Ja sam čitao u Gospodarskom Listu još prije nekoliko godina da treba lišće skidati desetak dana prije berbe,jer da za svaki sunčani dan grožđe nakupi 0,1% sladora.A za zaperke pišu da ih treba skidati još prije cvatnje kako nebi uzimali hranu grozdu jer od njih nema koristi.
Da, ja ne skidam ni zaperke, nema previše koristi! Šišam sve ko živicu!Skidam nešto prije sa sjeverne strane trsja, ali s južne neposredno prije berbe, 2-3 tjedna, radi bolesti prvenstveno!Nema tu previše dobitaka šta se tiče šećera, imam studiju, diplomski rad koji to dokazuje!
Inače znam za korisnost ovih zadnjih zaperaka u kvadraturi lišća po kg grožđa.
Molim te hočeš ovo malo pojasniti.
Da li netko od vas s manjim vinogradima prakticira skidanje lisca oko zone grožđa? Negdje sam procitao da je u dobrim uvjetima dnevni porast secera 0.1 - 0.2%, no ne znam koliko točno ta bolja izloženost suncu ima zaista efekta (uklučujuči i neke možda negativne?).
A jesam debil, nisam vidio cijelu diskusiju par postova iznad mog, iako sam prije postanja trazio trazilicom da li postoji kakva diskusija! Isprika svim zbog ponavljanja pitanja, a cijela diskusija mi je i dala odgovor na pitanje.