|
Razor
|
 |
« na: 08 Listopada, 2009, 22:28:02 » |
|
Ovako, ja bih želio reći, moderatori i admini, nemojte ljudima davati formule na ovom forumu za patvorenje vina! Forum treba ciljati ljudima proizvodnju vina na medalje i na vrhunska vina. To možda nije jednostavan proces, ali to polako ide. Mala digresija! Proces proizvodnje piva se dešava svaki mjesec, proces proizvodnje vina ide jedanput godišnje! Zahvaljujem!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Dražen
|
 |
« Odgovor #1 na: 17 Listopada, 2009, 19:46:27 » |
|
Mislim da je problem u temperaturnoj korekciji. Jer refraktometar sa automatskom kalibracijom vjerojatno nivelira okolisnu temperaturu, ali ne i temperaturu mosta koja je sad zasigurno niza. Bar ja tako razmisljam...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Čovjek koji ne može pomoći sebi, ne može pomoći ni drugome.
|
|
|
|
Ivan
|
 |
« Odgovor #2 na: 20 Listopada, 2009, 11:36:49 » |
|
Dogodilo se i nama da je vino zakipjelo u boci,odnosno prešlo u šampanjac. To se nemože dogoditi ako vino ide prvo u komoru na hladnu stabilizaciju jer tada svi kvasci izumru i vinski kamen nestane. ovo boldano je vrlo zanimljivo.. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ivan
|
 |
« Odgovor #3 na: 21 Listopada, 2009, 13:40:21 » |
|
MO®E JEDNO PITANJE OD POČETNIKA KOLIKA JE KARENCA ZA PIT VINO POSLIJE UPOTREBE VINOBRANA HVALA
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Dražen
|
 |
« Odgovor #4 na: 21 Listopada, 2009, 13:43:41 » |
|
Lijep pozdrav nakon vrenja sam stavio hranu za kvasce zbog prevelike količine šečera da pokorenem ponovno vrenje, koje nije opet počelo. Šta da napravim i kako če hrana za kvasce utjecat ako započnem sa sumporenjem i bistrenjem?
Hvala na savjetu
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Čovjek koji ne može pomoći sebi, ne može pomoći ni drugome.
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #5 na: 28 Listopada, 2009, 14:50:40 » |
|
Što da dodam u vino kako bi vino dobilo finu aromu i ugodan miris po muškatu?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #6 na: 29 Listopada, 2009, 16:48:30 » |
|
Ovako, nije šala.. Moji su doma napravili oko 600l vina i sad piju ko duga. Mene to iritira, osobito kad sam vidio starog da stalno vozi pripit. Kad nema vina nepiju, ali zbilja..pa sam došao na ideju da im uz vaš savjet kako pokvarim vino. Molio bi da pišu samo oni koji će mi reć kak da se to napravi, a ne oni koji će mi govoriti da im potražim pomoć i slične stvari....hvala
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #7 na: 29 Listopada, 2009, 17:40:47 » |
|
Koju destiliranu vodu stavljaš? ( odnosi se na rakiju) Kod mene na svakoj piše da je za akumolatore,pegle itd,na nekim od tih boca piše da nije za domačinstvo,pa sad neznam koju bi stavljao?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #9 na: 03 Studenoga, 2009, 23:19:44 » |
|
P O G R E Š N O i opasno. Ne koristite tehničke destilirane vode u konzumne svrhe. Večina destiliranih voda u prodaji je tehničke naravi tj. za akumulatore i sl. Osobno bih preporučio da koristite destiliranu vodu METEOR Ðakovo jer je ista konzumna i koristi se i u medicini za razređivanje lijekova, a cijena joj je približna cijeni destilirane vode za akumulatore.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #10 na: 09 Prosinca, 2009, 00:02:16 » |
|
Ove godine prvi puta pokušavam " oplemeniti " crno vino hrastovinom. Crno vino držim u staklenkama od 54 litre, te sam odlučio da u dvije staklenke uronim lagano opaljenu hrastovu letvicu. Razmišljao sam naručiti čips ali čitajuće neke postove od istog sam odustao iz prostog razloga što želim dobiti bolji učinak tj. pokušavam stvoriti bolje uvjete za sazrijevanje vina malo sličnije onima u drvenoj bačvi. Ne znam kakve ću rezultate dobiti ali se nadam da će vino biti ok. To sam napravio na način da sam izradio od kvalitetnog hrasta letvicu dim. 45 x 8 mm, istu lagano opalio plinskim brenerom a zatim višak gareži ostrugao sa letvice. Letvica je kraća od staklenke za 2 cm, tako da na staklenku i dalje mogu staviti ćep na kojem sam probušio rupu 10 mm a u čiji otvor sam uveo plastično crijevo ( dužine desetak cm ) a na drugi kraj crijeva sam zavezao sterilnu gazu tako da zrak može doprijeti u bocu tj. do hrastove letvice a prašina i mušice ne. U staklenke sam sipao vina toliko da mi je letvica oko 7 - 8 cm iznad vina a onda sam oko letvice stavio oko 2 cm enološkog ulja , tako da je letvica oko 5 cm iznad površine vina i ulja, pa se nadam da će kroz tu letvicu vino " disati " odnosno kvalitetnije sazrijevati. Ne znam da li je netko pokušavao nešto slično ali se nadam pošto je enološko ulje na vinu da se isto neće kvariti.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Razor
|
 |
« Odgovor #11 na: 09 Prosinca, 2009, 00:03:36 » |
|
Što se tiće inox bačvi i unos hrastovine u takovo vino sam puno razmišljao i dolazim na ideju da umjesto inox plivajučeg poklopca izradim hrastovi plivajući poklopac oko kojeg ide naravno enološko ulje, te bih na taj način vino mogao dovesti u kontakt sa hrastom koji " diše " tj. koji je u kontaktu sa zrakom . Ne znam da li je i to tko pokušao ali imam osječaj da bi stvar funkcionirala te bi se djelomično stvorili uvjeti kao u drvenoj bačvi. Ako toga nema na tržištu morao bih to patentirati To ću najvjerovatnije probati iduće godine ( sad nemam mogučnosti ).
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ivan
|
 |
« Odgovor #12 na: 14 Prosinca, 2009, 13:10:22 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ivan
|
 |
« Odgovor #13 na: 22 Siječnja, 2010, 00:35:21 » |
|
Alat se zove : bicilinder impact scissor earth extracter
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Ivan
|
 |
« Odgovor #14 na: 22 Siječnja, 2010, 02:49:05 » |
|
Zrigolal sam i zbušil Zagreb i okolicu, skoro su osnovale Udrugu zahvalnih Zagrepčanki.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|