Ja sam ove godine u Sloveniji kupio plavu etiketu za 1.2 eura to je oko 9.5 kn a mogao sam čak birati i klonove pojedinih sorti.
Bilo je u nedjelju u Plodovima zemlje jedan prilog o fitoplazmi, nije da su rekli nekaj novo i spektakularno kaj dosad nisam već znal, ali sam po prvi put čul da je netko od stručnjaka ( bila je jedna ženska iz HZPSS-a ) javno rekel da svi pričaju da treba saditi certificirani sadni materijal, ali da je vrlo upitno je li taj sadni materijal koji se prodaje pod certificirani ustvari testiran na fitoplazmu i da u stvarnosti lozni cijepovi uopće nisu provjereni na zarazu fitoplazmom. Nije rekla baš tak direktno, ali iz njezinog izlaganja se to dalo jako dobro zaključiti. Ja to stalno i tvrdim, jer ne može lozni cijep sa plavom etiketom koštati 13,99 kn a obični ( bez plave etikete ) 12,99 kn kak se to kod nas u poljoapotekama prodaje. To je po meni jedno te isto sr..e. Bil sam prije 2-3 godine na jednom predavanju i jedan stariji vinogradar koji u mojem kraju već dugo upozorava na probleme s fitoplazmom je pital predavačicu s Agronomskog fakulteta zakaj se lozni cijepovi ne testiraju na fitoplazmu, a ona mu je odgovorila da bi u tom slučaju svaka sadnica koštala 80-100 kn, umjesto 15 kn kak je sad.
Mislim da bi fitosanitarna inspekcija
jučer izvadio 45 komada zaraženih fitoplazmom od sveukupno 900 trseva..