Ta rezistentnost je ustanovljena u Francuskoj, još nije kod nas. Pa Pergado se tek lani pojavio na našem tržištu.3-4 puta se može slobodno prskati sa grupom ( Acrobat, Melody, Forum, Pergado).3 puta se smije u Fr, nema straha za sad.Ipak ako netko ne želi, dobro sredstvo je i cimoksanil ( Equation pro, Curzate, Eclair). Kombinacija bakrenog cimoksanila ( Curzate B ) je dobra kombinacija za sad.
Vjerojatno su se Francuzi više našpricali nego mi ,je,taj bakreni Curzate i ja koristim zadnje 2 godine,nego me zanima ak možeš komentirati sistemik fosetil-Al u Mikalu,Rivalu,nije dosad uočena rezistentnost na gljivu peronospore pa me zanima zašto su ti preparati slabiji prema recimo Forumu ili Acrobatu,jel zato kaj je to teški metal pa nije preporučljivo puno tretiranja ili nešto drugo?
Anorganska sredstva uvijek imaju vlastiti imunitet.Aluminij u fosetilu, sumpor, bakar! Na ta sredstva ne postoji imunitet/ rezistentnost!Pričamo o rezistentnosti cimoksanila i dimetomorfa, ako u to dodamo bakra, sredit ćemo bolest. Još jednom napominjem, svi oblici bakra i sumpora, poništavaju rezistentnost!Dakle, ako se bojite, dajte prednost kombinaciji napisanog!Triazoli i benalaksili već godinama su slabi bez sumpora i bakra, na prskanom nasadu, ne vrijede ni većina insekticida za beštije bez dodataka!
Nadam se da ne špricate s Falconom ako nemate znakova pepelnice. Ima dobrih stvari koje su preventivne i koje se bolje mješaju s ostalim sredstvima.Velim, glupo kaj sad budu svi s Falconom išli šprcat a ni nemaju znakova bolesti.
Može i postalon,sabithane je nezgodan po vrućinama ali može i on.Ako nema znakova pepelnice može se i bez sumpora,falcon je dosta jaka kombinacija sistemika. Ako je pak bolest prisutna svakako ga stavi ali za njega vrijedi kao i za sabithane,ne prskati po vrućinama.