ja ne prihranjujem nicim. jel to ok dugorocno?
Nije, jer neke mikroelemente je teško preko zemlje dodati zbog raznih antagonizama.Ivana ne bih komentirao, jer on ima svoj specijalni stav. Napominjem, ne samo za vinogradarstvo, već i za voćarstvo da je folijarna prihrana normalna stvar i nije više dopunska kao nekada, već je omjer ishrane preko tla i preko lista 50:50.Najbolja stvar folijarne prihrane je šta gnojivo uđe u biljku, ne potroše ga korovi ili ga kiša ispere ispod korijena ili ga korijen ne može usvojiti radi blokada i antagonizama, kao i pH problema.Magnezija i bora fali u skoro svakom vinogradu u nekoj fenofazi, kao i nekih mikroelemenata, tih elemenata jednostavno nema u suvišku i dobro ih je dodati folijarno. Bor se može dodati i zalijevanjem tla.
hvala, budem malo citao o tome. mislim da je i tesko primjetit neke nedostatke Mikro elemenata.
Da dolijem vode malo na Razorov mlin.Otkad primjenjujem prihranu ( 4 godine) preko lista, vinograd mi je za neprepoznati u odnosu na neka prošla vremena. Listovi tamni, zdravi, nema žutila niti ničeg sličnog. Doduše dva starija trsa su mi požutila, ali već su dobili oznaku i idu van. Vidim da su ih brandusi dokrajčili jer su preduboko posađeni.Jednio je problem malo kombinirati sa zaštitnim sredstvima, ali i to se da. Pošto zapisujem sve unatrag 10-tak godina, imam vlastitog iskustva što sam do sada miksao i dobro je.Moja preporuka je folijarna prihrana obavezna kao i zaštita.
Drin je aminokiselinsko gnojivo, djeluje prvenstveno kao aktivator biokemijskih i enzimatskih procesa. Poboljšava metaboličke i sintetske procese u biljci. Vidio sam kod sebe na primjeni da sve buja od njega. Koristio sam ga kod kržljavog rasta presadnica u vrtu lani, te ove godine na lozi uslijed mraza i mogu samo pohvalno govoriti o njemu. Miksao sam skupa baš ta 3 preparata - Drin, Oligogreen i Magnesiogreen, najbolje ti je da svakoga otopiš posebno u posudi ili kanti i dodaš u prskalicu na pola napunjenu vodom. Oligogreen i Magnesiogreen se malo teže otapaju, te ih nije loše otapati u mlačnoj ili toplijoj vodi.