VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
06 Lipnja, 2026, 16:51:46

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2010. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 62 Dolje Ispis
Autor Tema: 2010. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 409396 puta)
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #570 na: 20 Lipnja, 2010, 19:22:02 »

ok. na Antracol BT WP 71,25 piše da je sistemik protiv plamenjače i pepelnice. no, dok pročitam da je sastav : PROBINEB, a to bi bilo protiv plamenjače i TRIAMEDIFON, a to bi bilo protiv pepelnjače. čini mi se da sam sreo podatak da je probineb kontaktno sredstvo, a što bi značilo da je ovaj antracol sistemičan samo protiv pepelnice. to bi bilo jako nezgodno jer u uputstvu piše da je sredstvo " fungicid sistemičnog djelovanja". Ima netko pametan ili da se svi pravimo blesavi? Ili se samo ja pravim pametan?
Da znaš kemijski sastav toga "sredstva" znao bi šta je!
Nadam se da će se to glupo sredstvo konačno ukinuti jer je previše ljudi zeznulo, sistemik je i to slabi i nikakav za pepelnicu, a ne za peronosporu!
Molim, promijenite ton razgovora na forumu, jer ovo mi se ne sviđa :(
Hvala, Admin!
Evidentirano

Mušketir
Novak
**

Email
« Odgovor #571 na: 20 Lipnja, 2010, 19:26:07 »

Ja sam u petak popodne pošpricao sa ridomil gold+systane +sumpor +okvašivač,
Evidentirano

45.857327,16.282457
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #572 na: 20 Lipnja, 2010, 23:49:49 »

Da znaš kemijski sastav toga "sredstva" znao bi šta je!
Nadam se da će se to glupo sredstvo konačno ukinuti jer je previše ljudi zeznulo, sistemik je i to slabi i nikakav za pepelnicu, a ne za peronosporu!
Molim, promijenite ton razgovora na forumu, jer ovo mi se ne sviđa :(
Hvala, Admin!
ok  ;D
Evidentirano

pime ga pime ga
vitis
Novak
**

Popovača

Email
« Odgovor #573 na: 21 Lipnja, 2010, 07:21:01 »

Evo, ovdje ima dobrih slika i peronospore na mladim grozdovima, to nije slucaj kod mene: http://bilikum.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=132:peronospora&catid=42:bolesti&Itemid=110

Ostaje pepelnica ili tuca :(

Da li da mozda stavim umjesto Collisa Falcon? On navodno donekle moze pomoci ako je vec doslo do zaraze. Mogu li ga mijesati sa Ridomilom i Cantusom koje imam?

Sorry na gnjavazi ali vinograd je daleko i htio bih imati sto vise informacija i opcija kada dodjem tamo :)

Bio sam jučer u vinogradu, mislio sam pospricati sad poslije cvatnje sa ridomil mz, collis, cantus no padala je kisa i nista od toga pa cu sutra ili prekosutra kada se malo vrijeme smiri.

Simptoma bolesti nema, nigdje na listu nisam vidio peronosporu ili pepelnicu no na nekim grozdovima sam vidio puknute bobice, lagano potamljene. Nema puno i nema na svim sortama.

Meni to izgleda kao pepelnica?  Na zalost nisam mogao poslikati.

Prije 2 tjedna sam prije cvatnje spricao s forum star i vivando.

Ako je to ipak peronosppra da li mi je bolje ponoviti forum star ili s ovime sto sam naveo na pocetku?
Evidentirano
Chajks
Novak
**

Bedekovčina

Email
« Odgovor #574 na: 21 Lipnja, 2010, 09:32:47 »

ja sam jucer unatoc sranju od vremena isel u vinograd malo i oplahajjj, sivancic i zweigelt su ok, al na grasici sam nasel peronosporu na grozdicima, zloo.. nema je na liscu nek sam na grozdicima  >:(

Posto je vrijeme i dalje isto (čitaj pada kiša) isel bi sutra ili najkasnije preksutra prskat jer je najavljeno poboljsanje vremena. Zamislil sam si kombinaciju Mikal Premium + Collis ili Vivando. Dal je to ok kombinacija za zaustavljanje peronosporice ili ima kaj bolje?
Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #575 na: 21 Lipnja, 2010, 10:36:33 »

kolko mi je poznato za peronosporu je to najjače kaj ima : Mikal F premium(ak u međuvremenu ni zišlo kaj jaće),za pepelnicu su jaći od tvoga:Postalon i Falcon ,al mislim da ti bu Vivando dost,pogotovo ak nemaš još,a i pepelnici ne paše ovo vrijeme s tak puno kiše
Evidentirano
Chajks
Novak
**

Bedekovčina

Email
« Odgovor #576 na: 21 Lipnja, 2010, 10:44:25 »

nema pepelnice, al me ta peronospora kolje... fala riba ;)
Evidentirano
goranin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #577 na: 21 Lipnja, 2010, 15:52:55 »

Molim savjet dalije forum star dovoljan za plamenjaću i sivu plijesanj ili bi pošto je puno kiše trebalo staviti još neko sredstvo za botritis. problem je da u rijeci nemam baš puno izbora ova sredstva koja se spominju na forumu kod nas agrarije uglavno ne prodaju.

Pitao sam u nekoliko agrarija mogu dobit Ridumil MZ68 , Rival ili Forum star za peronosporu Ronilan ili Cantus za botritis pa molim malo za savjet 
Evidentirano
wineman
Novak
**

Pleternica

Email
« Odgovor #578 na: 21 Lipnja, 2010, 17:30:29 »

čim budem mogao u vinograd prskat ću sa: forum star, talendo, switch....
Evidentirano

Zivot je prekratak, da bi pili losa vina!
pissta
Zaštita u vinogradu
Novak

Varaždin(ski bregi)

Email
« Odgovor #579 na: 21 Lipnja, 2010, 17:55:55 »

Ja osobno botricide ne koristim u ovoj fazi već pred zatvaranje grozda,no dobro je možda malo podsjetiti one koji će ih koristiti da je sa njima dovoljno tretitati samo zonu grožđa, koju bi prije toga trebalo osloboditi od suvišnjeg lišća,zaperka i sl.Naravno i vinograde bi trebalo osloboditi od visoke trave.U takvim uslovima vinograd će biti manje bolestan ne samo od botritisa već i od drugih bolesti.
Znam da to svi već znate no ipak  :)...nije šprica jedina mjera u vinogradu protiv bolesti.(ponekad i motika pomaže ;D)
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #580 na: 21 Lipnja, 2010, 19:01:15 »

Dali postalonu treba dodati sumpor?Danas sam bio u apoteci i jednom čovjeku ispred mene prodavačica je rekla da stavi 250g.sumpora.
Evidentirano

I onda neš pil
francozbolt
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #581 na: 21 Lipnja, 2010, 19:56:02 »

http://www.chromos-agro.hr/fungicidi/postalon.htm

http://www.chromos-agro.hr/savjeti_ap_vinogradarstvo.htm

"Fungicidima za suzbijanje pepelnice(RUBIGAN EC, TILT 250 EC ili TOPAS 100 EC) dodajte minimalnu količinu CHROMOSULA 80 radi ubrzanja učinka. Pripravcima VIVANDO, COLLIS i POSTALON nije potrebno dodavati CHROMOSUL zbog čega su pogodni u uvjetima viših temperatura. "

vinogradarstvo.com (07. srpnja 2008.) - "POSTALON 90 SC je kombinacija sistemičnog triazola i lokosistemičnog kinoksifena i odličan je za primjenu u uvjetima visokog pritiska bolesti nakon cvatnje."

Sumpor nepotreban. Trgovci...
Evidentirano

"He who loves not wine, women and song remains a fool his whole life long "
Mušketir
Novak
**

Email
« Odgovor #582 na: 21 Lipnja, 2010, 21:27:24 »

Obišel sam u subotu zagorske vinogradare i vidio da kod njih ima peronospore po grožđu a vele da su prskali redovito i s dobrim sredstvima a ja im naravno ne vjerujem.
Danas po kiši obiđem svoje trsje da vidim kakvo je stanje nakon tuče u četvrtak i prskanja u petak i imam kaj vidjeti, ima oštećenja od tuće ali ima i peronospore po grožđu a zadnja tri prskanja su bila 2x mikal premium i 1x ridomil gold i to u roku.
Sada je u planu čim će se dati ući u vinograd prskanje sa bordoškom u malo jačoj koncentraciji da zatvori to peronosporu a za dalje ćemo vidjeti.
Ova je godina stvarno vrlo gadna za očuvati vinograd,ova je kiša stvarno prešla sve granice
Evidentirano

45.857327,16.282457
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #583 na: 21 Lipnja, 2010, 21:29:07 »

Hmm kod nas nikakve zaraze, a spricalo se tocno prije 2 tjedna. No ovaj tjedan cemo morati spricati cim vrijeme omoguci da se moze uci u vinograd.
Evidentirano

Mušketir
Novak
**

Email
« Odgovor #584 na: 21 Lipnja, 2010, 21:33:20 »

Ma i kod mene je izgledalo sve zdravo,lišće je super nigdje ni fleke peronospore ali nakon prskanja u petak počelo se sušiti pa se vidi i još tome i tuča.
Evidentirano

45.857327,16.282457
 Str: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 62 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!