A onda ces morat mijenjat povijest . Nama laicima sve sto nije nastalo prirodnim putem je nastalo vjestackim tj umjetnim pa ga ti zovi kako oces ! Isto tako jedan moj prijatelj ne da da se u razgovoru kaze da drvo gori ! Ne drvo ne gori , gore plinovi koji se oslobadjaju zagrijavanjem drveta .Sto je u sustini tocno ali za nas laike drvo gori i tocka !A umjetno kanim bacit sada sljedeci tjedan prije frezanja i u vocnjaku za vocke koje imaju slabiji ljetorast planiram prihranit sa kan-om !
Regulativa dušika EU, primijenjuje se kod nas. Samo crtica!
Imam jedan komentar na ovu raspravu o NPK i BIO gnjojivima,več godinama stavljam pod masline bio-gnjojiva sa postupnim otpuštanjem dušika i prezadovoljan sam,(usporedio sam obim posla,rodnost,i opčenito stanje stabla) kod sebe i kod drugih,prošlu godinu sam ista koristio u vinogradu i takođe sam zadovoljan u usporedbi sa drugim vinogradima kad su počeli osjećat sušu kod mog nije došlo do nikakve promjene.Tako da preporučam takav sistem rada,jeftiniji je i lakši,ja sigurno oču i dalje.
Što se tiće BIO gnojiva mene bi to interesiralo pošto imam dosta male površinu nekih 300 čokota koja koristiš i kakve su cijene. Dali imaš iskustva sa BIO sredstvima za zaštitu od bolesti i nametnika na vinovoj lozi. Hvala
Kan bacaš prije kiše, prije obilnije kiše. Zašto???Zato, jer ako se kan baci na suho u roku 24-36 sati ishlapi van cijeli dušik koji je vezan, i onda ne dobiš ništa od tog gnojiva.
I tih 50% je previše s obzirom na cijenu gnojiva!
iz tekstova na forumu sam vidio da se DRIN i FOLIAREL BOR 21 mogu mješati. Koliko max. FOLIARELA može ići u kombinaciji sa DRINOM i kojim redoslijedom to onda ide ? Ide li FOLIAREL zadnji kao što piše u uputama ? može li mi netko pomoći ? hvala
Iako za Foliarel ima etiketa na HRV (na svakom pakiranju ), dao sam si malo truda, pa potražio original etiketu.Tamo kaže da se može mješati sa većinom preparata, kojima se pH vrijednost otopine kreće u rasponu od 5,0 - 8,0 (znači ne sa izrazito kiselim preparatima), te da se ne može mješati sa otopinom amonijaka (radi hidrolize). Ide 1-2 kg/ha uz makismalnu koncentraciju otopine od 0,1%.I to je to. Drin slobodno primjeni (prema dozi na boci; nema posebne preporuke).
Za dušik je omjer ok dok recimo za željezo nema veze s vezom. 1:100 je prevelik omjer. Viđeno u praksi.