Evo danas kod mene bila ekspedicija u sastavu jnix, Moslavac, orlando. Malo smo isprobavali vina, pricali o tajnama vinogradarenja itd. Kasnije smo otisli do OPG Zabic (mzabicster) i moram pohvaliti onaj Chardonnay koji je fermentirao sa Lalvin kvascima. Poslije toga smo se zaputili do Ivana. Pogled na vinograd je fantazija (prica iz bajke) podrum je takodjer odlicno sredjen iako jos nije kompletno zavrsen. Kod Ivana mi je Skrlet bio dobar i Zweigelt (bojaaaaaaaaaaa). Drago mi je da smo se poceli malo aktivnije druziti
da , ali ja moram počet sa kritikama , orlando kod mene nije htio popiti ništa osim o,3 vina, bilo mu je teško veli "radio " je do skoro jutra ...drugo, moslavac mi uđe u podrum i skoro mi razbije strop, dečko je malo previsok..., no sjeo si je tak da može popiti , brzo se je snašao ...Kod Marka u vinariji Miklaužić se je nekak i orlando brzo oporavio, progledo je kad je vidio inox-bačvice tak da je probao sva vina , a ja mislo da nebude pio jer ipak je vozač. , babić mu je najbolje sjeo na kraju , da da dečki imamo i babića u Moslavini Marko nas je dočekao sa lopatam za snjeg , ne stvaro nas je odmah počeo školovati oko proizvodnje pjenušca, i dalje redom častiti sa svim vinima kao da smo mu najbolje mušterije...pričati o svemu što nam može koristiti , čovjek je rođen za profesora , bio bi najslušaniji sigurno na faksu jer sve priča na jednostavan način i sve iz iskustva,a kojeg sigurno ima . čovjek nema tajne , sve će podjeliti sa ljudima makar ih tek upozna...Meni je super bio standardno dobar Škrlet, odličan Pino crni, Dunja-mješavina muškatnih sorti ,odmah sam malo kupio za svog mehaničara da ga podmitim jer on pije samo mirišljava vina...i Moslavac mu je dobar , ne ovaj naš Moslavac, već sorta , baza za pjenušac Dalje dojdemo u Kutinu na benzinsku čekamo koshpu i orlando je već gotov ,razbija čaše , gospođicu sa šanka i Moslavca (ne sortu grožđa, već... ) ulije sa vodom veli on to neće pit ni uz kavu sreća što je došao koshpa brzo, pa sam je sjeo u njegovu folciku ,ipak mi je nekak bilo sigurnije nek sa ... dojdemo u podrum, a tamo vatra grije peć super, ne kraj vina već u predprostoru-kuhinji , i onda redom od suhih do polusuhih iz butelja, sve nam je žao bilo dok ih je otvarao ,no kratko nam je bilo žao , vina su super sva uredna i pitka, meni najbolji suhi rajnski i polusuhi isto, probali smo i super napravljeno vino od taloga, jako , ulljnasto, kao da je barikirano a u inoxici, rekao sam mu da izvadi koje nagorelo drvo iz peći i da baci nutra al neće slušat ja sam iz podruma pobjego u kuhinju ;Da šta se smijete sad.. na sir i običnu vodu jer ja bez vode ne kušam vina...dugo ;)dugo, nam je trebalo da nagovorimo obitelj Košutić, dva brata i oca koji nam je došao dati moralnu podrušku jer on stvarno nije pio...pa ni svoje vino , i tako smo u koloni krenuli prema Garešnici..točnije do Kapelice, Moslavac (ne...) si je sve sa googla snimio u glavu i vodio ko satelit...Dojdemo pred kuću a ono cijela familija vani čiste pred nama put, skoro smo i mi dobili lopate , i kam prvo nego u vinograd, odmah ispod kuće, a tamo vučjak oštar čuva valjda ledenu berbu, skoro nas je sve ...izljubio , dobar peso zaigran....i šta vidimo ništ, sve pod snjegom nemremo vidjet onaj na špagu vinograd kao na slikama , morali smo čistit snjeg... super mjesto neprimjetan blagi pad, a mjesta još za saditi koliko hoćeš, a sve doma pri ruci to je posao ,,,a i vidjeli smo prostor buduće vinarije, sve u dvorištu. E u podrumu zanimljiva priča o Chardonnayima , jedan na ovim kvascima drugi na drugim i treći ...stvarno različiti , meni najbolji onaj prvi sa ljeve strane te iznenađujuće dobro sačuvani iz 08 i 07!!! svježi , odlični , no malo za mene preslatki , ali stvarno dobro svježi za starije vino...Putujemo nazad , u Popovaču opet na benzinsku mislim si sad neće valjda opet scene , dočekao nas Ivan ali zaostala su braća Košutić... i onda na put u brda već je noć nažalost jer se imalo šta vidjeti, za mene jedan od najljepših vinograda i položaj-odnos bregova nagnutost jednog djela vinograda prema drugom i ta prva slika kada dođeš do vinograda i sve ko na dlanu i klet još u daljini što je super dojam , puno bolje nego da putem odmah dođeš do kleti pa onda vidiš tek vinograd....ljepo ko na onim slikama ... klet impozantana velika drvena na kat...podrumi visoki tako da inoxice od koliko ono 2500 tis.litar još se i male čine... biti će savršeno kada se sve završi u što ne sumljam...i opet po vinima ali sad iz pehara svakom jedan...šala , tako nam je lakše rastočio vina, meni je frankovka bila super ,lagana svježa čista ,baš najugodnije za popiti...sve uredno ok, no stalno je dojam od kleti koju jer je noć ni ne možeš dobro vidjeti a želio bi sve vidjet....i orlando se sad baš žuri doma i ajde i ajde i morali smo ić , a sam vam opiso kakav je dok si po.. ali evo na kraju i da njega pohvalim , odlično je vozio isto svog folciku svud po snjegu i ledu, polako , mirno čovjek da ne povjeruje,kak dobro vozi...a njegov auto se najviše isplati maznut i pobjeć jer je ispod svakog sica par butelja i samo ih vadi i poklanja... i tak smo došli nazad kmen na gablec-ostatke od jutra, i sad se orlando nije šparao na vinu , al su ga zvali svaki pet minuta Moslavac, na njega sam skoro zaboravio , samo sam pazio da mi ne ode u podrum i da mi se ne zacvika , mislim ne od alkohola već visine , dobar je , tak šlang a može popit sve redom po par puta eto vam kritike ,pa si vi mislite sad el me bute vodli sa sobom
podrumi visoki tako da inoxice od koliko ono 2500 tis.litar još se i male čine...
Crni pinot ima sve preduvjete da odležavanjem od 10 mjeseci postane hit ovog podruma. Vino je gusto, bogato taninima, uljato, a čini mi se i da ima visoke alkohole (kolko si reko 115 eksla?)