VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 21:04:49

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Radovi u vinogradu
| | |-+  Ishrana i gnojidba u vinogradu
0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 71 Dolje Ispis
Autor Tema: Ishrana i gnojidba u vinogradu  (Posjeta: 580320 puta)
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #60 na: 06 Studenoga, 2006, 10:41:16 »

Šta to meni "Admin" ne vjeruje? ;D ;D ;D
Šalim se naravno.
I ja sam pokazao analizu na više strana (nije da ne vjerujem sebi i svom znanju) nego više kao primjer...
Mislim da je takva analiza oko 50 € (ispravi te me ako griješim) što s obzirom na broj parametara nije puno (cca 100 € neka realna cijena takove kompleksne analize), no s obzriom na podatke  i da je badava mi ništa ne bi vrijedila.
Dobro je imati sve te parametre, ali točne, u protivnom, samo P, K, ukupni i aktivni Ca, organska tvar...
To je minimum, ali vrlo često i dovoljno za osnovno postavljanje gnojidbe....
Evidentirano
miris zemlje
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #61 na: 06 Studenoga, 2006, 21:06:41 »

Ukoliko ima zainteresiranih imam podatke-stručnjaka Petrokemije vezane za osnovnu jesensku gnojidbu vinograda sa preporučenim unošenjem formulacija, javite se, ako bude upita da stavim na forum.
Vezano za uzimanje uzoraka tla na analizu, evo neke od adresa na koje možete poslati uzorak. No, od dobre pomoćii znaju biti djelatnici HZPSS jer vam oni u vašim mjestima mogu objasniti kako se pravilno uzima uzorak, posuditi vam sondu te dati popis ovlaštenih laboratorija.
Za one koji se sami žele upustiti u posao evo nekih - labos na Agronomskom faukultetu, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Zavod za tlo u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, a postoji i privatna tvrtka Agro-lab u Kutini koja radi analize.   
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #62 na: 18 Prosinca, 2006, 19:41:47 »

Pozdrav ;),
zadnjih nekolikog godina koristio sam gnojivo 0-10-30 +3mg+0.1b proizvođača Donau Chemie iz Austrije, trenutno ga nema u mojoj okolici za kupiti, pitao sam i u SLO, navodno tvornica u Austriji nema sirovinu ??? i ak negdje slučajno naletim to ja stara zaliha ima kakva alternativa tom gnojivu od Petrokemije ak ga ne nabavim ???
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #63 na: 19 Prosinca, 2006, 07:34:54 »

Ova dva gnojiva su ti opcija:
1. 5-20-30 + 26 SO3
2. 7-14-21 + 2MgO + 18SO3

istina, Dunau nešto ima problema sa proizvodnjom pa gnojiva nema.
Nadam se da analizu imaš!?
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #64 na: 20 Prosinca, 2006, 10:34:59 »

Ova dva gnojiva su ti opcija:
1. 5-20-30 + 26 SO3
2. 7-14-21 + 2MgO + 18SO3

istina, Dunau nešto ima problema sa proizvodnjom pa gnojiva nema.
Nadam se da analizu imaš!?

Hvala, uspio sam nabaviti kolko mi treba, nemam analizu, nisam ju nikad radio, znam što ćeš sad pomisliti  ;D , imam mali vinograd, ali budem i to napravio,pozdrav ;)
Evidentirano

Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #65 na: 20 Prosinca, 2006, 11:29:15 »

ne mislim ništa loše, samo se bojim da sa pojačanim dozama kalija, a poznavajući situaciju na terenu, ne napraviš više štete nego koristi.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #66 na: 21 Prosinca, 2006, 09:58:35 »

ne mislim ništa loše, samo se bojim da sa pojačanim dozama kalija, a poznavajući situaciju na terenu, ne napraviš više štete nego koristi.

Znam,šalio sam se  ;D,ovo gnojivo koristim zadnjih nekoliko godina,nisam primijetio nekakve probleme na lozi, ali niti ne pretjerujem sa količinom, lagano rukom zagrabim, na 500 trsova ostane mi 1/4 vreće.
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #67 na: 13 Veljače, 2007, 22:55:56 »

Poznato je da se fosfor i kalij ne ispiru te da su čvrsto vezani uz tlo..zanima me teoretski što se dogodi u ovom slučaju..

Da li ostane imalo hranjiva pro ovakvom potoku ???

Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #68 na: 14 Veljače, 2007, 22:03:35 »

Pa zašto vam nitko ne riješi tu odvodnju i kanale? Kako je tek onima koji imaju povrće u sezoni?
Evidentirano

plumbeR
Guest

Email
« Odgovor #69 na: 26 Veljače, 2007, 11:22:08 »

Pozdrav! jedno maleno pitanje! da li se može koristiti kompost od gljiva-zemlje gdje su rasle umjesto stajskog gnoja za sadnju mladih trsova!? ima tko kakvih iskustava?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #70 na: 26 Veljače, 2007, 20:38:02 »

Kompost od gljiva ili zemlja na kojoj su rasle gljive?
Zašto si ne kupiš gotovog humusa, ako nemaš stajskog ili ti je problem nabaviti?

Evidentirano

misko7
Mlađi novak
*

Centar svijeta

WWW Email
« Odgovor #71 na: 12 Ožujka, 2007, 12:55:58 »

Kao novi na ovom Forumu, pozdravljam cjelokupnu ekipu. Za Forum sam nedavno saznao i priznajem da mi se vrlo dopao sa puno savjeta, pa imam jedno pitanje. Pošto sam «mladi» vinogradar, hobista bez iskustva, tražim savjet. Posadio sam 2005. godine mladi vinograd i to 175 komada Graševine i 105 komada Rajnskog rizlinga. Nisam vršio analizu tla ( nisam znao da to treba), gnojio sam stajnjakom i mineralnim gnojivom kod sadnje. Prošlu godinu nisam ništa gnojio. Ovu jesen sam ukopao 50 kg umjetnog ( Austrijski) sa borom i magnezijem. Ovih dana ću ih formirati na visinu. Zanima me dali treba i kad još gnojiti umjetnim gnojivom (kada i kojim)  ili preporučate neku drugu vrstu prihrane (folijarna…) Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #72 na: 12 Ožujka, 2007, 19:34:02 »

Bez analize tla teško je odrediti da li treba i s čim gnojiti. Dobro je što si u jesen pognojio sa tim austrijancem, predpostavljam da bi trebalo dodat nešto dušika upravo sad prije kretanja vegetacije u obliku KAN-a ili UREA-e. Bolje manje neg previše. Ovo je ono osnovno, dok za nešto više sačekaj druge forumaše za savjet.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #73 na: 12 Ožujka, 2007, 22:04:17 »

Svakako folijarna, za ostalo kao i za izbor vrste gnojiva pogledaj ovdje:
http://www.petrokemija.hr/Default.aspx?tabid=102
http://www.vvvforum.eu/fileovi/Program_foliarne_ishrane_vinove_loze.doc
http://www.vvvforum.eu/index.php?s=536
http://www.vvvforum.eu/index.php?s=538
http://www.vvvforum.eu/index.php?s=539

Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #74 na: 12 Ožujka, 2007, 23:16:47 »

vidis, ovo od Petrokemije je vrlo korisna stvar, tnx Razor. 8)
Evidentirano

Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 71 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!