sat, dva, to vam je kao da alkohol ispirete na ranu.
Nakon hipermangana, koji ima dezinfekcijsko djelovanje, treba u najkraćem vremenu, znači par sati preći sa najjačim sredstvom ovisno o bolesti i fenofazi. Trenutno, bakarni sistemik za peronosporu, Falcon za pepelnicu! ;)

Slažem se po uputi vinofila poslije pranja sam išao falkonom i to je bilo prije 20tak dana,danas je loza SUPER čak se i pruće ćisti,treba još paziti i ponovno prskati ali sada sam zadovoljan!
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #785 na: 13 Srpnja, 2010, 21:25:14 »

treba polivat prije da do toga ne dođe... ;) jer ovo je samo dodatni  trošak, a posebno kad je dva puta. 
"NI SRAMOTA NE ZNAT NEGO JE SRAMOTA NE PITAT"
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #786 na: 13 Srpnja, 2010, 21:43:55 »

makar idem na more sutra - našel nekog da mi pošprica u subotu/nedelju/ponedeljak (zna posel)
forum star
domark + cosavet
cantus (pošto sam već dvaput sa botricidom pa da promijenim djelatnu tvar)
runner
tensiofil
Dal sad treba botricid pošto forum star djeluje i na botritis?

Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #787 na: 14 Srpnja, 2010, 06:13:18 »

a je te trgovec napizdil za Domark.I meni ga je svom silom štel uvalit,no ja sam izričito iskal Falcon,a i šogoru ga je štel uvalit(ha,valjda bi ga se štel pod mus rešiti).Po mom mišljenju ti Forum ni dost jak za botritis,al ti ionak ne poslušaš,nek napraviš uvek po svojem :-\
Evidentirano
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #788 na: 14 Srpnja, 2010, 08:26:49 »

Prošli put sam prksao s ridomil gold plus + cantus + postalon...

Nema obavijesti o moljcu, stanje je za sada OK (bar prošlu subotu), pa se dvoumim da li još jednom ponoviti s bakrenim sistemikom Ridomil Gold Plus i Postalonom npr. ili možda samo preventiva poput CuprablauZ i sumpor?
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #789 na: 14 Srpnja, 2010, 12:24:50 »

a je te trgovec napizdil za Domark.I meni ga je svom silom štel uvalit,no ja sam izričito iskal Falcon,a i šogoru ga je štel uvalit(ha,valjda bi ga se štel pod mus rešiti).Po mom mišljenju ti Forum ni dost jak za botritis,al ti ionak ne poslušaš,nek napraviš uvek po svojem :-\

pošto nije bilo napada pepela i nema ga ni danas, prešel po gorici, potrgal neke listja - Domark + sumpor je napravil odličan posel, dok kod suseda ima pepela ko u priči, isti razmak između špricanja sa različitim preparatima, kaj da ti velim, zadovoljan za sad
Forum star ide u kombinaciji sa Cantusom tak da botritis nema šanse, valjda
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #790 na: 14 Srpnja, 2010, 12:29:13 »

evo zanimljive preporuke savjetodavne službe za Varaždinsku županiju
Nigdje se ne spominje botritis, peronospora, a za pepelnicu preporučuju samo sumpor, a kaj se moljca tiče...spadam i pod Ivanec i pod Lepoglavu
Obavještavaju se vinogradari da je potrebno provesti tretiranje protiv 2. generacije gusjenica grožđanih moljaca. Velika zaraza grožđanim moljcima zabilježena je na vinogradarskom području Ivanca, srednja zaraza na području Vinice, Varaždin brega, Novog Marofa i Ludbrega, dok na području Bednje, Lepoglave, Ljubešćice i Radešića nema potrebe za tretiranjem grožđanih moljaca. Na zaraženim područjima preporuča se tretiranje po zoni grožđa i to primjenom LASER u količini od 20 ml na 100 L vode ili NOMOLT u količini od 100 ml na 100 L vode ili INSEGAR u količini od 30 grama na 100 L vode ili RUNNER u količini od 50 g na 100 L vode ili RELDAN ili LINO u količini od 125 ml na 100 L vode.

Također je potrebno provesti zaštitu protiv pepelnice primjenom močivog sumpora u količini od 300 g na 100 L vode. Tretiranje provoditi na večer zbog visokih temperatura, a močivi sumpor na temperaturi od 28°C i više može uzrokovati oštećenje zelenih organa loze.

Gordana Lovrec, dipl. ing. agr.
Gordana.Lovrec@hzpss.hr
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #791 na: 14 Srpnja, 2010, 22:41:29 »

Na jednoj tabli di imamo moslavac pojavila se pepelnica i to u poprilicnoj koncentraciji. Sutra ureduje Falcon!   ;D
Evidentirano

cestica
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #792 na: 15 Srpnja, 2010, 06:29:11 »

dečki jedno pitanje prosim. Dal je pametno sad mješati cromosul i kolko s obzirom da su vručine užasne? niti navečer nejde ispod 25 °C...
Evidentirano
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #793 na: 15 Srpnja, 2010, 06:39:47 »

Ako sam u prethodnom spricanju stavio botricid Cantus, onda valjda sada ne trebam vise botricide do switcha u kolovozu...  

Ili?
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #794 na: 15 Srpnja, 2010, 07:21:44 »

Da.
Evidentirano

Str: 1 ... 51 52 [53] 54 55 ... 62 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!