VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 22:50:06

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2010. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 48 49 [50] 51 52 ... 62 Dolje Ispis
Autor Tema: 2010. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 409573 puta)
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #735 na: 07 Srpnja, 2010, 09:56:56 »

Jedno pitanjce.

Da li dodatkom sumpora u zaštitno sredstvo povećavamo bitno karencu?
Naime čuo sam da dodavanjem sumpora karenca nekog sredstva se povečava s 35 na 54 dana.

Evidentirano

vinum bonum pax in domum
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #736 na: 07 Srpnja, 2010, 10:00:07 »

Apsolutno si u pravu, meni je samo problem što se moram osigurati prije nego krenem u vinograd (70km) pa bih radije uzeo Falcon ako me tamo dočeka pomor pepelnice nego tada na večer u panici trčao i tražio gdje uzeti bilo što kvalitetnije... evo, kako je Razor rekao, dosta ljudi kupuju, i neke paoteke imaju nestašice... lako ja ostavim Falcon za kasnije ili drugu godinu, bolje to nego biti nespreman.

Plus, iz HZPSS su za moju županiju rekli da je puno veći problem pepelnica nego peronospora...

Pa imas u Popovaci 2 poljoapoteke. Ako ti nes usfali lako tam kupis
Evidentirano

vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #737 na: 07 Srpnja, 2010, 10:14:16 »

Imaju, ako misliš na Agro-Petar i Agro-Pajer (ima još jedan, Novak kod pruge), ali oni često naručuju manje Bayerovog, BASF-ov programa na uštrb Herbosovog npr. pa mi se nije jednom desilo da nitko od njih nema nešto što sam si isplanirao (evo danas sam baš zvao za falcon i nemaju). Plus, rade do 19h i ne želim biti u stisci s vremenom, radije se pripremim još dok sam u Zg i dok imam više opcija.

Pa imas u Popovaci 2 poljoapoteke. Ako ti nes usfali lako tam kupis
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #738 na: 07 Srpnja, 2010, 10:45:31 »

Jedno pitanjce.
Da li dodatkom sumpora u zaštitno sredstvo povećavamo bitno karencu?
Naime čuo sam da dodavanjem sumpora karenca nekog sredstva se povečava s 35 na 54 dana.

Za bakar,ne,ali za ditiokarbamate mankozeb,propineb itd. i kombinacije sistemika sa njima,povećava se na 56 dana
Evidentirano

Diabolic
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #739 na: 07 Srpnja, 2010, 17:52:54 »

Pošto sam se pravio pametan (prva godina u špricanju vinograda) netko drugi se bavio tim , ali ga više nema i očito uvijek zakasnio imam pepelnice kao oni bilboards pored autoputa. Danas sam pošpricao sa hipermanganom, i kad sam završio otišao mi je u k...c atomizer kojeg sam jučer nabavio. Dakle što sad ? Sa čim da pokušam spasiti ono što sam zahebo, i da li je sutra kasno nakon hipermangana. Recit da nije da mogu mirno ići spavati poslije tekme. Da odem kupiti taj Falcon 460 i dodam sumpor ?

Hvala
Evidentirano
poznanovec
Moderator
Novak

poznanovec-mali bukovec

Email
« Odgovor #740 na: 07 Srpnja, 2010, 18:05:07 »

pa već mesec dana govorimo o falconu i postlonu te shabitanu
Evidentirano

vine nemre tak neveljati,
da ga mi nebi mogli spiti
Diabolic
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #741 na: 07 Srpnja, 2010, 19:16:04 »

Hvala na ljubaznom i iscrpnom odgovoru.
Evidentirano
DarzaJ
Novak
**

Slav.Brod, 45°11'51.51"N, 18° 1'17.66"E

Email
« Odgovor #742 na: 07 Srpnja, 2010, 19:35:05 »

Danas prskao s onim što sam imao u rezervi:
baldo m + chromosul + cezar + tilt
Protiv moljca ništa jer ga nema, ako bude potrebe onda ću prskati.
Evidentirano
mkrznar
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #743 na: 07 Srpnja, 2010, 19:54:50 »

Bili danas u vinogradu, malo smo štucali (da mogu normalno hodat kad špricam), kasnije oko 15. ću poštucati kak spada (5-10 cm iznad gornje žice). Perenospore hvala bogu ima (pa kad se svi hvale, da se zna da i ja konja za trku imadem), ali manje nego ranijih godina. Moram ju baš ono tražiti, male flekice po vrhovima (ne na zapercima) ono promjera do 1 cm. Prvog srpnja sam oderal sa Acrobatom + Crystal. Tak da mogu biti kolko tolko zadovoljan trenutnim stanjem stvari.
Oko vikenda ću oderat s nekim botricidom (još neznam kojim) + možda nekaj protiv moljaca. peronosporu i pepelnicu ću onda za koji dan, kojim sredstvima?, neznam, budem videl kak se bude razvijala stvar s peronosporom.
Tu kod mene nije bilo kiše od 21. lipnja, bilo dva puta tek tolko da se nije ni prašina na cesti namočila, ali je bila dosta vlage, tak da nije bilo mozak na pašu.

Pozdrav svima
Evidentirano

Miro Krznar, Vinica
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #744 na: 07 Srpnja, 2010, 20:27:53 »

Pošto sam se pravio pametan (prva godina u špricanju vinograda) netko drugi se bavio tim , ali ga više nema i očito uvijek zakasnio imam pepelnice kao oni bilboards pored autoputa. Danas sam pošpricao sa hipermanganom, i kad sam završio otišao mi je u k...c atomizer kojeg sam jučer nabavio. Dakle što sad ? Sa čim da pokušam spasiti ono što sam zahebo, i da li je sutra kasno nakon hipermangana. Recit da nije da mogu mirno ići spavati poslije tekme. Da odem kupiti taj Falcon 460 i dodam sumpor ?

Hvala

Što se tiče atomizera,ako je zatajio pošpricaj s ručnom špricom ako nemaš puno vinograda i stavi falcon,ali odi odmah sutra,nemoj čekati.
Evidentirano

I onda neš pil
Mušketir
Novak
**

Email
« Odgovor #745 na: 07 Srpnja, 2010, 20:37:08 »

Hvala
Ako imaš puno pepelnice po grožđu onda si je trebao pokušati oprati sa hipermanganom i vapnom i to recimo ujutro a već navečer ići sa kurativnom zaštitom i sa što više sumpora ako temp. dozvoljava.
pod kurativnim sredstvima mislim na falcon, sabitan i sl. + obavezno sumpor
Evidentirano

45.857327,16.282457
Diabolic
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #746 na: 07 Srpnja, 2010, 20:43:03 »

Ma imam 8 sati špricanja motornom, dobil sam neku info kaj trebam sa atomizerom, pa ujutro idem odmah to riješiti,

Hvala vam dečki
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #747 na: 08 Srpnja, 2010, 00:00:31 »

Nastavak borbe protiv luga prošlo 14 dana od zadnjeg polivanja,u nas su temperature oko 30 preko dana a ujutro i predveće je bura pa je to veliki problem.Danas me pustilo uru vrimena pa sam poće polivat sada sabithane, a za 14 dana opet falkon!
Evidentirano
Mušketir
Novak
**

Email
« Odgovor #748 na: 08 Srpnja, 2010, 07:03:34 »

Nastavak borbe protiv luga prošlo 14 dana od zadnjeg polivanja,u nas su temperature oko 30 preko dana a ujutro i predveće je bura pa je to veliki problem.Danas me pustilo uru vrimena pa sam poće polivat sada sabithane, a za 14 dana opet falkon!
Ako si u borbi sa pepelnicom onda nemožeš prskati svakih 14 dana nego svakih max 10
Evidentirano

45.857327,16.282457
toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #749 na: 08 Srpnja, 2010, 08:07:06 »

Za bakar,ne,ali za ditiokarbamate mankozeb,propineb itd. i kombinacije sistemika sa njima,povećava se na 56 dana

Znači, za zadnje prskanje s Nordoxom (krajem ovog mjeseca), može Cosan ili bi bilo bolje Stroby.
Inače, sumpor sam zadnje upotrebljavao u vunastom pupu.

Evidentirano

vinum bonum pax in domum
 Str: 1 ... 48 49 [50] 51 52 ... 62 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!