Završila je cvatnja u vinogradu.Vinograd je ocvao dosta dobro, jedino rajnski rizling, kojeg imam u vinogradu oko 60%, tako-tako.Godinama mučim muku sa rajnskim rizlingom. Dok mladice rastu kao lude, urod je ispod prosjeka ostalih sorata (graševine, kraljevine, šipona i štajerske beline), te često dolazi i do osipanja.Ove godine ponavlja se ista priča, mladice su visoke i preko 3,5 metra, dok su grozdići mali i sitni.Iako je u Zagorju običaj da se za Petrovo "poštuca" vinova loza, taj sam postupak provodio i do tri tjedna kasnije, slijedeći upute u literaturi i na vašim stranicama, gdje naglašavate da je u ovoj fazi svaki list bitan za razvoj grozda.U velikoj sam nedoumici, da li da s obzirom na bujnost mladica poštucam vinograd ili da još pričekam. Ispada da uzgajam lišće, a ne grožđe. Postavlja se i pitanje ekonomičnosti, jer prilikom špricanja cca 520 trsova potrošim i do 300 litara materijala.
Kad treba porezati branduse? Nakon prve ili druge godine, ili svako malo i na starim i na mladim trsovima? U proljeće ili jesen? Do koje dubine?
ako neko moze i hoce sa malo strpljenja da mi malo vise objasni sta je to "brandusi". nikada nisam cuo za tu rec, ima le neki sajt ili slika da bih ja mogao skopcati o cemu se radi. ako ima vise reci na hrvatskom jeziku koje imaju isto znacenje molim vas pomozite. hvala
Dragi vinogradari, podrumari i ostali štovaoci fine vinske kapljice javljam se prvi puta i sve Vas ljepo pozdravljam.No mene najviše zanima kada obaviti zelenu rezidbu (štucanje,vršikanje itd.): sada poslije Petrova ili sredinom osmog mjeseca kako preporuča literatura, kakva su vaša iskustva ili preporuke .Hvala i pozdrav.