VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 17:09:26

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Radovi u vinogradu
| | |-+  Ishrana i gnojidba u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 71 Dolje Ispis
Autor Tema: Ishrana i gnojidba u vinogradu  (Posjeta: 580245 puta)
mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #600 na: 10 Lipnja, 2011, 21:31:57 »

ja ne prihranjujem nicim. jel to ok dugorocno?
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #601 na: 10 Lipnja, 2011, 22:46:39 »

niti ja, vodim se filozofijom da treba hraniti tlo a ne biljke, sto je po meni i najbolji ali definitivno i najdugorocniji nacin, nemas greske! ;)
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #602 na: 11 Lipnja, 2011, 11:40:56 »

Ne znam dal je to neko već prije napisal,ali evo da imate za orijentaciju o antagonizmima u prihrani:

-previše kalcija (Ca) ometa unos
fosfora, kalija, magnezija, bora, željeza
i cinka;

- previše fosfora (P) ometa unos
magnezija, kalcija, bora, željeza, cinka,
bakra in mangana;

- previše kalija (K) ometa unos kalcija
i magnezija;

- previše magnezija (Mg)ometa unos
kalcija in kalija;

- previše sumpora (S) ometa unos
kalija, magnezija, kalcija, željeza i
mangana;

- previše bakra (Cu) ometa unos
željeza i mangana;

- previše cinka (Zn) ometa unos
železa;

- previše organskih tvari (humusa)
ometa dostupnost mangana, cinka i
bakra i
- previsoka bazičnost tla (pH) smanjuje
dostupnost bora, cinka, željeza,
mangana in bakra.
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #603 na: 11 Lipnja, 2011, 14:35:11 »

Nije, jer neke mikroelemente je teško preko zemlje dodati zbog raznih antagonizama.
Ivana ne bih komentirao, jer on ima svoj specijalni stav.
Napominjem, ne samo za vinogradarstvo, već i za voćarstvo da je folijarna prihrana normalna stvar i nije više dopunska  kao nekada, već je omjer ishrane preko tla i preko lista 50:50.

Najbolja stvar folijarne prihrane je šta gnojivo uđe u biljku, ne potroše ga korovi ili ga kiša ispere ispod korijena ili ga korijen ne može usvojiti radi blokada i antagonizama, kao i pH problema.
Magnezija i bora fali u skoro svakom vinogradu u nekoj fenofazi, kao i nekih mikroelemenata, tih elemenata jednostavno nema u suvišku i dobro ih je dodati folijarno. Bor se može dodati i zalijevanjem tla.
Evidentirano

mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #604 na: 12 Lipnja, 2011, 08:06:49 »

Nije, jer neke mikroelemente je teško preko zemlje dodati zbog raznih antagonizama.
Ivana ne bih komentirao, jer on ima svoj specijalni stav.
Napominjem, ne samo za vinogradarstvo, već i za voćarstvo da je folijarna prihrana normalna stvar i nije više dopunska  kao nekada, već je omjer ishrane preko tla i preko lista 50:50.

Najbolja stvar folijarne prihrane je šta gnojivo uđe u biljku, ne potroše ga korovi ili ga kiša ispere ispod korijena ili ga korijen ne može usvojiti radi blokada i antagonizama, kao i pH problema.
Magnezija i bora fali u skoro svakom vinogradu u nekoj fenofazi, kao i nekih mikroelemenata, tih elemenata jednostavno nema u suvišku i dobro ih je dodati folijarno. Bor se može dodati i zalijevanjem tla.
hvala, budem malo citao o tome. mislim da je i tesko primjetit neke nedostatke Mikro elemenata.
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #605 na: 12 Lipnja, 2011, 11:44:45 »

hvala, budem malo citao o tome. mislim da je i tesko primjetit neke nedostatke Mikro elemenata.

Nije uopće, po listu se jako puno toga prepozna, i po grozdu!

Evidentirano

toplichanec
Novak
**

Krapinske Toplice

Email
« Odgovor #606 na: 12 Lipnja, 2011, 14:17:48 »

Da dolijem vode malo na Razorov mlin.
Otkad primjenjujem prihranu ( 4 godine) preko lista, vinograd mi je za neprepoznati u odnosu na neka prošla vremena. Listovi tamni, zdravi, nema žutila niti ničeg sličnog. Doduše dva starija trsa su mi požutila, ali već su dobili oznaku i idu van. Vidim da su ih brandusi dokrajčili jer su preduboko posađeni.

Jednio je problem malo kombinirati sa zaštitnim sredstvima, ali i to se da. Pošto zapisujem sve unatrag 10-tak godina, imam vlastitog iskustva što sam do sada miksao i dobro je.

Moja preporuka je folijarna prihrana obavezna kao i zaštita.
Evidentirano

vinum bonum pax in domum
SINKE
Novigrad Podravski 46.070835,16.941015
aktivni član

MOČILE(KC) 46.176317,16.784009

Email
« Odgovor #607 na: 12 Lipnja, 2011, 16:53:52 »

Da dolijem vode malo na Razorov mlin.
Otkad primjenjujem prihranu ( 4 godine) preko lista, vinograd mi je za neprepoznati u odnosu na neka prošla vremena. Listovi tamni, zdravi, nema žutila niti ničeg sličnog. Doduše dva starija trsa su mi požutila, ali već su dobili oznaku i idu van. Vidim da su ih brandusi dokrajčili jer su preduboko posađeni.

Jednio je problem malo kombinirati sa zaštitnim sredstvima, ali i to se da. Pošto zapisujem sve unatrag 10-tak godina, imam vlastitog iskustva što sam do sada miksao i dobro je.

Moja preporuka je folijarna prihrana obavezna kao i zaštita.

u potpunosti se slažem i mislim da u suvremenom vinogradarstvu se bez toga više nemože ;)
Evidentirano

bolje umrijet od litre nego od kapi!!!
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #608 na: 12 Lipnja, 2011, 22:00:36 »

za sad koristim samo foliarel bor, 2x prije cvatnje i sad ću još jednom koji dan dok stignem, i to je to, ne treba gorici preveć toga dati, ne želimo napravit invalida iz nje...valjda ???
Evidentirano
musher
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #609 na: 13 Lipnja, 2011, 20:14:20 »

Popodne "bacio" foliarelB + magnesiogreen, sad lijeva kiša  >:(
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #610 na: 13 Lipnja, 2011, 21:06:13 »

Ja sam danas špricao s magnezijem +bor,pala koja kap a kod kuće voda stoji.
Evidentirano

I onda neš pil
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #611 na: 13 Lipnja, 2011, 21:32:18 »

Iduća prskanja su s Hasconom, Magnesiogreenom i Oligogreenom.

Hascon, Magnesiogreen i ako treba Oligogreen u fazi zatvaranja grozda.

Hascon i Oligogreen u šari.
Evidentirano

Brajda
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #612 na: 16 Lipnja, 2011, 19:08:22 »

Ovdje kod mene je suša.Posljedenj značajnije padaline su bile 15.05 i tada je palo 32 l/m2 kiše. Posljednjih petnaest dana je palo ukupno oko 8l/m2. Obzirom na vrućine ( sada mi termometar pokazuje oko 30 C) gotovo beznačajno. Ukoliko kiša ne padne u idučih desetak dana suša će postati problem :(

Čitao sam na forumu da je Drin koristan kod stresnih situacija ( suša, tuča, itd ). Namjeravam prije zatvaranja grozda prskati sa Oligogreenom i Magnesiogreenom i dodai Drin ( ukoliko ne padne neka kiša ) . Koliko Drin pomaže kod suše i kojim redoslijedom se miješa sa Oligogrennom i Magnesiogreenom ?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #613 na: 17 Lipnja, 2011, 11:50:19 »

Drin je aminokiselinsko gnojivo, djeluje prvenstveno kao aktivator biokemijskih i enzimatskih procesa. Poboljšava metaboličke i sintetske procese u biljci. Vidio sam kod sebe na primjeni da sve buja od njega. Koristio sam ga kod kržljavog rasta presadnica u vrtu lani, te ove godine na lozi uslijed mraza i mogu samo pohvalno govoriti o njemu.
Miksao sam skupa baš ta 3 preparata - Drin, Oligogreen i Magnesiogreen, najbolje ti je da svakoga otopiš posebno u posudi ili kanti i dodaš u prskalicu na pola napunjenu vodom. Oligogreen i Magnesiogreen se malo teže otapaju, te ih nije loše otapati u mlačnoj ili toplijoj vodi. 
Evidentirano

Brajda
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #614 na: 17 Lipnja, 2011, 15:16:47 »

Drin je aminokiselinsko gnojivo, djeluje prvenstveno kao aktivator biokemijskih i enzimatskih procesa. Poboljšava metaboličke i sintetske procese u biljci. Vidio sam kod sebe na primjeni da sve buja od njega. Koristio sam ga kod kržljavog rasta presadnica u vrtu lani, te ove godine na lozi uslijed mraza i mogu samo pohvalno govoriti o njemu.
Miksao sam skupa baš ta 3 preparata - Drin, Oligogreen i Magnesiogreen, najbolje ti je da svakoga otopiš posebno u posudi ili kanti i dodaš u prskalicu na pola napunjenu vodom. Oligogreen i Magnesiogreen se malo teže otapaju, te ih nije loše otapati u mlačnoj ili toplijoj vodi. 

Hvala Razor, gledam prognozu i čini se da kiše ovdje neće biti pa ću dodati i Drin i prskati sa svim skupa pred zatvaranje grozda :)
Evidentirano
 Str: 1 ... 39 40 [41] 42 43 ... 71 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!