Zamislite da Ivan piše zaštitu :Juha od deset kila kopriva :nevenov ekstrakt20ml sumporapuuno vodečura - bura oko stolapa čovjek bi to najrađe pojeo Moram priznati, ide mi na živce ta ekologija i biodinamika. Više se o njoj piše nego primjerice o zelenoj rezidbi.Mislim da to ne zaslužuje toliki pristup.Bio sam jučer bijesan, bacio deset šprica, pogledam forum, ekologija jedina ispravna etc .Možeš misliti.Ne razumijem zašto se to diže toliko u nebesa. Da vidite kako to "ekološko" grožde izgleda u lošoj godini, ne bi ni djecu pustili da to jedu, a kamoli pravili nešto od toga! No Ivan će reći da smo svi na pogrešnoj strani svirale, kao da prskamo namjerno da zatrujemo sve živo.Dok, mu zaškripi, baci melody duo, interesantno stvarno. Tko tu koga zaj.. recite mi vi???
1. glupo se je povuć sa foruma...i ja sam mislio dok ste me napali svi redom , ti , Ivan i Dražen , ali naću - radi prijatelja koji kuže o čemu pričam....2. i ti imaš svojih promašaja , a i čudnih odnosa...preporučavaš sve i svašta , ko i savjetodavne službe...kao da te proizvođači plaćaju ( a što se ne bi čudio ...) a isodobmo to što preporučavaš ti sam ne koristiš nego veliš ; ja sam prvi put prskao neki dan... tko je tu lud.?3. šta ti smeta eko i bio dinam...pa on priča na svom dijelu foruma o tome, meni to ne smeta sve dok pristojeno piše i ne vrijeđa sve druge....4. radi dalje i piši - prepisuj preporuke , vidiš da nekima koriste, posebno mladima koji ne čitaju ništa drugo osim ovog forum...5. i daj se druži s ljudima , i da probamo i tvoje vino ...
Zašto nitko ne predlaže "Blok metodu" dva ista prskanja zaredom, pokazalo se kao djelotvorno, posebno u ovoj razvojnoj fazi.
Blok metoda je dobra za preparate na bazi novijih kontaktnih ili lokosistemika. Recimo strobilurini. Zašto, jer donekle ostaju u sloju lista između pokožice i parenhima, pa je drugo prskanje čak učinkovitije nego prvo. Collis, Stroby, Quadris, Eclair su takvi preparati, zahvalno ih je koristiti u blok metodi, dakle 2-3 prskanja ovisno o kemijskom sastavu.Nažalost, mogu reći na trenutne padavine i pritisak bolesti u kontinentalnom dijelu lijepe naše, da malo jači preparati trebaju igrati.Mene je pralo oko 280 litara po metru četvornome u 16 dana, većinom konstantno bez stajanja, možda dva dana bez kiše i to sa vjetrom u tom razdoblju!Treba biti prisutan u vinogradu i vidjeti, već sam spominjao najjače preparate, ali protiv peronospore nažalost nema kurative. Postoje sredstva koja imaju dobar stop efekat, koja sam spomenuo, ali ako je list žut, nema tog preparata da list opet pozeleni Bilo bi lijepo da postoji, ali ima nekoliko takvih boleština, posebno na voćkama.Sa pepelnicom je puno bolja stvar, ako dođe na grozd postoje, kurativna sredstva koja će iste simptome maknuti, a da ne pukne boba, samo se mora reagirati u dan dva!
Neki od vas su prskali sa piretroidima jučer, danas ili kane.Piretroidi slabo ili nikako djeluju na ovim visokim temperaturama, jako brzo ishlape.Bilo bi dobro prskati sa nekim drugim insekticidima protiv moljca, ako treba ( Avaunt, Runner, Laser, Baturad i ostali BT grupe, Reldan, Lino )U piretroide spadaju : Alfa, Astro, Beta Baythroid, Decis, Direkt, Fastac, Icon, Karate, Karate Zeon, Karis, King, Lambda, Rotor, Sumialfa, Vantex.
blok metoda vrijedi isti špric prije i poslije cvatnje ili...inače graševina još ne cvate (koprivnica) a prošle godine početak 26.05. razor kaj misliš i kakva su tvoja iskustva . hvala
Vis mi smo spricali s tim Karateom. :S